0 0
Tajska zupa z kurczakiem

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
2 szt. filet z kurczaka ok. 400g
2.5 litra woda
Jeśli masz gotową pastę - czerwone curry pomiń te składniki i użyj 2 łyżki gotowej pasty:
1,5 łyżki Czerwone curry ( przyprawa)
ok. 2 cm imbir korzeń
1 ząbek czosnek
2 łyżeczki trawa cytrynowa mielona opcjonalnie
0,5 łyżeczki płatki chili opcjonalnie
-----------
100 g makaron undon można użyć cienkiego makaronu ryżowego lub cienkiego makaronu Vermicelli
1 łyżka olej kokosowy
0,5 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
400 ml mleko koksowe
3 łyżeczki sos rybny
do smaku sos sojowy
1 szt. limonka
do dekoracji kolendra listki
do smaku sól
do smaku pieprz kolorowy

Wartości odżywcze

558 kcal
Kalorie
23.4 g
Białko
36 g
Tłuszcz
34.8 g
Węglowodany

Tajska zupa z kurczakiem

Cechy:
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Ostre
Kuchnia:
  • 80 minut
  • Porcje 4
  • Średnie

Składniki

  • Jeśli masz gotową pastę - czerwone curry pomiń te składniki i użyj 2 łyżki gotowej pasty:

  • -----------

Opis

Udostępnij

Propozycja na dzisiaj to tajska zupa z kurczakiem. Jeśli jeszcze takiej nie jadłaś koniecznie wypróbuj!

Pachnąca, lekko pikantna z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym bardzo często gości u nas na stole. Orzeźwiający smak trawy cytrynowej i delikatny smak mleczka kokosowego sprawiają, że błyskawicznie przenosimy się w egzotyczne rejony Tajlandii.

Wielokrotnie sprawdziłam ten przepis i z pewnością stwierdzam, że … ta zupa smakuje każdemu!  Po jej zjedzeniu nawet tradycjonaliści, którzy na co dzień wolą schabowego i ziemniaki ocenili, że jest pyszna i mam jeszcze kiedyś ugotować- duży komplement 🙂

Samo przygotowanie zupy jest naprawdę łatwe. Uzupełnij swoją listę zakupów o potrzebne składniki i ugotuj! Jestem pewna, że tajska zupa z kurczakiem pozytywnie zaskoczy swoim ciekawym smakiem Twoją rodzinę!

(Visited 1 225 times, 11 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Filety myjemy wkładamy do garnka, zalewamy 2.5 l. wody dodajemy sól i pieprz, gotujemy ok. 40 minut.

2
Gotowe

Ugotowane filety wyjmujemy z bulionu żeby lekko ostygły. Następnie kroimy je na większe kawałki. Bulion zostawiamy.

3
Gotowe

Przygotowujemy drugi garnek. Obieramy cebulę i paprykę. Myjemy limonkę. Obieramy czosnek i imbir.

4
Gotowe

Do garnka wkładamy olej kokosowy, rozgrzewamy go. Na rozgrzany olej przeciskamy czosnek, wsypujemy przyprawę curry, ścieramy na drobnych oczkach imbir, chili i trawę cytrynową; dodajemy odrobinę soli do smaku i wszystko razem podsmażamy ok. 2 minut cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Jeśli masz gotową pastę curry, po prostu podsmaż ją ja oleju kokosowym.

5
Gotowe

Cebulę siekamy w grubą kostkę dodajemy do rozgrzanych przypraw. Podsmażamy około 5 minut.

6
Gotowe

Wrzucamy do garnka pokrojonego wcześniej kurczaka. Podsmażamy około 5 minut.

7
Gotowe

Paprykę kroimy w dużą kostkę, dodajemy do garnka.

8
Gotowe

Wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy razem około 15 minut.

9
Gotowe

Zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleko kokosowe. Wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy przyprawy do smaku. Dokładnie wszystko mieszamy.

10
Gotowe

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przekładamy do miseczek i nalewamy zupę. Dekorujemy listkami kolendry i limonką.

11
Gotowe

Smacznego!

Pudding chia z mango i mlekiem kokosowym-gotujemywdomu.pl
poprzedni
Pudding chia z mango i mlekiem kokosowym
Meksykańskie fajitas z kurczakiem- gotujemywdomu.pl
następny
Meksykańskie fajitas z kurczakiem
Pudding chia z mango i mlekiem kokosowym-gotujemywdomu.pl
poprzedni
Pudding chia z mango i mlekiem kokosowym
Meksykańskie fajitas z kurczakiem- gotujemywdomu.pl
następny
Meksykańskie fajitas z kurczakiem

2 Comments Ukryj komentarze

Aga, miałem przyjemność być Twoim gościem i skosztować tej wspaniałej zupy. Przepyszna, polecam wszystkim 😀

W tym miejscu dodaj swój komentarz