Składniki
- 250 g serek mascarpone
- 2 sztuki jajko2 duże jajka lub 3 małe
- 250 g mąka pszennaokoło 1.5 szklanki
- 1 łyżka cukier puder
- 1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia
- 0.5 płaskiej łyżeczki sól
- 1.5 łyżeczki wódka
DODATKOWO
- ok. 500 ml olej rzepakowy
- do posypania cukier puder
Opis
Pączki z mascarpone w 15 minut to bardzo szybki w przygotowaniu deser. Kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, a niekoniecznie chce Ci się iść do cukierni możesz zrobić te pączki bez wychodzenia z domu! <3 Małe pączki oprócz tego, że są idealną przekąską do kawy, są też dobrą alternatywą dla tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek- choć w ogóle nie są tłuste.
Tym za co bez wątpienia lubię te pączki jest szybki czas ich przygotowania, dosyć krótka lista składników oraz, dla tych, którzy niekoniecznie lubią się z ciastem drożdżowym- brak drożdży w składzie. Poza tym, do przygotowania tych pączków nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy zwykła trzepaczka i łyżka 🙂 Oczywiście nikt nie broni Ci użyć miksera, ale i bez niego pączki wyjdą świetne!
Pączki z mascarpone wychodzą takie „na dwa gryzy” 🙂 i ja takie najczęściej robię. Po usmażeniu i lekkim przestudzeniu posypuję je tylko cukrem pudrem. Pokusiłam się też o zrobienie ciut większych i środek wypełniłam marmoladą. Też były pyszne, ale z tym już więcej zabawy, więc najczęściej jemy je po prostu z cukrem pudrem. Są przepyszne!
W przepisie podaję, że olej powinien przez cały czas smażenia mieć temperaturę około 175-185 stopni, ale wiem, że nie każdy ma w domu termometr kuchenny. Dlatego też wystarczy, że do smażenia wybierzecie niewielki dosyć płaski garnek- u mnie zazwyczaj jest to rondel o pojemności 2l. Do garnka wlewamy około 500 ml oleju i nagrzewamy go około 7-8 minut. Jeżeli widzimy, że olej jest już dosyć płynny, wrzucamy na niego malutki kawałek ciasta. Jeśli ciasto po wrzuceniu zaczyna się od razu smażyć i po 3-4 sekundach wypływa na powierzchnię znaczy że Twój olej ma już temperaturę idealną. Jeśli ciasto nie wypływa należy jeszcze chwilę podgrzać olej. Z kolei jeżeli od razu robi się brązowe, znaczy, że olej jest za gorący – trzeba zmniejszyć płomień i chwilę odczekać.
Ważne w tym przepisie na pączki z mascarpone w 15 minut:
- jajka i serek mascarpone powinny mieć temperaturę pokojową – za zimne ciasto, za szybko schłodzi nam olej i pączki nasiąkną tłuszczem;
- dodajemy tylko płaską łyżeczkę proszku do pieczenia- to w zupełności wystarczy. Jeżeli dodasz więcej to zamiast pączków otrzymasz coś na kształt „grzybów atomowych” :D;
- temperatura oleju nie powinna być też za wysoka- pączki za szybko spieką się z zewnątrz, a środek się nie dosmaży;
- ciasto jest klejące i gęste – i takie ma być nie dodajemy żadnego dodatkowego płynu;
- podaną w przepisie wódkę możesz zastąpić spirytusem, rumem lub innym wysokoprocentowym trunkiem, który otwarty samotnie stoi w barku 🙂 ;
- wódkę dodajemy do ciasta na sam koniec – to sprawi, że ciasto stanie się bardziej plastyczne. Cały alkohol odparuje podczas smażenia, ale sprawi, że ciasto nie będzie chłonąć oleju podczas smażenia;
- mąkę najlepiej przesiać do ciasta razem z pozostałymi suchymi składnikami wtedy mamy pewność, że wszystko nam się dokładnie i równo połączy;
- pączki możesz smażyć zaraz po wyrobieniu ciasta, nie muszą wyrastać;
- kuleczki które formujesz w rękach nie muszą być idealne- w oleju i tak zamienią się w pączusie;
- formuj małe kuleczki o średnicy około 2 cm – pączki sporo rosną podczas smażenia;
- za jednym razem do garnka nie wrzucaj za dużo kulek, zostaw im miejsce na swobodne turlanie się 😉
Z otrzymanych proporcji zazwyczaj wychodzi mi około 40-45 pączków.
Do dzieła!
Kroki
1 Gotowe | Do garnka wlej olej i zacznij go podrzewać. |
2 Gotowe | W misce wymieszaj jajka i serek mascarpone na jednolitą masę. |
3 Gotowe | Do wymieszanych jajek i serka dodaj wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszaj łyżką. |
4 Gotowe | Dodaj wódkę i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Ciasto jest gotowe! |
5 Gotowe | Sprawdź temperaturę oleju. Jeśli jest odpowiednio nagrzany ok. 175-185 stopni powoli zacznij wrzucać do niego pączki. |
6 Gotowe | Formowanie pączkówNa mały spodek nalej odrobinę oleju. Delikatnie zmocz w nim dłonie- pączki nie będą się kleiły do rąk. Ręką odrywaj małe porcje ciasta - objętość mniej więcej łyżeczki od herbaty. Formuj mniej więcej kształt kulki i ostrożnie wrzucaj do oleju. |
7 Gotowe | Pączki powinny się smażyć około 3-4 minut - w zależności od temperatury oleju. Dobre są w momencie kiedy mają złoty/ lekko brązowy kolor. |
8 Gotowe | Pączki wyjmuj z garnka łyżką cedzakową i odkładaj na wyłożony ręcznikiem kuchennym talerz. |
9 Gotowe | Do garnka włóż kolejną porcję, usmaż i tak, aż do końca ciasta. |
10 Gotowe | Przestudzone pączki posyp cukrem pudrem. |
11 Gotowe | Smacznego! :) |
2 Comments Ukryj komentarze
Pączki spróbowałam zrobić tylko raz w życiu i skończyły się strasznym niewypałem – wyglądały jak precle…Od tego czasu miałam wrażenie, że usmażenie pączków jest bardzo skomplikowane, ale ten przepis wydaje się być naprawdę prosty! Mój mąż uwielbia pączki i czasami mnie podpytuje, czy mu usmażę. Chyba zrobię mu niespodziankę i wypróbuję ten przepis 😉
Ten przepis naprawdę zawsze się udaje! 🙂 Mam nadzieję, że pączki się udały i mąż miał udaną niespodziankę 🙂