Składniki
- 400 g jogurt greckimożna zastąpić gęstym jogurtem naturalnym
- 400 g pulpa mangolub 400 g świeżego owocu mango
- 4 opakowania galaretka o smaku cytrynowym
- 500 ml woda
Opis
Przepis na ciasto- ser żółty jest bajecznie prosty, przygotuje go dosłownie każdy, kto ma tylko odrobinę chęci. Jedno jest pewne- jeżeli zrobicie to ciasto, na pewno zaskoczycie nim swoich gości .
Ciasto może też być ciekawą alternatywą na “przemycenie” dzieciom jogurtu i owoców. Do jego przygotowania można wykorzystać albo gotową pulpę z mango (jak w tym przepisie na sernik stracciatella ) albo owoce mango świeże lub w puszce, które należy bardzo dokładnie zblendować na gładką masę. Do przygotowania ciasta potrzebna Wam będzie foremka tzw. keksówka, lub okrągła tortownica. Ja korzystam z formy silikonowej, ale możecie użyć tradycyjnej metalowej formy, którą należy wyłożyć folią przed wylaniem masy.
Lubię ciasto- ser żółty za to, jest zdrowe i nisko kaloryczne. Zalet tego ciasta jest wiele i naprawdę mogłabym je długo wymieniać:
- bardzo lekkie ciasto o orzeźwiającym smaku – cytryna i mango
- deser bez dodatku cukru – tylko tyle ile w galaretkach
- bardzo tani przepis – potrzebujemy tylko 3 składniki
- jest to ciasto bez pieczenia – podajemy na zimno
- zdrowe składniki – jogurt i owoce
- możemy naprawdę zaskoczyć naszych gości! 🙂
Zapewniam Was, że miny gości, którzy do kawy dostają duży kawał żółtego sera są bezcenne ! 😉
PS: Pamiętajcie, żeby przed przyjściem gości pokroić sobie ciasto na kawałki. Dodatkowo w każdym kawałku po bokach zrobić też kilka “serowych” dziur. Sprawi to, że każdy kawałek będzie wyglądał oryginalnie, a wtedy efekt WOW macie gwarantowany!
Kroki
1 Gotowe | Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia w chłodne miejsce na około pół godziny. Nie wkładać do lodówki, aby stężała- ma się tylko schłodzić. |
2 Gotowe | Schłodzone jogurty mieszamy rózgą kuchenną lub mikserem razem z pulpą z mango na jednolitą masę. Odstawiamy na bok. |
3 Gotowe | Jeżeli korzystamy z metalowej formy wykładamy ją folią, aby deser nie przywarł do boków formy. Jeśli korzystamy z formy silikonowej możemy pominąć ten krok. |
4 Gotowe | Do masy jogurty + mango wlewamy przestudzoną galaretkę i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. |
5 Gotowe | Gotową masę przelewamy do formy , przykrywamy z góry folią i wstawiamy do lodówki na minimum 12 h, a najlepiej na całą noc. |
6 Gotowe | PRZED PODANIEMWyjmujemy ciasto z formy odwracając ją dnem do góry. Małą łyżeczką lub łyżeczką do wykrawania kulek z owoców ( w moim przypadku najlepiej sprawdza się mała miarka kuchenna ;)) wykrawamy "serowe" dziury. Można ciasto pokroić na kawałki i wykroić je również z boku kawałków, a następnie złożyć ciasto w całość. |
7 Gotowe | Smacznego! :) |