Składniki
- 2 szt. filet z kurczakaok. 400g
- 2.5 litra woda
Jeśli masz gotową pastę - czerwone curry pomiń te składniki i użyj 2 łyżki gotowej pasty:
- 1,5 łyżki Czerwone curry ( przyprawa)
- ok. 2 cm imbir korzeń
- 1 ząbek czosnek
- 2 łyżeczki trawa cytrynowa mielonaopcjonalnie
- 0,5 łyżeczki płatki chiliopcjonalnie
-----------
- 100 g makaron undonmożna użyć cienkiego makaronu ryżowego lub cienkiego makaronu Vermicelli
- 1 łyżka olej kokosowy
- 0,5 szt. cebula
- 1 szt. papryka czerwona
- 400 ml mleko koksowe
- 3 łyżeczki sos rybny
- do smaku sos sojowy
- 1 szt. limonka
- do dekoracji kolendra listki
- do smaku sól
- do smaku pieprz kolorowy
Opis
Propozycja na dzisiaj to tajska zupa z kurczakiem. Jeśli jeszcze takiej nie jadłaś koniecznie wypróbuj!
Pachnąca, lekko pikantna z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym bardzo często gości u nas na stole. Orzeźwiający smak trawy cytrynowej i delikatny smak mleczka kokosowego sprawiają, że błyskawicznie przenosimy się w egzotyczne rejony Tajlandii.
Wielokrotnie sprawdziłam ten przepis i z pewnością stwierdzam, że … ta zupa smakuje każdemu! Po jej zjedzeniu nawet tradycjonaliści, którzy na co dzień wolą schabowego i ziemniaki ocenili, że jest pyszna i mam jeszcze kiedyś ugotować- duży komplement 🙂
Samo przygotowanie zupy jest naprawdę łatwe. Uzupełnij swoją listę zakupów o potrzebne składniki i ugotuj! Jestem pewna, że tajska zupa z kurczakiem pozytywnie zaskoczy swoim ciekawym smakiem Twoją rodzinę!
Kroki
1 Gotowe | Filety myjemy wkładamy do garnka, zalewamy 2.5 l. wody dodajemy sól i pieprz, gotujemy ok. 40 minut. |
2 Gotowe | Ugotowane filety wyjmujemy z bulionu żeby lekko ostygły. Następnie kroimy je na większe kawałki. Bulion zostawiamy. |
3 Gotowe | Przygotowujemy drugi garnek. Obieramy cebulę i paprykę. Myjemy limonkę. Obieramy czosnek i imbir. |
4 Gotowe | Do garnka wkładamy olej kokosowy, rozgrzewamy go. Na rozgrzany olej przeciskamy czosnek, wsypujemy przyprawę curry, ścieramy na drobnych oczkach imbir, chili i trawę cytrynową; dodajemy odrobinę soli do smaku i wszystko razem podsmażamy ok. 2 minut cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Jeśli masz gotową pastę curry, po prostu podsmaż ją ja oleju kokosowym. |
5 Gotowe | Cebulę siekamy w grubą kostkę dodajemy do rozgrzanych przypraw. Podsmażamy około 5 minut. |
6 Gotowe | Wrzucamy do garnka pokrojonego wcześniej kurczaka. Podsmażamy około 5 minut. |
7 Gotowe | Paprykę kroimy w dużą kostkę, dodajemy do garnka. |
8 Gotowe | Wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy razem około 15 minut. |
9 Gotowe | Zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleko kokosowe. Wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy przyprawy do smaku. Dokładnie wszystko mieszamy. |
10 Gotowe | Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przekładamy do miseczek i nalewamy zupę. Dekorujemy listkami kolendry i limonką. |
11 Gotowe | Smacznego! |
2 Comments Ukryj komentarze
Aga, miałem przyjemność być Twoim gościem i skosztować tej wspaniałej zupy. Przepyszna, polecam wszystkim 😀
Oh jak miło! 😀 Wielkie dzięki, polecam się 😉