0 0
Kruszonka do ciasta

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
200 g mąka pszenna
100 g cukier
100 g masło

Kruszonka do ciasta

Kuchnia:
  • 20
  • Porcje 1
  • Łatwe

Składniki

Opis

Udostępnij

Pyszna i chrupiąca kruszonka do ciasta nazywana też w niektórych regionach “posypką” do ciasta. Podrzucam sprawdzony przepis, który mam od mojej Babci. Babcia zawsze misternie układa kruszonkowe rzędy białej i ciemnej posypki na cieście. Przygotowanie tej kruszonki zajmuje 5 minut. Możesz ją wykorzystać do posypania ciasta lub deseru z zapiekanych owoców. Jeśli posypiesz nią mus czekoladowy z tego przepisu otrzymasz wtedy deser jak na zdjęciu poniżej.

Jeżeli chcesz uzyskać kruszonkę w wersji czekoladowej do składników dodaj łyżkę gorzkiego kakao.

Kruszonka do ciasta- gotujemywdomu.pl

(Visited 83 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Zimne masło pokrój w małe kawałki. Dodaj je do miski. Do masła dodaj cukier oraz mąkę.

2
Gotowe

Wszystko rozgniataj palcami, aż do połączenia się składników i powstania drobnych grudek kruszonki.

3
Gotowe
10 minut

Teraz kruszonkę pokrusz na przygotowane wcześniej ciasto i upiecz według przepisu. Jeżeli natomiast chcesz użyć tej kruszonki do posypania deseru, pokrusz ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10- 15 minut w zależności od wielkości grudek kruszonki.

4
Gotowe

Smacznego! :)

Masło czosnkowo- ziołowe- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Masło czosnkowo- ziołowe
Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem- gotujemywdomu.pl
następny
Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem
Masło czosnkowo- ziołowe- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Masło czosnkowo- ziołowe
Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem- gotujemywdomu.pl
następny
Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem

W tym miejscu dodaj swój komentarz