0 0
Smalec ze skwarkami

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
1 kg słonina wieprzowa
500 g boczek surowy wieprzowy
8 łyżek mleko
1 średnia cebula
0.5 łyżeczki sól

Smalec ze skwarkami

Cechy:
  • Bez glutenu
Kuchnia:
  • 70 minut
  • Porcje 1
  • Średnie

Składniki

Opis

Udostępnij

Dzisiaj przepis na smalec domowej roboty! Przy użyciu odpowiednich proporcji i składników otrzymasz pyszny smalec ze skwarkami w bardzo dużej ilości. Dodatek mleka- choć w ogóle nie czuć go w smaku- sprawia, że smalec ma konsystencję łatwiejszą do smarowania.

Smalec ze skwarkami z tego przepisu jest bardzo smaczny, dostałam go od mojej Babci, która w jego przygotowaniu ma kilkudziesięcioletnie doświadczenie 😉

Ja osobiście smalec lub też “tłuste” (bo tak często na smalec mówi się na Śląsku) uwielbiam jeść na świeżym chlebie lub bagietce posypane solą, ewentualnie z ogórkiem kiszonym pokrojonym w plasterki. Oprócz tradycyjnej formy kanapek, smalec wykorzystać można też do przygotowania wielu dań. Sama używam go do podsmażenia mięsa na gulasz, leczo czy żurku. Zastępuję nim też masło kiedy przygotowuję jajecznicę.

Smalec ze skwarkami- gotujemywdomu.pl

Przepis na smalec ze skwarkami czy jak kto woli przepis na tłuste jest prosty w przygotowaniu. Niektórzy do smalcu dodają tarte jabłko lub przyprawy np. ziele angielskie. Ja osobiście najbardziej lubię ten klasyczny bez dodatków, bo wtedy mogę do dodać do wszystkiego. Tak przygotowany smalec, w szczelnie zamkniętym opakowaniu lub słoiku można przechowywać w lodówce nawet miesiąc*. Z podanych proporcji otrzymasz około 1,2 l gotowego smalcu.

* szczerze przyznaję, że jest tak pyszny, że u nas wystarcza na znacznie krócej niż miesiąc 😉

(Visited 150 times, 3 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Przygotuj duży garnek około 2-3 l pojemności.

2
Gotowe

Słoninę pokrój w kostkę wielkości około 0,5cm x 0,5 cm. Włóż do garnka.

3
Gotowe

Boczek (bez skóry) również pokrój w kostkę wielkości 0,5 cm x 0,5 cm i przełóż do garnka (połóż go na górze na słoninie).

4
Gotowe

Ustaw palnik na średnią moc i podgrzewaj około 7-8 minut, do momentu, aż ze słoniny na dnie garnka wytopi się odrobina tłuszczu.

5
Gotowe

Dodaj do garnka mleko. Wszystko razem wymieszaj, zmniejsz moc palnika i wytapiaj około 45 minut od czasu do czasu mieszając.

6
Gotowe

Po upływie 45 minut - jeśli skwarki mają już złoty kolor dodaj do garnka pokrojoną w średniej wielkości kostkę cebulę oraz sól. Wymieszaj wszystko razem i podgrzewaj jeszcze około 10- 15 minut - w zależności jak mocno zrumienione skwarki chcesz uzyskać.

7
Gotowe

Wyłącz palnik, poczekaj, aż smalec przestanie bulgotać i ostrożnie przelej go do pojemnika lub słoika.

8
Gotowe

Odstaw w chłodne miejsce, aby zaczął tężeć, a następie schowaj go w lodówce.

9
Gotowe

Smacznego! :)

Pączki z mascarpone - gotujemywdomu.pl
poprzedni
Pączki z mascarpone w 15 minut
Pączki z mascarpone - gotujemywdomu.pl
poprzedni
Pączki z mascarpone w 15 minut

W tym miejscu dodaj swój komentarz