0 0
Buraki pieczone

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
500 g buraki
3 ząbki czosnek
1 łyżeczka tymianek suszony
1 łyżka olej rzepakowy
0,5 szt cytryna
1 łyżeczka sól
0,5 łyżeczki pieprz kolorowy

Wartości odżywcze

250
Kalorie
6 g
Białko
10 g
Tłuszcz
29 g
Węglowodany

Buraki pieczone

Cechy:
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
Kuchnia:
  • 20 - 40 minut
  • Porcje 2
  • Łatwe

Składniki

Opis

Udostępnij

Jak przyrządzić buraki by były smaczne, zdrowe i w dodatku, aby ładnie prezentowały się na talerzu? Czy buraki do obiadu zawsze muszą oznaczać potartą buraczaną papkę? Moim rozwiązaniem tego buraczanego dylematu są buraki pieczone w piekarniku.

Tak przygotowane buraki podane na przykład z sosem jogurtowym są wspaniałym lekkim daniem. Można ich też użyć jako zamiennika ziemniaków i podać jako dodatek do ryby lub mięsa.

O tym, że buraki są zdrowe nikomu nie trzeba przypominać, ale warto pamiętać, aby włączyć je do swojego jadłospisu. Dzięki zawartym w nich betalainom – tym samym barwnikom, które występują na przykład w szpinaku, sprawiają, że mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.

Samo przygotowanie jest naprawdę proste. Co ważne możemy użyć surowych buraków albo wcześniej ugotowanych. Koniecznie wypróbuj tego przepisu na buraki pieczone i daj znać czy Wam smakowały!

(Visited 116 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Ugotowane buraki obrane ze skóry pokrój na ósemki (burak na połowę i każda polowa na 4 części). Jeśli masz surowe buraki obierz je cienko za skóry, opłucz pod zimną wodą i pokrój na ósemki.

2
Gotowe

Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni - termoobieg.

3
Gotowe

Buraki wrzuć do miski, dodaj do niej olej, suszony tymianek oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wszystko razem wymieszaj.

4
Gotowe

Buraki ułóż w ceramicznym naczyniu. Posyp solą (najlepiej sprawdzi się gruboziarnista) i odrobiną świeżego, mielonego pieprzu. Na górę powtykaj przekrojone na pół ząbki czosnku (w łupince).

5
Gotowe

Wstaw o piekarnika i piecz 20 minut. W przypadku, jeżeli używasz surowych buraków czas pieczenia to 40 minut.

6
Gotowe

Podawaj z sosem jogurtowym jako samodzielne danie albo jako dodatek do dania głównego.

Smacznego!

Meksykańskie fajitas z kurczakiem- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Meksykańskie fajitas z kurczakiem
Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem- gotujemywdomu.pl
następny
Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem
Meksykańskie fajitas z kurczakiem- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Meksykańskie fajitas z kurczakiem
Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem- gotujemywdomu.pl
następny
Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem

2 Comments Ukryj komentarze

Bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂 Mam nadzieję, że często będą gościć na Twoim talerzu 😀

W tym miejscu dodaj swój komentarz