Składniki
- 4 szt szparagi zielone
- 1 łyżeczka masło
- 2 szt jajko
- do smaku sól
- do smaku pieprz kolorowy
Opis
Wiosna zaczyna się na dobre. Słoneczne poranki i coraz dłuższe dni codziennie mnie zachwycają. Pora więc na na wprowadzenie kolorów również na swoim talerzu. W sklepach rozpoczął się sezon na szparagi. Oczywiście sposobów na przygotowanie szparagów jest całe mnóstwo, ale ten którym dzielę się dzisiaj jest rewelacyjny!
Wiosenna jajecznica ze szparagami nastraja mnie pozytywnie na cały dzień. Warto też pamiętać, że zielone szparagi mają bardzo mało kalorii (około 20 kcal na 100g). A w dodatku są bardzo bogatym źródłem witamin (K, C, E, A) oraz kwasu foliowego.
Przygotowanie takiej jajecznicy zajmie Ci mniej niż 10 minut, a jej cudowny i wyrazisty smak oraz wartości odżywcze dają Ci energię na cały dzień.
Wypróbuj koniecznie i daj znać czy wiosenna jajecznica ze szparagami zachwyciła też Ciebie!
Kroki
1 Gotowe | Szparagi umyj. Oderwij zdrewniałe końce, najłatwiejszy sposób, aby to zrobić- łapiemy szparaga w połowie i odłamujemy końcówkę (od strony gdzie szparagi są ucięte). Oderwane końce można wykorzystać do zupy. |
2 Gotowe | Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. |
3 Gotowe | Szparagi pokrój na kawałki długości 2-3 cm. Wrzuć na roztopione masło. Dodaj sól i pieprz. Podsmaż około 5 minut, czasami mieszając, aż lekko się przypieką i trochę zmiękną. |
4 Gotowe | Wbij na patelnię jajka i podsmaż, aż jajko się zetnie- u mnie około 1,5 minuty. W tym kroku czas dopasuj do tego jaką jajecznicę lubisz- bardziej lub mniej ściętą, |
5 Gotowe | Smacznego! :) |