Składniki
- 2 szt filet z kurczakaok. 400 g
- 1 szt jajko
- 150 ml mleko
- do smaku sól
- do smaku pieprz kolorowy
- do smażenia olej rzepakowy
Opis
Gdy ktoś rzuci hasło „letni obiad” od razu na myśl przychodzi mi domowy obiad jaki często latem przygotowuje moja Mama. Świeże ziemniaczki, pachnąca mizeria i soczyste kotlety z piersi kurczaka. To właśnie smak, którego się nie zapomina!
Ten obiad, choć nie wymaga wielu składników, zawsze smakuje rewelacyjnie! Jest lekki, świeży i pachnący.
Ale wróćmy do kotletów, ich przygotowanie wydaje się proste, ale czasami nie smakują nam tak jakbyśmy tego chcieli. Dzisiaj podrzucam Wam przepis na najlepsze i najbardziej soczyste kotlety z piersi kurczaka jakie jedliście. Nie wymagają szczególnych przygotowań w porównaniu z tymi, które zapewne robiliście do tej pory. Jednakże odpowiednia kolejność przygotowania sprawi, że panierka będzie chrupiąca, a mięso w środku soczyste.
Tak przygotowane mięso idealnie sprawdzi się w towarzystwie wspomnianych już ziemniaków i mizerii lub świeżej sałatki. Inną propozycją podania może być obiad, w którym ziemniaki zastąpimy np. tymi burakami. Świetnym pomysłem zwłaszcza dla dzieci będzie przygotowanie domowych chickenburgerów- kotlety podajesz w bułce z dodatkiem sosu i warzyw.
Kroki
1 Gotowe | Mięso myjemy odkrawamy luźne części. Nacinamy lekko na brzegu z czterech stron (dzięki temu podczas smażenia mięs nie będzie się wywijać na brzegach). Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa z obu stron. |
2 Gotowe | Do głębokiego talerza lub miski wlewamy mleko i wkładamy do niego mięso. Zostawiamy pod przykryciem w lodówce na około 10 minut. |
3 Gotowe | W głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajko. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. |
4 Gotowe | Mięso wyjmujemy z mleka na deskę obsypujemy lekko mielonym pieprzem (nie solimy, dzięki temu panierka nie będzie odpadała) i lekko wklepujemy pieprz w mięso. |
5 Gotowe | Mięso przekładamy do miski z jajkiem, a następnie obtaczamy w bułce tartej. |
6 Gotowe | Na patelni rozgrzewamy olej. Na mocno rozgrzany olej kładziemy kotlety. Smażymy je 5 minut, Odwracamy na drugą stronę. Teraz - już upieczoną stronę- posypujemy lekko solą i smażymy kolejnych 5 minut. |
7 Gotowe |