0 0
Kiełki w słoiku – domowa plantacja

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
1 opakowanie nasiona na kiełki
0.75 l słoik

Kiełki w słoiku – domowa plantacja

Kuchnia:
  • 5
  • Porcje 1
  • Łatwe

Składniki

Opis

Udostępnij

Kiełki w słoiku to idealna domowa i znacznie tańsza alternatywa dla kiełków kupowanych w sklepie. Świeże, zielone, lekko pikantne kiełki są genialną dekoracją zup czy kanapek. Świetnie smakują z twarożkiem lub jajecznicą. To co w nich najważniejsze stanowią bardzo bogate źródło witamin i wartości odżywczych. Zastanawiasz się jak wyhodować kiełki? Do ich przygotowania potrzebujemy: słoika z nakrętką oraz nasion na kiełki. Gotowe będą w 3-4 dni.

   Aby przygotować kiełki w słoiku nie musimy kupować specjalnej kiełkownicy. Zaoszczędzimy więc pieniądze i miejsce w szafie. Kiedy już nie potrzebujemy kiełków, słoik możemy po prostu wyrzucić. Z kolei dla kiełkownicy trzeba będzie znaleźć miejsce, żeby ją schować.

Kiełki różnią się smakiem i wartościami odżywczymi.  Ja najczęściej wybieram kiełki brokuła (wtedy trzeba zrobić w zakrętce mniejsze dziurki) lub kiełki fasoli mung.

Jeżeli zastanawiasz się jakich witamin dostarczają kiełki? Jakie kiełki wybrać? Podrzucam garść informacji o tych, których nasiona są najczęściej spotykane w sklepach.

kiełki w słoiku- gotujemywdomu.pl

Wartości odżywcze kiełków.

Kiełki brokuła – zawierają witaminy A, B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), C, E i K1 a także minerały takie jak: żelazo, fosfor, magnez, wapń, potas, mangan, cynk i selen. Co ważne dla urody zawierają luteinę oraz koenzym Q10 oraz przeciwutleniacz sulforafan.

Kiełki fasoli mung są bogate w witaminy grupy B (kwas foliowy, B1, B2, B5, B6), witaminy z grupy A oraz witaminę C; te kiełki charakteryzują się sporymi ilościami fosforu, magnezu, potasu, jodu a także cynku.

Rzeżucha to źródło witamin: A, B1, B2, B3, B17kwasu foliowego, witaminy C i K1 oraz minerałów takich jak: jod, wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez i potas. Kiełki rzeżuchy pozytywnie wpływają na wygląd włosów i paznokci a także wspomagają proces krwiotwórczy.

Kiełki buraka to źródło witamin A, B i C oraz minerałów takich jak magnez, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo.  Dodatkowo uzupełniają niedobory białka i błonnika. Wspomagają proces krwiotwórczy oraz dzięki zawartości betacyjaniny mają właściwości przeciwnowotworowe.

Kiełki lucerny  bogate źródło witamin A, B i E oraz minerały takiej jak wapń, żelazo, magnez i fosfor. Są źródłem fitoestrogenów, dlatego też poleca się je kobieto katmiacym piersią, ciężarnym oraz w okresie menopauzy.

 

(Visited 214 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Słoik dokładnie myjemy. W zakrętce robimy drobne dziurki- w zależności od wielkości nasion, tak aby nam przez nie, nie wypadły.

2
Gotowe

Dzień 1

Nasiona wsypujemy do słoika. Zalewamy letnią wodą na około pół godziny. Zakrętkę zakręcamy. Następnie przechylamy słoik i powoli wylewamy z niego wodę tak aby nie stała na dnie- w innym razie kiełki zaczną nam pleśnieć.

3
Gotowe

Dzień 2

2-3 razy w ciągu dnia przelewamy kiełki zimną wodą, Pamiętając, aby po odlaniu woda nie stała w słoiku.

4
Gotowe

Dzień 3

2-3 razy w ciągu dnia przelewamy kiełki zimną wodą, Pamiętając, aby po odlaniu woda nie stała w słoiku.

5
Gotowe

Dzień 4

Gotowe!
Kiełki możemy teraz przechować w lodówce przez około 2-3 dni.

Guacamole- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Guacamole- meksykańska pasta z awokado
Wiosenna jajecznica ze szparagami- gotujemywdomu.pl
następny
Wiosenna jajecznica ze szparagami
Guacamole- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Guacamole- meksykańska pasta z awokado
Wiosenna jajecznica ze szparagami- gotujemywdomu.pl
następny
Wiosenna jajecznica ze szparagami

W tym miejscu dodaj swój komentarz