Składniki
- 4 szt tortilla pszenna plackina 16 fajitas
- 1 szt duży filet z kurczakaok. 250-300 g
- 1/2 szt papryka żółta
- 1/2 szt papryka czerwona
- 1/2 szt papryka zielona
- 2 łyżeczki majonez
- 1 szt limonka
- 40 g ser żółty- cheddar
Przyprawy do smaku;
- 0,5 łyżeczki czosnek suszony
- 0,5 łyżeczki papryka słodka
- 0,5 łyżeczki kolendra suszona
- szczypta chili
- do smaku sól
- do smaku pieprz kolorowy
Opis
Meksykańskie fajitas z kurczakiem to danie pochodzące z kuchni meksykańskiej i tex-mex. Jeśli jeszcze nie jadłeś spróbuj!
Lekko pikantne w smaku nadzienie fajitas, z orzeźwiającą nutą limonki i aromatycznymi przyprawami stanowi świetne danie. Fajitas to idealny pomysł na obiad lub kolację. Wygląda bardzo kolorowo i efektownie, więc świetnie sprawdzi się w roli przekąski na przyjęciu. Samo przygotowanie jest banalnie proste.
Oryginalnie do podania można dodać różne sosy. Najpopularniejszy to guacamole (przepis) lub pikantna salsa pomidorowa. W niektórych miejscach jedzone są w prosty sposób, skropione tylko świeżym sokiem z limonki. Taka właśnie prosta wersja smakuje mi najbardziej.
Kroki
1 Gotowe | |
2 Gotowe | |
3 Gotowe | Filet z kurczaka kroimy w duże kawałki i grillujemy na patelni ok 10 minut. |
4 Gotowe | |
5 Gotowe | Przekładamy do miski i od razu dodajemy majonez oraz wyciskamy sok z połowy limonki. Widelcem mieszamy wszystko dokładnie, żeby kawałki kurczaka się rozpadły i powstała w miarę jednolita masa. |
6 Gotowe | Masę nakładamy do przestudzonych lekko łódek z tortilli. Na górę posypujemy startym serem. |
7 Gotowe | Wkładamy na 2 minuty do piekarnika – 220 stopni, żeby ser tylko się roztopił i gotowe. |
8 Gotowe | Smacznego! |
2 Comments Ukryj komentarze
Przygotowałam na obiad wyglądały i smakowały wspaniale są doskonałym sposobem na przemycenie warzyw a forma,,łódeczki,,była zaskoczeniem dla domowników.Szczerze polecam
Zuza, bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 To racja, można przemycić trochę warzyw, zwłaszcza dla dzieciaków niejadków 😀 a łodeczki są fajne bo wygodnie się je trzyma, nic się nie rozpada w rękach jak to bywa przy większych porcjach 😀 Pozdrawiam 😉