0 0
Pączki z mascarpone w 15 minut

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
250 g serek mascarpone
2 sztuki jajko 2 duże jajka lub 3 małe
250 g mąka pszenna około 1.5 szklanki
1 łyżka cukier puder
1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia
0.5 płaskiej łyżeczki sól
1.5 łyżeczki wódka
DODATKOWO
ok. 500 ml olej rzepakowy
do posypania cukier puder

Wartości odżywcze

60 kcal
Kalorie
1.1 g
Białko
4.6 g
Tłuszcze
4.5 g
Węglowodany

Pączki z mascarpone w 15 minut

Cechy:
  • Wegetariańskie
Kuchnia:
  • 35 minut
  • Porcje 1
  • Łatwe

Składniki

  • DODATKOWO

Opis

Udostępnij

Pączki z mascarpone w 15 minut to bardzo szybki w przygotowaniu deser. Kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, a niekoniecznie chce Ci się iść do cukierni możesz zrobić te pączki bez wychodzenia z domu! <3 Małe pączki oprócz tego, że są idealną przekąską do kawy, są też dobrą alternatywą dla tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek- choć w ogóle nie są tłuste.

Tym za co bez wątpienia lubię te pączki jest szybki czas ich przygotowania, dosyć krótka lista składników oraz, dla tych, którzy niekoniecznie lubią się z ciastem drożdżowym- brak drożdży w składzie. Poza tym, do przygotowania tych pączków nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy zwykła trzepaczka i łyżka 🙂 Oczywiście nikt nie broni Ci użyć miksera, ale i bez niego pączki wyjdą świetne!

Pączki z mascarpone wychodzą takie “na dwa gryzy” 🙂 i ja takie najczęściej robię. Po usmażeniu i lekkim przestudzeniu posypuję je tylko cukrem pudrem. Pokusiłam się też o zrobienie ciut większych i środek wypełniłam marmoladą. Też były pyszne, ale z tym już więcej zabawy, więc najczęściej jemy je po prostu z cukrem pudrem. Są przepyszne!

W przepisie podaję, że olej powinien przez cały czas smażenia mieć temperaturę około 175-185 stopni, ale wiem, że nie każdy ma w domu termometr kuchenny. Dlatego też wystarczy, że do smażenia wybierzecie niewielki dosyć płaski garnek- u mnie zazwyczaj jest to rondel o pojemności 2l. Do garnka wlewamy około 500 ml oleju  i nagrzewamy go około 7-8 minut. Jeżeli widzimy, że olej jest już dosyć płynny, wrzucamy na niego malutki kawałek ciasta. Jeśli ciasto po wrzuceniu zaczyna się od razu smażyć i po 3-4 sekundach wypływa na powierzchnię znaczy że Twój olej ma już temperaturę idealną. Jeśli ciasto nie wypływa należy jeszcze chwilę podgrzać olej. Z kolei jeżeli od razu robi się brązowe, znaczy, że olej jest za gorący – trzeba zmniejszyć płomień i chwilę odczekać.

Pączki z mascarpone - gotujemywdomu.pl

Ważne w tym przepisie na pączki z mascarpone w 15 minut:

  • jajka i serek mascarpone powinny mieć temperaturę pokojową – za zimne ciasto, za szybko schłodzi nam olej i pączki nasiąkną tłuszczem;
  • dodajemy tylko płaską łyżeczkę proszku do pieczenia- to w zupełności wystarczy. Jeżeli dodasz więcej to zamiast pączków otrzymasz coś na kształt “grzybów atomowych” :D;
  • temperatura oleju nie powinna być też za wysoka- pączki za szybko spieką się z zewnątrz, a środek się nie dosmaży;
  • ciasto jest klejące i gęste – i takie ma być nie dodajemy żadnego dodatkowego płynu;
  • podaną w przepisie wódkę możesz zastąpić spirytusem, rumem lub innym wysokoprocentowym trunkiem, który otwarty samotnie stoi w barku 🙂 ;
  • wódkę dodajemy do ciasta na sam koniec – to sprawi, że ciasto stanie się bardziej plastyczne.  Cały alkohol odparuje podczas smażenia, ale sprawi, że ciasto nie będzie chłonąć oleju podczas smażenia;
  • mąkę najlepiej przesiać do ciasta razem z pozostałymi suchymi składnikami wtedy mamy pewność, że wszystko nam się dokładnie i równo połączy;
  • pączki możesz smażyć zaraz po wyrobieniu ciasta, nie muszą wyrastać;
  • kuleczki które formujesz w rękach nie muszą być idealne- w oleju i tak zamienią się w pączusie;
  • formuj małe kuleczki o średnicy około 2 cm – pączki sporo rosną podczas smażenia;
  • za jednym razem do garnka nie wrzucaj za dużo kulek, zostaw im miejsce na swobodne turlanie się 😉

 

Z otrzymanych proporcji zazwyczaj wychodzi mi około 40-45 pączków.

Do dzieła!

(Visited 2 035 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Do garnka wlej olej i zacznij go podrzewać.

2
Gotowe

W misce wymieszaj jajka i serek mascarpone na jednolitą masę.

3
Gotowe

Do wymieszanych jajek i serka dodaj wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszaj łyżką.

4
Gotowe

Dodaj wódkę i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Ciasto jest gotowe!

5
Gotowe

Sprawdź temperaturę oleju. Jeśli jest odpowiednio nagrzany ok. 175-185 stopni powoli zacznij wrzucać do niego pączki.

6
Gotowe

Formowanie pączków

Na mały spodek nalej odrobinę oleju. Delikatnie zmocz w nim dłonie- pączki nie będą się kleiły do rąk. Ręką odrywaj małe porcje ciasta - objętość mniej więcej łyżeczki od herbaty. Formuj mniej więcej kształt kulki i ostrożnie wrzucaj do oleju.

7
Gotowe

Pączki powinny się smażyć około 3-4 minut - w zależności od temperatury oleju. Dobre są w momencie kiedy mają złoty/ lekko brązowy kolor.

8
Gotowe

Pączki wyjmuj z garnka łyżką cedzakową i odkładaj na wyłożony ręcznikiem kuchennym talerz.

9
Gotowe

Do garnka włóż kolejną porcję, usmaż i tak, aż do końca ciasta.

10
Gotowe

Przestudzone pączki posyp cukrem pudrem.

11
Gotowe

Smacznego! :)

ciasto- ser żółty - gotujemywdomu.pl
poprzedni
Ciasto – ser żółty
Smalec ze skwarkami- gotujemywdomu.pl
następny
Smalec ze skwarkami
ciasto- ser żółty - gotujemywdomu.pl
poprzedni
Ciasto – ser żółty
Smalec ze skwarkami- gotujemywdomu.pl
następny
Smalec ze skwarkami

W tym miejscu dodaj swój komentarz