0 0
Guacamole- meksykańska pasta z awokado

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
1 szt awokado
1 szt pomidor lub kilka pomidorków cherry
2 ząbki czosnek
kilka sztuk kolendra listki jesli nie masz NIE zastępuj ziarnami tylko pomiń ten składnik
0.5 szt limonka
0.5 łyżeczki sól
do smaku pieprz kolorowy
4 krople sos tabasco można zastąpić odrobiną płatków chili

Wartości odżywcze

131 kcal
Kalorie
1.4 g
Białko
10.8 g
Tłuszcz
8 g
Węglowodany

Guacamole- meksykańska pasta z awokado

Cechy:
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
  • 5
  • Porcje 2
  • Łatwe

Składniki

Opis

Udostępnij

Guacamole to gęsty i aromatyczny sos, który pochodzi z kuchni meksykańskiej, a jego podstawowym składnikiem jest awokado.

Najstarszy przepis na guacamole pochodzi jeszcze z czasów azteckich.  Stąd też nazwa, której do dzisiaj używamy. Z rdzennego języka azteków (nahuatl)- nazywa się āhuacamolli co oznacza: āhuacatl – awokado oraz molli – sos. W Meksyku podaje się go jako dodatek do wielu przystawek. Dzięki niepowtarzalnemu smakowi oraz prostym składnikom guacamole zyskało sławę na całym świecie.

Idealnie sprawdza się jako dodatek do nachosów, fajitas, tortilli, mięs z grilla oraz innych dań rodem z kuchni tex-mex. Świetnie sprawdza się też jako pasta na kanapki lub grzanki.

Guacamole można oczywiście kupić w sklepie, ale zapewniam, że nawet jeśli kupimy najdroższe to smakiem będzie mu bardzo daleko do oryginalnego. Dlatego też zachęcam do zrobienia go samodzielnie w domu. Przepis na guacamole jest niezwykle prosty.

Jego przygotowanie zajmuje dokładnie 5 minut!

 

Guacamole- gotujemywdomu.pl

 

(Visited 137 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Awokado, limonkę, listki kolendry i pomidora myjemy. Czosnek obieramy.

2
Gotowe

Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy z niego pestkę i łyżką wydrążamy miąższ.

3
Gotowe

Do pojemnika blendera wkładamy awokado. Wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki.

4
Gotowe

Blendujemy 10 sekund. Poszczególne składniki powinny być lekko wyczuwalne.

UWAGA! Jeśli nie masz blendera.
Awokado rozgnieć widelcem z dodatkiem soli, pieprzu i soku z limonki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kolendrę posiekaj, a pomidora pokrój w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszaj i gotowe.

5
Gotowe

Smacznego! :)

Szarlotka na kruchym spodzie- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Szarlotka na kruchym spodzie
kiełki w słoiku- gotujemywdomu.pl
następny
Kiełki w słoiku – domowa plantacja
Szarlotka na kruchym spodzie- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Szarlotka na kruchym spodzie
kiełki w słoiku- gotujemywdomu.pl
następny
Kiełki w słoiku – domowa plantacja

W tym miejscu dodaj swój komentarz