Składniki
- 120 g masło
- 2 ząbki czosnek
- 20 g koperek
- 20 g natka pietruszki
- 20 g bazylia świeża
- 1.5 łyżeczki sól
Opis
Szukasz przepisu na aromatyczny dodatek do grzanek, pieczonych ziemniaków lub steków? Koniecznie sprawdź przepis na to masło czosnkowo-ziołowe, które jest wręcz idealne do zapiekania. Ja często przygotowuję to masło do zrobienia odrywanego chlebka, do posmarowania nim ryby z grilla albo jako pyszny dodatek do ziemniaków w mundurkach.
Proste, świeże składniki i odpowiednia kolejność przygotowania dają efekt, jakiego się nie spodziewałeś. Najlepsze i najbardziej aromatyczne masło czosnkowo- ziołowe jakie jadłeś.
W moim przepisie jako jeden z wymienionych składników podaję czosnek, ale nie każdy go lubi. Dlatego jeśli go nie lubisz to spokojnie możesz ten składnik pominąć. W takim przypadku, reszta składników pozostaje bez zmian, a samo masło będzie smakowało delikatniej, ale równie pysznie!
Kroki
1 Gotowe | Masło wyjmij z lodówki, żeby było lekko miękkie. |
2 Gotowe | Zioła umyj w zimnej wodzie i osusz. Czosnek obierz. |
3 Gotowe | Czosnek pokrój na drobniutką kostkę i rozetrzyj nożem na desce razem z solą. Zioła bardzo drobno posiekaj. |
4 Gotowe | Masło przełóż do miseczki. Dodaj rozgnieciony z solą czosnek. Dokładnie wymieszaj dużą łyżką aż do połączenia składników. |
5 Gotowe | Do miseczki dodaj posiekane zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe. |
6 Gotowe | Smacznego! |