0 0
Szarlotka na kruchym spodzie

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
KRUCHE MAŚLANE CIASTO
80 g masło
180 g mąka pszenna
60 g cukier
2 szt żółtko jaja kurzego
NADZIENIE JABŁKOWE
0.5 kg jabłka
50 g cukier brązowy
0.5 szt cytryna
2 łyżeczki cynamon mielony
szczypta sól

Szarlotka na kruchym spodzie

Kuchnia:
  • 50
  • Porcje 8
  • Średnie

Składniki

  • KRUCHE MAŚLANE CIASTO

  • NADZIENIE JABŁKOWE

Opis

Udostępnij

Zbliża się czas świąt. Pora więc upiec jakieś pyszne ciasto.  W tym roku u nas na stole zagości jedno z naszych ulubionych ciast- szarlotka na kruchym spodzie! <3

W odróżnieniu do czekoladowych serników, babek wielkanocnych z mnóstwem lukru i kremowych ciast ta szarlotka zaskakuje smakiem i lekkością. Soczysty, lekko kwaśny smak jabłek, do tego szczypta cynamonu stanowią wypełnienie ciasta. Samo ciasto jest słodkie, maślane chrupiące (ale nie łamiące się ;). Balans smaków… idealny!

Ten przepis na szarlotkę jest banalnie prosty. Ciasto przygotujesz bez użycia miksera i mnóstwa składników. Tylko 40 minut pieczenia i gotowe.

Najlepiej smakuje podana z bitą śmietaną, posypana gorzkim kakao! Wypróbuj i daj w komentarzu znać czy smakowała! 🙂

Szarlotka na kruchym spodzie- gotujemywdomu.pl

(Visited 482 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

NADZIENIE JABŁKOWE

Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w drobną kostkę .

2
Gotowe

Dodajemy odrobinę wody, cukier i sok z połowy cytryny oraz cynamon. Garnek z jabłkami stawiamy następnie na niedużym ogniu, przykrywamy i pozwalamy, aby się zagotowały. W tym czasie często mieszamy, żeby się nie przypaliły. Od zagotowania gotujemy jeszcze z odkrytą pokrywką około 15 - 20 minut, aż jabłka zmiękną i otrzymamy coś w rodzaju musu z kawałkami jabłek.

3
Gotowe

Zdejmujemy z ognia i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku cynamonem, cukrem lub sokiem z cytryny.

4
Gotowe

CIASTO KRUCHE MAŚLANE

Mąkę przesiewamy do miski, cukier chwilę mielimy w młynku albo moździerzu, żeby otrzymać drobny cukier i dodajemy do mąki. Dodajemy szczyptę soli.

5
Gotowe

Schłodzone masło kroimy w drobne kawałki i dodajemy do mąki i cukru, Całość rozgniatamy palcami, aż powstaną nam drobne grudki z ciasta.

6
Gotowe

Dodajemy żółtka i chwilę wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Wyrobioną kulkę ciasta wkładamy do woreczka i na 15 minut do lodówki.

7
Gotowe

Formę na tartę albo zwykłą okrągłą blaszkę o średnicy ok. 26 cm lekko smarujemy masłem

8
Gotowe

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy je na 5 części. Jedną część wkładamy do woreczka i ponownie do lodówki.

9
Gotowe

Cztery części ciasta zużywamy do wyłożenia bardzo cienko w formie. Boki wykładamy na wysokość około 3 cm. Dno nakłuwamy widelcem w wielu miejscach. Przykrywamy dno papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika.

10
Gotowe

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. - grzanie góra/ dół.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, na papierze układamy ziarenka surowej fasoli albo np kilka łyżeczek deserowych- żeby środek nie wybrzuszył się podczas pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.

11
Gotowe

Zdejmujemy papier i sztućce i pieczemy kolejne 10 minut.

12
Gotowe

Wyjmujemy ciasto z piekarnika.

W piekarniku zwiększamy temperaturę do 210 stopni

13
Gotowe

Na jeszcze ciepłe ciasto wykładamy farsz jabłkowy. Wyjmujemy pozostałą część ciasta z lodówki i rozkładamy na jabłkach w formie posypki.

14
Gotowe

Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 15 minut.

15
Gotowe

Podajemy z bitą śmietaną, posypane gorzkim kakao.

Smacznego! :)

Azjatyckie pierożki- domowe dim sum-gotujemywdomu.pl
poprzedni
Azjatyckie pierożki- domowe dim sum
Guacamole- gotujemywdomu.pl
następny
Guacamole- meksykańska pasta z awokado
Azjatyckie pierożki- domowe dim sum-gotujemywdomu.pl
poprzedni
Azjatyckie pierożki- domowe dim sum
Guacamole- gotujemywdomu.pl
następny
Guacamole- meksykańska pasta z awokado

W tym miejscu dodaj swój komentarz