Składniki
- 200 g soczewica czerwona1 szklanka
- 240 g ziemniakiok. 3 sztuki
- 1.5 l bulion warzywnylub kostka warzywna i 1,5 l wody
- 1 cebula
- 3 łyżki olej rzepakowy
- 2 ząbki czosnek
- 0.5 łyżeczki kmin rzymski (kumin)
- 0.5 łyżeczki harrisamożna zastąpić szczyptą chili
- 0.5 łyżeczki sóldo smaku
- do smaku pieprz kolorowy
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 200 g jogurt greckiw wersji vege można zastąpić jogurtem sojowym
Opis
Jednym z moich ulubionych sposobów na rozgrzanie się w zimny jesienny lub wiosenny dzień jest przygotowanie pysznej, pachnącej i rozgrzewającej zupy. Zupa krem z czerwonej soczewicy z dodatkiem harrisy i jogurtu naturalnego- bo o niej mowa- bardzo często gości na naszych talerzach. Po pierwsze jest pyszna, a po drugie bardzo szybka w przygotowaniu!
Do jej przygotowania – co też jest zaletą- potrzeba zaledwie kilku składników, które większość z nas ma w domu. Tym razem obejdzie się więc bez egzotycznych przypraw i dodatków. Niezwykle aromatyczna pachnąca zupa. Jej pikantny smak możesz dostosować do swojego podniebienia. Z własnego doświadczenia wiem, że ładnie podana robi wrażenie i zaskakuje smakiem gości. Podczas wspólnej kolacji goście pytają o skład i nie wierzą, że to zwykła zupa krem z czerwonej soczewicy.
Wypróbuj i daj znać, jak smakowała!
Kroki
1 Gotowe | Ziemniaki obrać i pokroić w duże kawałki, czosnek obrać i posiekać, cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. |
2 Gotowe | Do garnka wlać olej, na rozgrzany olej wrzucić posiekane cebulę oraz czosnek, mieszać aż lekko się zrumienią- na tym etapie nie dodajemy żadnych przypraw! |
3 Gotowe | Do garnka wrzucić ziemniaki i lekko je obsmażyć ok. 2min. |
4 Gotowe | Do garnka z cebulą, czosnkiem i ziemniakami wsypać soczewicę- podsmażyć mieszając ok. 2 minut. |
5 Gotowe | Do garnka wlać bulion (lub 1,5 litra wody i kostkę rosołową) zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować około 30-35 minut- co jakiś czas przemieszać- aż soczewica będzie lekko miękka. |
6 Gotowe | Wyłączyć ogień, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, zblendować całą zupę na gładki krem. Na koniec dodać 100g jogurtu i ponownie zblendować. |
7 Gotowe | Podawać z kleksem jogurtu i np. listkiem bazylii. |
8 Gotowe | Smacznego! |