Składniki
KRUCHE MAŚLANE CIASTO
- 80 g masło
- 180 g mąka pszenna
- 60 g cukier
- 2 szt żółtko jaja kurzego
NADZIENIE JABŁKOWE
- 0.5 kg jabłka
- 50 g cukier brązowy
- 0.5 szt cytryna
- 2 łyżeczki cynamon mielony
- szczypta sól
Opis
Zbliża się czas świąt. Pora więc upiec jakieś pyszne ciasto. W tym roku u nas na stole zagości jedno z naszych ulubionych ciast- szarlotka na kruchym spodzie! <3
W odróżnieniu do czekoladowych serników, babek wielkanocnych z mnóstwem lukru i kremowych ciast ta szarlotka zaskakuje smakiem i lekkością. Soczysty, lekko kwaśny smak jabłek, do tego szczypta cynamonu stanowią wypełnienie ciasta. Samo ciasto jest słodkie, maślane chrupiące (ale nie łamiące się ;). Balans smaków… idealny!
Ten przepis na szarlotkę jest banalnie prosty. Ciasto przygotujesz bez użycia miksera i mnóstwa składników. Tylko 40 minut pieczenia i gotowe.
Najlepiej smakuje podana z bitą śmietaną, posypana gorzkim kakao! Wypróbuj i daj w komentarzu znać czy smakowała! 🙂
Kroki
1 Gotowe | NADZIENIE JABŁKOWEJabłka myjemy i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w drobną kostkę . |
2 Gotowe | Dodajemy odrobinę wody, cukier i sok z połowy cytryny oraz cynamon. Garnek z jabłkami stawiamy następnie na niedużym ogniu, przykrywamy i pozwalamy, aby się zagotowały. W tym czasie często mieszamy, żeby się nie przypaliły. Od zagotowania gotujemy jeszcze z odkrytą pokrywką około 15 - 20 minut, aż jabłka zmiękną i otrzymamy coś w rodzaju musu z kawałkami jabłek. |
3 Gotowe | Zdejmujemy z ognia i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku cynamonem, cukrem lub sokiem z cytryny. |
4 Gotowe | CIASTO KRUCHE MAŚLANEMąkę przesiewamy do miski, cukier chwilę mielimy w młynku albo moździerzu, żeby otrzymać drobny cukier i dodajemy do mąki. Dodajemy szczyptę soli. |
5 Gotowe | Schłodzone masło kroimy w drobne kawałki i dodajemy do mąki i cukru, Całość rozgniatamy palcami, aż powstaną nam drobne grudki z ciasta. |
6 Gotowe | Dodajemy żółtka i chwilę wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Wyrobioną kulkę ciasta wkładamy do woreczka i na 15 minut do lodówki. |
7 Gotowe | Formę na tartę albo zwykłą okrągłą blaszkę o średnicy ok. 26 cm lekko smarujemy masłem |
8 Gotowe | Wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy je na 5 części. Jedną część wkładamy do woreczka i ponownie do lodówki. |
9 Gotowe | Cztery części ciasta zużywamy do wyłożenia bardzo cienko w formie. Boki wykładamy na wysokość około 3 cm. Dno nakłuwamy widelcem w wielu miejscach. Przykrywamy dno papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika. |
10 Gotowe | Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. - grzanie góra/ dół. Wyjmujemy ciasto z lodówki, na papierze układamy ziarenka surowej fasoli albo np kilka łyżeczek deserowych- żeby środek nie wybrzuszył się podczas pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. |
11 Gotowe | Zdejmujemy papier i sztućce i pieczemy kolejne 10 minut. |
12 Gotowe | Wyjmujemy ciasto z piekarnika. W piekarniku zwiększamy temperaturę do 210 stopni |
13 Gotowe | Na jeszcze ciepłe ciasto wykładamy farsz jabłkowy. Wyjmujemy pozostałą część ciasta z lodówki i rozkładamy na jabłkach w formie posypki. |
14 Gotowe | Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 15 minut. |
15 Gotowe | Podajemy z bitą śmietaną, posypane gorzkim kakao. Smacznego! :) |