Składniki
- 500 g buraki
- 3 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka tymianek suszony
- 1 łyżka olej rzepakowy
- 0,5 szt cytryna
- 1 łyżeczka sól
- 0,5 łyżeczki pieprz kolorowy
Opis
Jak przyrządzić buraki by były smaczne, zdrowe i w dodatku, aby ładnie prezentowały się na talerzu? Czy buraki do obiadu zawsze muszą oznaczać potartą buraczaną papkę? Moim rozwiązaniem tego buraczanego dylematu są buraki pieczone w piekarniku.
Tak przygotowane buraki podane na przykład z sosem jogurtowym są wspaniałym lekkim daniem. Można ich też użyć jako zamiennika ziemniaków i podać jako dodatek do ryby lub mięsa.
O tym, że buraki są zdrowe nikomu nie trzeba przypominać, ale warto pamiętać, aby włączyć je do swojego jadłospisu. Dzięki zawartym w nich betalainom – tym samym barwnikom, które występują na przykład w szpinaku, sprawiają, że mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.
Samo przygotowanie jest naprawdę proste. Co ważne możemy użyć surowych buraków albo wcześniej ugotowanych. Koniecznie wypróbuj tego przepisu na buraki pieczone i daj znać czy Wam smakowały!
Kroki
1 Gotowe | Ugotowane buraki obrane ze skóry pokrój na ósemki (burak na połowę i każda polowa na 4 części). Jeśli masz surowe buraki obierz je cienko za skóry, opłucz pod zimną wodą i pokrój na ósemki. |
2 Gotowe | Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni - termoobieg. |
3 Gotowe | Buraki wrzuć do miski, dodaj do niej olej, suszony tymianek oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wszystko razem wymieszaj. |
4 Gotowe | Buraki ułóż w ceramicznym naczyniu. Posyp solą (najlepiej sprawdzi się gruboziarnista) i odrobiną świeżego, mielonego pieprzu. Na górę powtykaj przekrojone na pół ząbki czosnku (w łupince). |
5 Gotowe | Wstaw o piekarnika i piecz 20 minut. W przypadku, jeżeli używasz surowych buraków czas pieczenia to 40 minut. |
6 Gotowe | Podawaj z sosem jogurtowym jako samodzielne danie albo jako dodatek do dania głównego. Smacznego! |
2 Comments Ukryj komentarze
Bardzo dobre , polecam !!!
Bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂 Mam nadzieję, że często będą gościć na Twoim talerzu 😀