0 0
Zupa krem z czerwonej soczewicy

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
200 g soczewica czerwona 1 szklanka
240 g ziemniaki ok. 3 sztuki
1.5 l bulion warzywny lub kostka warzywna i 1,5 l wody
1 cebula
3 łyżki olej rzepakowy
2 ząbki czosnek
0.5 łyżeczki kmin rzymski (kumin)
0.5 łyżeczki harrisa można zastąpić szczyptą chili
0.5 łyżeczki sól do smaku
do smaku pieprz kolorowy
2 łyżki koncentrat pomidorowy
200 g jogurt grecki w wersji vege można zastąpić jogurtem sojowym

Wartości odżywcze

355
Kalorie
16.2 g
Białko
13.2 g
Tłuszcz
45,95 g
Węglowodany

Zupa krem z czerwonej soczewicy

Cechy:
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Ostre
  • Wegetariańskie
Kuchnia:
  • 40 minut
  • Porcje 4
  • Łatwe

Składniki

Opis

Udostępnij

Jednym z moich ulubionych sposobów na rozgrzanie się w zimny jesienny lub wiosenny dzień jest przygotowanie pysznej, pachnącej i rozgrzewającej zupy.  Zupa krem z czerwonej soczewicy z dodatkiem harrisy i jogurtu naturalnego- bo o niej mowa- bardzo często gości na naszych talerzach. Po pierwsze jest pyszna, a po drugie bardzo szybka w przygotowaniu!

Do jej przygotowania – co też jest zaletą- potrzeba zaledwie kilku składników, które większość z nas ma w domu. Tym razem obejdzie się więc bez egzotycznych przypraw i dodatków. Niezwykle aromatyczna pachnąca zupa. Jej pikantny smak możesz dostosować do swojego podniebienia. Z własnego doświadczenia wiem, że ładnie podana robi wrażenie i zaskakuje smakiem gości. Podczas wspólnej kolacji goście pytają o skład i nie wierzą, że to zwykła zupa krem z czerwonej soczewicy.

Wypróbuj i daj znać, jak smakowała!

(Visited 217 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Ziemniaki obrać i pokroić w duże kawałki, czosnek obrać i posiekać, cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę.

2
Gotowe

Do garnka wlać olej, na rozgrzany olej wrzucić posiekane cebulę oraz czosnek, mieszać aż lekko się zrumienią- na tym etapie nie dodajemy żadnych przypraw!

3
Gotowe

Do garnka wrzucić ziemniaki i lekko je obsmażyć ok. 2min.

4
Gotowe

Do garnka z cebulą, czosnkiem i ziemniakami wsypać soczewicę- podsmażyć mieszając ok. 2 minut.

5
Gotowe

Do garnka wlać bulion (lub 1,5 litra wody i kostkę rosołową) zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować około 30-35 minut- co jakiś czas przemieszać- aż soczewica będzie lekko miękka.

6
Gotowe

Wyłączyć ogień, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, zblendować całą zupę na gładki krem. Na koniec dodać 100g jogurtu i ponownie zblendować.

7
Gotowe

Podawać z kleksem jogurtu i np. listkiem bazylii.

8
Gotowe

Smacznego!

Domowy krupnik - gotujemy w domu
poprzedni
Domowy krupnik
Mus czekoladowy z avocado - gotujemywdomu.pl
następny
Mus czekoladowy z awokado
Domowy krupnik - gotujemy w domu
poprzedni
Domowy krupnik
Mus czekoladowy z avocado - gotujemywdomu.pl
następny
Mus czekoladowy z awokado

W tym miejscu dodaj swój komentarz