0 0
Bagietki francuskie na piwie

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
750 g mąka pszenna typ 550-650
7 g drożdże suche lub 20 g świeżych
500 ml piwo jasne
1.5 łyżeczki sól
10 ml oliwa z oliwek

Wartości odżywcze

483 kcal
Kalorie
12.8 g
Białko
3.7 g
Tłuszcz
95.8 g
Węglowodany

Bagietki francuskie na piwie

Cechy:
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
Kuchnia:
  • 80 minut
  • Porcje 6
  • Łatwe

Składniki

Opis

Udostępnij

Bagietki francuskie na piwie! Tak to one będą, królową dzisiejszego przepisu! 🙂

Ostatnio często piekę chleby, bo przyznam, że nie ma to jak domowy chleb z chrupiącą skórką, którym pachnie w całym domu. Najczęściej chleb robię z tego przepisu na chleb z garnka. Modyfikuję go dodając różne mąki lub dodatki. Ostatnio przyszła mi ochota na coś innego. Dlatego też przeszukiwałam internet i książki kucharskie, aż trafiłam na genialny moim zdaniem przepis. Przed napisaniem tego przepisu zdążyłam go już upiec kilka razy i kilku osobom polecić 😀 Przepis na bagietki francuskie na piwie!

Przyznaje, że dawno, żaden przepis nie sprawił mi tyle przyjemności w przygotowaniu. To dlatego od razu chcę się nim z Wami podzielić! Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dodatkowo ciasto można zagnieść w robocie kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Zaletą tego przepisu jest też to, że ma bardzo krótką listę składników. Do przygotowania bagietek można użyć zarówno drożdży suchych, jak i świeżych. Przygotowanie z drożdży suchych nie wymaga robienia zaczynu, więc jest szybciej. Jeśli robisz zaczyn, posłuż się zaczynem z tego przepisu na chleb odrywany. Ciasto na bagietki, które powstaje z tego przepisu jest tak cudownie elastyczne i plastyczne, że mogłabym się nim bawić godzinami.

Z podanych proporcji wychodzi 6 bagietek długości około 30 cm. Spokojnie wystarcza na kolację dla 4-5 osób 🙂

Chrupiąca ciepła bagietka podana z masłem ziołowym, świeżym guacamole lub po prostu zjedzona do dobrego wina, są na prawdę świetnym pomysłem na kolację dla gości 🙂

Bagietki francuskie na piwie- gotujemywdomu.pl

PS: instrukcję dla kroku 6 jak składać bagietki można zobaczyć to na tym filmie od 3:05 minuty: https://www.youtube.com/watch?v=fdNRogR10nM .

.

(Visited 506 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Mąkę przesiewamy do dużej miski lub misy robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Dodajemy suche drożdże oraz sól. Wszystko razem łączymy mieszając kilka razy łyżką lub kilkoma obrotami w robocie kuchennym.

PS: Jeśli używasz świeżych drożdży, zrób zaczyn z przepisu na chleb odrywany i dopiero gdy wyrośnie dodaj go do mąki.

2
Gotowe

Stopniowo dolewaj piwo do ciasta zagniatając je ręcznie lub na najniższych obrotach robota kuchennego.

3
Gotowe

Kiedy wlejesz już całe piwo i połączy się ono z mąką dodaj oliwę. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub robotem na najniższych obrotach około 10 minut. Ciasto początkowo będzie rzadkie i klejące, ale pod wypływem wyrabiania i wyrastania przed pieczeniem uzyska jednolitą konsystencję i będzie bardzo elastyczne.

4
Gotowe

Przykryj ciasto czystą ściereczką lub pozostaw w robocie (wyjmij hak i załóż pokrywę, aby ciasto nie obeschło) i odłóż do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Jeżeli zostawisz je do wyrośnięcia na 2 godziny też nic mu się nie stanie :)

5
Gotowe

Wyrośnięte ciasto wyjmij na oprószony mąką blat, delikatnie zagnieć i podziel na 6 równych części.

6
Gotowe

Każdą część ciasta lekko zagnieć na oprószonym mąką blacie i rozciągnij palcami (nie wałkiem) na kształt prostokąta o dłuższym boku około 25 cm. Następnie każdy prostokąt złóż w następujący sposób. 1/3 ciasta z góry zakładamy w dół i pozostała na dole część zakładamy do góry. Lekko rolujemy wałek i rozciągamy na pożądaną długość bagietki. Układaj na formie do bagietek lub zwykłej wyłożonej pergaminem. Oddziel jedną bagietkę od drugiej fałdą papieru, aby się nie posklejały.

7
Gotowe

Przygotuj 2 blaszki.
Uformowane bagietki ułóż łączeniem do dołu na formie do bagietek lub zwykłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier zagnij tak, aby powstały na blaszce 3 przegródki, w których ułożysz bagietki, aby się nie posklejały podczas pieczenia.

8
Gotowe

Przykryj bagietki ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 230 stopni - termoobieg program z funkcją pary lub po prostu na dno piekarnika na czas pieczenia wstaw miseczkę z wodą.

9
Gotowe

Po wyrośnięciu bagietki natnij zmoczonym w zimnej wodzie ostrym nożem na ukos i piecz około 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.

10
Gotowe

Smacznego!

Domowe sushi - gotujemuwdomu.pl
poprzedni
Domowe sushi- zrób je sam!
ciasto- ser żółty - gotujemywdomu.pl
następny
Ciasto – ser żółty
Domowe sushi - gotujemuwdomu.pl
poprzedni
Domowe sushi- zrób je sam!
ciasto- ser żółty - gotujemywdomu.pl
następny
Ciasto – ser żółty

W tym miejscu dodaj swój komentarz