0 0
Soczyste kotlety z piersi z kurczaka

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
2 szt filet z kurczaka ok. 400 g
1 szt jajko
150 ml mleko
do smaku sól
do smaku pieprz kolorowy
do smażenia olej rzepakowy

Wartości odżywcze

430
Kalorie
59.1 g
Białko
14.8 g
Tłuszcz
6.2 g
Węglowodany

Soczyste kotlety z piersi z kurczaka

Kuchnia:
  • 20 minut
  • Porcje 2
  • Łatwe

Składniki

Opis

Udostępnij

Gdy ktoś rzuci hasło „letni obiad” od razu na myśl przychodzi mi domowy obiad jaki często latem przygotowuje moja Mama. Świeże ziemniaczki, pachnąca mizeria i soczyste kotlety z piersi kurczaka. To właśnie smak, którego się nie zapomina!

Ten obiad, choć nie wymaga wielu składników, zawsze smakuje rewelacyjnie! Jest lekki, świeży i pachnący.

Ale wróćmy do kotletów, ich przygotowanie wydaje się proste, ale czasami nie smakują nam tak jakbyśmy tego chcieli. Dzisiaj podrzucam Wam przepis na najlepsze i najbardziej soczyste kotlety z piersi kurczaka jakie jedliście. Nie wymagają szczególnych przygotowań w porównaniu z tymi, które zapewne robiliście do tej pory. Jednakże odpowiednia kolejność przygotowania sprawi, że panierka będzie chrupiąca, a mięso w środku soczyste.

Tak przygotowane mięso idealnie sprawdzi się w towarzystwie wspomnianych już ziemniaków i mizerii lub świeżej sałatki. Inną propozycją podania może być obiad, w którym ziemniaki zastąpimy np. tymi burakami. Świetnym pomysłem zwłaszcza dla dzieci będzie przygotowanie domowych chickenburgerów- kotlety podajesz w bułce z dodatkiem sosu i warzyw.

Soczyste kotlety z piersi z kurczaka- gotujemywdomu.pl

Soczyste kotlety z piersi z kurczaka- gotujemywdomu.pl

(Visited 4 906 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Mięso myjemy odkrawamy luźne części. Nacinamy lekko na brzegu z czterech stron (dzięki temu podczas smażenia mięs nie będzie się wywijać na brzegach). Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa z obu stron.

2
Gotowe

Do głębokiego talerza lub miski wlewamy mleko i wkładamy do niego mięso. Zostawiamy pod przykryciem w lodówce na około 10 minut.

3
Gotowe

W głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajko. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą.

4
Gotowe

Mięso wyjmujemy z mleka na deskę obsypujemy lekko mielonym pieprzem (nie solimy, dzięki temu panierka nie będzie odpadała) i lekko wklepujemy pieprz w mięso.

5
Gotowe

Mięso przekładamy do miski z jajkiem, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

6
Gotowe

Na patelni rozgrzewamy olej. Na mocno rozgrzany olej kładziemy kotlety. Smażymy je 5 minut, Odwracamy na drugą stronę. Teraz - już upieczoną stronę- posypujemy lekko solą i smażymy kolejnych 5 minut.

7
Gotowe

Gotowe. Smacznego!

Philly cheesesteak- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Philly cheesesteak burger – inny niż wszystkie !
Masło czosnkowo- ziołowe- gotujemywdomu.pl
następny
Masło czosnkowo- ziołowe
Philly cheesesteak- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Philly cheesesteak burger – inny niż wszystkie !
Masło czosnkowo- ziołowe- gotujemywdomu.pl
następny
Masło czosnkowo- ziołowe

W tym miejscu dodaj swój komentarz