0 0
Ciasto na pizzę idealną

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
25 g drożdże świeże lub 7g drożdży suchych
250 g mąka pszenna
150 ml woda ciepła ale nie gorąca
0.5 łyżeczki cukier
1 łyżeczka sól
1 łyżka oliwa z oliwek

Ciasto na pizzę idealną

Cechy:
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
Kuchnia:
  • 60 min
  • Porcje 2
  • Łatwe

Składniki

Opis

Udostępnij

Dzisiaj przepis, który u nas w domu jest regularnie sprawdzany kilka razy w miesiącu. Podzielę się z Wami przepisem na ciasto na pizzę idealną.

Dlaczego ciasto idealne?

  • po pierwsze zawsze się udaje! 🙂
  • jest to ciasto na pizzę, które wyjdzie zarówno z drożdży świeżych jak i z drożdży suchych
  • możesz je piec od razu po wyrobieniu lub odstawić do lodówki i przechować tam nawet 24h
  • wychodzi elastycznie i miękkie
  • jeśli porcję podzielisz na 2 części wyjdą Ci 2 pizze na cienkim (ale nie łamiącym się) spodzie
  • zrobienie jednej pizzy z całej porcji gwarantuje obłędnie pyszną pizzę na puszystym spodzie.

Ciasto na pizzę przygotowuję, najczęściej ze świeżych drożdży dlatego w przepisie podam też jak zrobić rozczyn. Jeśli robisz ciasto na pizzę z drożdży suchych możesz pominąć ten krok.

Jeśli zawsze masz problem z brakiem świeżych drożdży w lodówce zajrzyj tutaj, a Twój problem zniknie na zawsze! -> Jak mrozić drożdże?

Najczęstszym błędem przy robieniu domowego ciasta na pizzę jest wałkowanie go na blaszce przed upieczeniem. Pamiętaj, że ciasto na pizzę rozciągamy na blaszce palcami, nie wałkujemy 🙂

Do dzieła, zabieramy się za ciasto na pizzę idealną! 🙂

Ciasto na pizzę idealną- gotujemywdomu.pl

(Visited 887 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

ZACZYN - drożdże świeże

W większym kubku lub miseczce świeże drożdże rozpuścić w ciepłej (ale nie gorącej) wodzie, dodać 5 łyżek mąki i cukier. Wszystko razem wymieszać i odstawić na ok. 5-10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość.

2
Gotowe

CIASTO

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól. Mieszamy lekko mąkę z solą.

3
Gotowe

W środku mąki robimy niewielkie wgłębienie do którego:

1. ŚWIEŻE DROŻDŻE - wlewamy przygotowany zaczyn
2. DROŻDŻE SUCHE- wsypujemy drożdże, dodajemy wodę oraz cukier.

Wgłębienie zasypujemy mąką z brzegów wgłębienia. Dodajemy oliwę.

4
Gotowe

Ciasto zagniatamy ręcznie lub w robocie kuchennym używając końcówki z hakiem około 10-15 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i zacznie samo odchodzić od ręki lub brzegów miski robota.

W razie gdyby ciasto było za rzadkie (dużo zależy od mąki, z której korzystamy) możemy dosypać ok 2-3 łyżki i ponownie wyrobić.

5
Gotowe

Ciasto przekładamy do miski przykrywamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

6
Gotowe

Wyjmujemy ciasto z lodówki na około 15 minut przed pieczeniem. Wykładamy na blat obsypany mąką pszenną ciasto i chwilę zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, z których formujemy kulki.

7
Gotowe

Kulki zostawiamy na obsypanym mąką blacie na około 5 minut.

8
Gotowe

Piekarnik nagrzewamy na maksymalną temperaturę ( u mnie jest to 250 stopni) grzałki góra + dół.

9
Gotowe

Blachę, na której będziemy piec pizzę posypujemy mąką. Ciasto lekko rozciągamy w rękach w okrągły kształt. Kładziemy na blachę i rozciągamy ciasto zaczynając od środka na zewnątrz, aż do uzyskania pożądanej grubości - ja zazwyczaj rozciągam na całą blachę z wyposażenia piekarnika :) Jeżeli ciasto za bardzo "ślizga się" na mące i ściąga po lekkim rozciągnięciu odwracamy je na blaszce spodem do góry i już bez podsypywania mąką rozciągamy.

10
Gotowe

Dodajemy na pizzę dodatki według własnego uznania.

11
Gotowe

Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut.

12
Gotowe

Smacznego! :)

Jak mrozić drożdże?- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Jak mrozić drożdże?
Domowe sushi - gotujemuwdomu.pl
następny
Domowe sushi- zrób je sam!
Jak mrozić drożdże?- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Jak mrozić drożdże?
Domowe sushi - gotujemuwdomu.pl
następny
Domowe sushi- zrób je sam!

W tym miejscu dodaj swój komentarz