0 0
Domowe sushi- zrób je sam!

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
SKLADNIKI DO PRZYGOTOWANIA RYŻU
0.5 kg ryż do sushi
7 łyżek ocet ryżowy
3.5 łyżki cukier
0.5 łyżeczki sól
8-10 sztuk glony nori
DODATKI WEDLE WŁASNEGOO UZNANIA

Domowe sushi- zrób je sam!

Cechy:
  • Bez glutenu
  • Wegetariańskie
Kuchnia:
  • 60 minut
  • Porcje 4
  • Średnie

Składniki

  • SKLADNIKI DO PRZYGOTOWANIA RYŻU

  • DODATKI WEDLE WŁASNEGOO UZNANIA

Opis

Udostępnij

Kiedy kilka lat temu pierwszy raz miałam okazję zjeść sushi.. nie skorzystałam. Nie przekonywał mnie ani wygląd, ani fakt, że w środku jest surowa ryba. Po pewnym czasie kiedy znowu miałam okazję spróbować skusiłam się. No i stało się… zakochałam się w sushi! <3 Po pewnym czasie zrobiłam domowe sushi i wtedy przepadłam już na dobre.

Kiedy tylko mam okazję jem sushi w różnych wersjach- z rybą wędzoną, rybą surową czy rybą w tempurze. Jeżeli kiedyś jadłeś sushi w restauracji to wiesz, że nie jest to tania “impreza”. Wiadomo, że za jakość trzeba zapłacić, ale ja ze względów i ekonomicznych i smakowych uwielbiam przygotowywać sushi w domu. Domowe sushi jest po prostu pycha!

Dla porównania zestaw 3-4 rolek w restauracji to koszt 90- 120 zł ( w zależności od składników). Przygotowanie 3-4 rolek domowego sushi (z tego przepisy wychodzą 4 spore rolki) to koszt około 30-40 zł. Rachunek pozostawiam Wam 😉

Gotowe sushi możesz zjeść tradycyjnie z wasabi, imbirem i sosem sojowym. Ja lubię je również z dodatkiem azjatyckiego sosu z tego przepisu.

Domowe sushi - gotujemuwdomu.pl

Przykładowe dodatki do rolek sushi to:

  • ryba- surowa, wędzona lub pieczona – u nas najczęściej wędzony łosoś
  • paluszki surimi
  • kawałki tuńczyka z puszki
  • awokado
  • ogórek zielony
  • sałata
  • kiełki
  • marynowana rzepa
  • liście sałaty
  • serek philadelphia o smaku naturalnym
  • majonez

W poniższym przepisie znajdziecie też dokładną instrukcję jak ugotować ryż do sushi, tak aby domowe sushi smakowało idealnie!

Do przygotowania ryżu używamy specjalnego rodzaju ryżu, który jest przeznaczony do sushi. Po odpowiednim ugotowaniu będzie idealnie kleisty, aby bez problemu zwinąć sushi w rolki.

Domowe sushi - gotujemuwdomu.pl

Aby przygotować dużą porcję dla czterech osób – około 8-10 rolek. Wystarczy przygotować porcję z 500g surowego ryżu. Samo przygotowanie wraz z gotowaniem zajmuje około 45 minut, więc w czasie kiedy gotuje lub moczy nam się ryż możemy już przygotować składniki których będziemy używać. Najlepiej wszystko kroić w cienkie paseczki 🙂
Domowe sushi - gotujemuwdomu.pl
Domowe sushi – gotujemuwdomu.pl
(Visited 523 times, 7 visits today)

Kroki

1
Gotowe

PRZYGOTOWANIE RYŻU

Odważamy ryż. Przesypujemy go na sitko i płuczemy kilka minut pod zimną wodą, aż woda będzie przeźroczysta.

2
Gotowe
30 min

Przepłukany ryż wrzucamy do garnka. Zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 30 minut.

3
Gotowe

Odlewamy ryż na sitku i ostatni raz przelewamy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować ryż. Zalewamy zimną wodą w proporcji 1:1.2 czyli na 0,5 kg odważonego na początku ryżu dodajemy 0,6 litra wody .

4
Gotowe

Ryż gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, często mieszając. Przez ok 10 minut od zagotowania. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika i razem z pokrywką okrywamy go ręcznikiem na około 15 minut, aby w tym czasie wchłonął resztę wody.

5
Gotowe

ZALEWA DO RYŻU

Do małego garnuszka wlewamy ocet ryżowy, sól i cukier,

6
Gotowe

Podgrzewamy, mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru i soli. UWAGA! Zalewa nie może się zagotować

7
Gotowe

Ryż z garnka przekładamy na większą miskę - lekko rozpłaszczamy po powierzchni miski. Polewamy zalewą i wszystko delikatnie mieszamy łyżką,

8
Gotowe

Tak przygotowany ryż odstawiamy do ostygnięcia.

9
Gotowe

ZWIJANIE ROLEK SUSHI

Przygotowujemy niewielką miseczkę z zimną wodą, w której będziemy mogli moczyć dłonie przy rozkładaniu ryżu oraz matę bambusową, na której będziemy zawijać rolki sushi.

10
Gotowe

Na macie bambusowej- mniej więcej na środku- kładziemy listek nori. Na nim rozkładamy i dłonią spłaszczamy ryż na grubość około 1 cm. Ryż rozkładamy od dołu listka do mniej więcej 3/4 wysokości.

11
Gotowe

Placek ryżu smarujemy serkiem philadelphia lub majonezem i w dolnej części ryżu układamy dodatki, których chcemy użyć,

12
Gotowe

I teraz najważniejszy moment- ZAWIJANIE :)
Łapiemy za dolny brzeg maty, unosimy go lekko do góry i pochylamy do przodu, przytrzymując, pod spodem, aby składniki nam nie wypadały, Rolujemy dosyć ciasno, aby rolka dobrze się skleiła. odkładamy na bok i zwijamy kolejne rolki. Na koniec kroimy rolki bardzo ostrym nożem.

Nie przejmuj się jeśli pierwsza rolka nie wyjdzie idealna, z każdą kolejną będzie łatwiej! :)

13
Gotowe

Smacznego!

Pizza z chorizo- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Ciasto na pizzę idealną
Bagietki francuskie na piwie- gotujemywdomu.pl
następny
Bagietki francuskie na piwie
Pizza z chorizo- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Ciasto na pizzę idealną
Bagietki francuskie na piwie- gotujemywdomu.pl
następny
Bagietki francuskie na piwie

2 Comments Ukryj komentarze

Można gotować w jakimkolwiek garnku, ważne by miał pokrywę 🙂 W przypadku zwykłego garnka bez powierzchni nieprzywierającej trzeba po prostu czasami przemieszać ryż, żeby nam się nie przypalił 🙂

W tym miejscu dodaj swój komentarz