Składniki
- 1 opakowanie nasiona na kiełki
- 0.75 l słoik
Opis
Kiełki w słoiku to idealna domowa i znacznie tańsza alternatywa dla kiełków kupowanych w sklepie. Świeże, zielone, lekko pikantne kiełki są genialną dekoracją zup czy kanapek. Świetnie smakują z twarożkiem lub jajecznicą. To co w nich najważniejsze stanowią bardzo bogate źródło witamin i wartości odżywczych. Zastanawiasz się jak wyhodować kiełki? Do ich przygotowania potrzebujemy: słoika z nakrętką oraz nasion na kiełki. Gotowe będą w 3-4 dni.
Aby przygotować kiełki w słoiku nie musimy kupować specjalnej kiełkownicy. Zaoszczędzimy więc pieniądze i miejsce w szafie. Kiedy już nie potrzebujemy kiełków, słoik możemy po prostu wyrzucić. Z kolei dla kiełkownicy trzeba będzie znaleźć miejsce, żeby ją schować.
Kiełki różnią się smakiem i wartościami odżywczymi. Ja najczęściej wybieram kiełki brokuła (wtedy trzeba zrobić w zakrętce mniejsze dziurki) lub kiełki fasoli mung.
Jeżeli zastanawiasz się jakich witamin dostarczają kiełki? Jakie kiełki wybrać? Podrzucam garść informacji o tych, których nasiona są najczęściej spotykane w sklepach.
Wartości odżywcze kiełków.
Kiełki brokuła – zawierają witaminy A, B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), C, E i K1 a także minerały takie jak: żelazo, fosfor, magnez, wapń, potas, mangan, cynk i selen. Co ważne dla urody zawierają luteinę oraz koenzym Q10 oraz przeciwutleniacz sulforafan.
Kiełki fasoli mung są bogate w witaminy grupy B (kwas foliowy, B1, B2, B5, B6), witaminy z grupy A oraz witaminę C; te kiełki charakteryzują się sporymi ilościami fosforu, magnezu, potasu, jodu a także cynku.
Rzeżucha to źródło witamin: A, B1, B2, B3, B17kwasu foliowego, witaminy C i K1 oraz minerałów takich jak: jod, wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez i potas. Kiełki rzeżuchy pozytywnie wpływają na wygląd włosów i paznokci a także wspomagają proces krwiotwórczy.
Kiełki buraka to źródło witamin A, B i C oraz minerałów takich jak magnez, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo. Dodatkowo uzupełniają niedobory białka i błonnika. Wspomagają proces krwiotwórczy oraz dzięki zawartości betacyjaniny mają właściwości przeciwnowotworowe.
Kiełki lucerny bogate źródło witamin A, B i E oraz minerały takiej jak wapń, żelazo, magnez i fosfor. Są źródłem fitoestrogenów, dlatego też poleca się je kobieto katmiacym piersią, ciężarnym oraz w okresie menopauzy.
Kroki
1 Gotowe | |
2 Gotowe | Dzień 1 |
3 Gotowe | Dzień 2 |
4 Gotowe | Dzień 3 |
5 Gotowe | Dzień 4 |