Składniki
- 25 g drożdże świeżelub 7g drożdży suchych
- 250 g mąka pszenna
- 150 ml wodaciepła ale nie gorąca
- 0.5 łyżeczki cukier
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżka oliwa z oliwek
Opis
Dzisiaj przepis, który u nas w domu jest regularnie sprawdzany kilka razy w miesiącu. Podzielę się z Wami przepisem na ciasto na pizzę idealną.
Dlaczego ciasto idealne?
- po pierwsze zawsze się udaje! 🙂
- jest to ciasto na pizzę, które wyjdzie zarówno z drożdży świeżych jak i z drożdży suchych
- możesz je piec od razu po wyrobieniu lub odstawić do lodówki i przechować tam nawet 24h
- wychodzi elastycznie i miękkie
- jeśli porcję podzielisz na 2 części wyjdą Ci 2 pizze na cienkim (ale nie łamiącym się) spodzie
- zrobienie jednej pizzy z całej porcji gwarantuje obłędnie pyszną pizzę na puszystym spodzie.
Ciasto na pizzę przygotowuję, najczęściej ze świeżych drożdży dlatego w przepisie podam też jak zrobić rozczyn. Jeśli robisz ciasto na pizzę z drożdży suchych możesz pominąć ten krok.
Jeśli zawsze masz problem z brakiem świeżych drożdży w lodówce zajrzyj tutaj, a Twój problem zniknie na zawsze! -> Jak mrozić drożdże?
Najczęstszym błędem przy robieniu domowego ciasta na pizzę jest wałkowanie go na blaszce przed upieczeniem. Pamiętaj, że ciasto na pizzę rozciągamy na blaszce palcami, nie wałkujemy 🙂
Do dzieła, zabieramy się za ciasto na pizzę idealną! 🙂
Kroki
1 Gotowe | ZACZYN - drożdże świeżeW większym kubku lub miseczce świeże drożdże rozpuścić w ciepłej (ale nie gorącej) wodzie, dodać 5 łyżek mąki i cukier. Wszystko razem wymieszać i odstawić na ok. 5-10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. |
2 Gotowe | CIASTOMąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól. Mieszamy lekko mąkę z solą. |
3 Gotowe | W środku mąki robimy niewielkie wgłębienie do którego: 1. ŚWIEŻE DROŻDŻE - wlewamy przygotowany zaczyn Wgłębienie zasypujemy mąką z brzegów wgłębienia. Dodajemy oliwę. |
4 Gotowe | Ciasto zagniatamy ręcznie lub w robocie kuchennym używając końcówki z hakiem około 10-15 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i zacznie samo odchodzić od ręki lub brzegów miski robota. W razie gdyby ciasto było za rzadkie (dużo zależy od mąki, z której korzystamy) możemy dosypać ok 2-3 łyżki i ponownie wyrobić. |
5 Gotowe | Ciasto przekładamy do miski przykrywamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. |
6 Gotowe | Wyjmujemy ciasto z lodówki na około 15 minut przed pieczeniem. Wykładamy na blat obsypany mąką pszenną ciasto i chwilę zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, z których formujemy kulki. |
7 Gotowe | Kulki zostawiamy na obsypanym mąką blacie na około 5 minut. |
8 Gotowe | Piekarnik nagrzewamy na maksymalną temperaturę ( u mnie jest to 250 stopni) grzałki góra + dół. |
9 Gotowe | Blachę, na której będziemy piec pizzę posypujemy mąką. Ciasto lekko rozciągamy w rękach w okrągły kształt. Kładziemy na blachę i rozciągamy ciasto zaczynając od środka na zewnątrz, aż do uzyskania pożądanej grubości - ja zazwyczaj rozciągam na całą blachę z wyposażenia piekarnika :) Jeżeli ciasto za bardzo "ślizga się" na mące i ściąga po lekkim rozciągnięciu odwracamy je na blaszce spodem do góry i już bez podsypywania mąką rozciągamy. |
10 Gotowe | Dodajemy na pizzę dodatki według własnego uznania. |
11 Gotowe | Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut. |
12 Gotowe | Smacznego! :) |
2 Comments Ukryj komentarze
Pierwsze ciasto na pizze które mi wyszło, PYCHA
Bardzo się cieszę, ze się udało 🙂 Ja też uwielbiam ten przepis za to, że jest pyszny i naprawdę zawsze się udaje 🙂 Smacznego! <3