Składniki
- 1 szt awokado
- 1 szt pomidorlub kilka pomidorków cherry
- 2 ząbki czosnek
- kilka sztuk kolendra listkijesli nie masz NIE zastępuj ziarnami tylko pomiń ten składnik
- 0.5 szt limonka
- 0.5 łyżeczki sól
- do smaku pieprz kolorowy
- 4 krople sos tabascomożna zastąpić odrobiną płatków chili
Opis
Guacamole to gęsty i aromatyczny sos, który pochodzi z kuchni meksykańskiej, a jego podstawowym składnikiem jest awokado.
Najstarszy przepis na guacamole pochodzi jeszcze z czasów azteckich. Stąd też nazwa, której do dzisiaj używamy. Z rdzennego języka azteków (nahuatl)- nazywa się āhuacamolli co oznacza: āhuacatl – awokado oraz molli – sos. W Meksyku podaje się go jako dodatek do wielu przystawek. Dzięki niepowtarzalnemu smakowi oraz prostym składnikom guacamole zyskało sławę na całym świecie.
Idealnie sprawdza się jako dodatek do nachosów, fajitas, tortilli, mięs z grilla oraz innych dań rodem z kuchni tex-mex. Świetnie sprawdza się też jako pasta na kanapki lub dodatek do ciepłych bagietek.
Guacamole można oczywiście kupić w sklepie, ale zapewniam, że nawet jeśli kupimy najdroższe to smakiem będzie mu bardzo daleko do oryginalnego. Dlatego też zachęcam do zrobienia go samodzielnie w domu. Przepis na guacamole jest niezwykle prosty.
Jego przygotowanie zajmuje dokładnie 5 minut!
Kroki
1 Gotowe | Awokado, limonkę, listki kolendry i pomidora myjemy. Czosnek obieramy. |
2 Gotowe | Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy z niego pestkę i łyżką wydrążamy miąższ. |
3 Gotowe | Do pojemnika blendera wkładamy awokado. Wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. |
4 Gotowe | Blendujemy 10 sekund. Poszczególne składniki powinny być lekko wyczuwalne. UWAGA! Jeśli nie masz blendera. |
5 Gotowe | Smacznego! :) |