0 0
Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
700 g pstrąg łososiowy zazwyczaj to 2 duże filety
1 szt cytryna
1 gałązka rozmaryn świeży
1 płaska łyżeczka sól
do smaku pieprz kolorowy

Wartości odżywcze

1094
Kalorie
126,4 g
Białko
65,2 g
Tłuszcz
2 g
Węglowodany

Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem

Cechy:
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
Kuchnia:
  • 25 minut
  • Porcje 3
  • Łatwe

Składniki

Opis

Udostępnij

Szukasz pomysłu na obiad? Kupiłaś pstrąga łososiowego, ale zastanawiasz się jak go upiec? Dzielę się przepisem na pyszne i szybkie danie. Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem to pomysł na rybę inną niż do tej pory. Oryginalny smak zachwyci każdego.

Ciekawy orzeźwiający smak cytryny i cudowny aromat rozmarynu sprawiają, że każdy je to danie z ochotą. Tak upieczona ryba jest lekko przypieczona z góry i soczysta w środku. Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, ciepłą bagietką albo pieczonymi burakami, które możesz przygotować według tego przepisu.

 

      Przygotowanie pstrąga według tego przepisu zajmuje około 25 minut. Zatem nawet w środku zabieganego tygodnia możesz w mgnieniu oka zrobić pyszny i zdrowy obiad dla Twojej rodziny.

 

Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem- gotujemywdomu.pl

 

(Visited 23 746 times, 5 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (grzałki góra i dół bez termoobiegu, wtedy ryba nie będzie sucha).

2
Gotowe

Rybę dokładnie myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy naczyniu żaroodpornym lub formie do pieczenia.

3
Gotowe

Cytrynę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Połowę cytryny kroimy na grube plastry.

4
Gotowe

Rybę posypujemy solą, pieprzem, na rybie układamy kilka plastrów cytryny oraz układamy gałązkę rozmarynu.

5
Gotowe

Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut.

6
Gotowe

Drugą połowę cytryny kroimy na 4 części i podajemy do skropienia razem z upieczoną rybą.

7
Gotowe

Smacznego!

buraki pieczone- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Buraki pieczone
Kurczak pieczony z imbirem- gotujemywdomu.pl
następny
Kurczak pieczony z imbirem
buraki pieczone- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Buraki pieczone
Kurczak pieczony z imbirem- gotujemywdomu.pl
następny
Kurczak pieczony z imbirem

2 Comments Ukryj komentarze

W tym miejscu dodaj swój komentarz