0 0
Ciasto – ser żółty

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
400 g jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym
400 g pulpa mango lub 400 g świeżego owocu mango
4 opakowania galaretka o smaku cytrynowym
500 ml woda

Wartości odżywcze

144 kcal
Kalorie
3.6 g
Białko
8.1 g
Tłuszcz
14.2 g
Węglowodany

Ciasto – ser żółty

Cechy:
  • Bez glutenu
  • Wegetariańskie
Kuchnia:
  • 12 godzin
  • Porcje 10
  • Łatwe

Składniki

Opis

Udostępnij

Przepis na ciasto- ser żółty jest bajecznie prosty, przygotuje go dosłownie każdy, kto ma tylko odrobinę chęci. Jedno jest pewne- jeżeli zrobicie to ciasto, na pewno zaskoczycie nim swoich gości .

Ciasto może też być ciekawą alternatywą na “przemycenie” dzieciom jogurtu i owoców. Do jego przygotowania można wykorzystać albo gotową pulpę z mango (jak w tym przepisie na sernik stracciatella ) albo owoce mango świeże lub w puszce, które należy bardzo dokładnie zblendować na gładką masę. Do przygotowania ciasta potrzebna Wam będzie foremka tzw. keksówka, lub okrągła tortownica. Ja korzystam z formy silikonowej, ale możecie użyć tradycyjnej metalowej formy, którą należy wyłożyć folią przed wylaniem masy.

Lubię ciasto- ser żółty za to, jest zdrowe i nisko kaloryczne. Zalet tego ciasta jest wiele i naprawdę mogłabym je długo wymieniać:

  • bardzo lekkie ciasto o orzeźwiającym smaku – cytryna i mango
  • deser bez dodatku cukru – tylko tyle ile w galaretkach
  • bardzo tani przepis – potrzebujemy tylko 3 składniki
  • jest to ciasto bez pieczenia – podajemy na zimno
  • zdrowe składniki – jogurt i owoce
  • możemy naprawdę zaskoczyć naszych gości! 🙂

Zapewniam Was, że miny gości, którzy do kawy dostają duży kawał żółtego sera są bezcenne ! 😉

ciasto- ser żółty - gotujemywdomu.pl

PS: Pamiętajcie, żeby przed przyjściem gości pokroić sobie ciasto na kawałki. Dodatkowo w każdym kawałku po bokach zrobić też kilka “serowych” dziur. Sprawi to, że każdy kawałek będzie wyglądał oryginalnie, a wtedy efekt WOW macie gwarantowany!

(Visited 1 108 times, 2 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia w chłodne miejsce na około pół godziny. Nie wkładać do lodówki, aby stężała- ma się tylko schłodzić.

2
Gotowe

Schłodzone jogurty mieszamy rózgą kuchenną lub mikserem razem z pulpą z mango na jednolitą masę. Odstawiamy na bok.

3
Gotowe

Jeżeli korzystamy z metalowej formy wykładamy ją folią, aby deser nie przywarł do boków formy. Jeśli korzystamy z formy silikonowej możemy pominąć ten krok.

4
Gotowe

Do masy jogurty + mango wlewamy przestudzoną galaretkę i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.

5
Gotowe

Gotową masę przelewamy do formy , przykrywamy z góry folią i wstawiamy do lodówki na minimum 12 h, a najlepiej na całą noc.

6
Gotowe

PRZED PODANIEM

Wyjmujemy ciasto z formy odwracając ją dnem do góry. Małą łyżeczką lub łyżeczką do wykrawania kulek z owoców ( w moim przypadku najlepiej sprawdza się mała miarka kuchenna ;)) wykrawamy "serowe" dziury. Można ciasto pokroić na kawałki i wykroić je również z boku kawałków, a następnie złożyć ciasto w całość.

7
Gotowe

Smacznego! :)

Bagietki francuskie na piwie- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Bagietki francuskie na piwie
Pączki z mascarpone - gotujemywdomu.pl
następny
Pączki z mascarpone w 15 minut
Bagietki francuskie na piwie- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Bagietki francuskie na piwie
Pączki z mascarpone - gotujemywdomu.pl
następny
Pączki z mascarpone w 15 minut

W tym miejscu dodaj swój komentarz