0 0
Domowy krupnik

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
100 g kasza jęczmienna
2.5 l bulion wieprzowy lub 400g schabu wieprzowego/ szynki wieprzowej + 2,5 l wody
1 szt marchew
1 szt pietruszka korzeń
1 szt ziemniaki
1 łyżka masło w wersji bez laktozy pomiń masło
2 szt liść laurowy
3 szt ziele angielskie
do smaku sól
do smaku pieprz kolorowy
2 ząbki czosnek
do dekoracji natka pietruszki

Wartości odżywcze

195
Kalorie
3.8 g
Białko
3.8 g
Tłuszcz
36.7 g
Węglowodany

Domowy krupnik

Cechy:
  • Bez laktozy
Kuchnia:
  • 25 minut
  • Porcje 4
  • Łatwe

Składniki

Opis

Udostępnij

Jedna z najbardziej polskich zup. Zawsze niepowtarzalnie smakuje u mojej Babci. Podrzucam Wam mój przepis na domowy krupnik.

Niezwykle łatwa do przygotowania zupa. Bardzo ją lubię, bo ma prosty skład. Do jej przygotowania często wykorzystuję rosół, który został mi z poprzedniego dnia po ugotowaniu wieprzowiny (najczęściej schabu), więc nic się nie zmarnuje! Krupnik to rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa. Z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu i warzyw jest świetnym pomysłem na obiad.

Jeśli mamy gotowy bulion to jej ugotowanie zajmuje około 25 minut.

Dla zabieganych zaletą na pewno będzie też to, że domowy krupnik możemy spokojnie ugotować z wyprzedzeniem, a po powrocie z pracy wystarczy podgrzać i obiad gotowy!

(Visited 156 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Przygotowanie bulionu- jeśli już masz przejdź od razu do kroku 2.

Mięso myjemy wkładamy do garnka, dodajemy sól, pieprz i gotujemy około 1h.

2
Gotowe

Kaszę przepłucz pod bieżącą zimną wodą.

3
Gotowe

Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach

4
Gotowe

Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę

5
Gotowe

Do gotującego się bulionu wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, kaszę, ziemniaki i starte warzywa.

6
Gotowe

Gotuj ok. 20 minut pod przykryciem, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.

7
Gotowe

Przeciśnij do zupy ząbek czosnku, zagotuj i wyłącz płomień.

8
Gotowe

Dopraw do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami wedle uznania. Dodaj łyżeczkę masła, wymieszaj

9
Gotowe

Podawaj w miseczkach posypane natką pietruszki.

10
Gotowe

Smacznego!

Zupa krem z czerwonej soczewicy- gotujemywdomu.pl
następny
Zupa krem z czerwonej soczewicy
Zupa krem z czerwonej soczewicy- gotujemywdomu.pl
następny
Zupa krem z czerwonej soczewicy

W tym miejscu dodaj swój komentarz