Składniki
- 750 g mąka pszennamożna dodać 550 g mąki pszennej i 200 g mąki np. orkiszowej
- 25 g drożdże świeżelub 7 g drożdży suchych
- 1 łyżka cukier
- 2 łyżeczki sól
- 2 łyżki olej rzepakowy
- 500 ml wodaciepła, ale nie gorąca
Opis
Przepyszny gorący chleb, z chrupiącą skórką, którym pachnie w całym domu. Taki właśnie jest domowy chleb z garnka. Zazwyczaj piekę go w sobotę, bo wtedy mam czas. Uwielbiam, kiedy pachnie nim w całym domu. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły posmarowany masłem. Uwaga… zazwyczaj połowa znika nim ostygnie 😉
Sam chleb robi się naprawdę szybko i zawsze się udaje. Do jego przygotowania nie potrzeba specjalnej formy do pieczenia czy koszyków do wyrastania. Upieczesz go zarówno z drożdży świeżych jak i drożdży suchych (dodajesz wtedy 7 g drożdży suchych). Wyrabiamy go w misce, a pieczemy w zwykłym garnku lub w naczyniu żaroodpornym.
Kroki
1 Gotowe | Do dużej miski wlewamy wodę, drożdże, sól, cukier, olej, mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę wszystko razem wyrabiamy - ciasto będzie dosyć rzadkie. |
2 Gotowe | Przykrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, najlepiej na kilka godzin lub nawet na całą noc. |
3 Gotowe | Po wyrośnięciu ciastaDo piekarnika wkładamy razem z przykrywką naczynie żaroodporne lub garnek (uważać by nie miał elementów, które mogą się stopić pod wpływem temperatury!) - u mnie jest to naczynie żaroodporne o pojemności 4,5 litra. Włączamy termoobieg na 200 stopni i rozgrzewamy piec razem z garnkiem w środku. |
4 Gotowe | Na blat wysypujemy trochę mąki. Wykładamy z miski ciasto i wyrabiamy jeszcze raz. Pozostawiamy około 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Na tym etapie ciasto straci swoją objętość, ale spokojnie, w piekarniku będzie znowu rosło. |
5 Gotowe | Wyjmujemy naczynie z piekarnika - UWAGA żeby się nie poparzyć, będzie bardzo gorące. Zdejmujemy pokrywkę i do gorącego naczynia przekładamy chleb - nie przejmować się jeśli ciasto ma luźniejszą konsystencję. Można naciąć namoczonym w wodzie nożem wzór. |
6 Gotowe | Przykrywamy naczynie pokrywką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 30 minut. |
7 Gotowe | Odkrywamy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut :) |
8 Gotowe | Wyjmujemy i studzimy na kratce lub desce. |
9 Gotowe | Smacznego! |
2 Comments Ukryj komentarze
Dzisiaj upiekłam chlebek jest rewelacyjny skórka złota, chrupiąca a środek mięciutki i puszysty.Polecam ma tylko jedną wadę znika bardzo szybko! 🙂
Bardzo się cieszę, że smakował! 🙂 U nas też jest ten problem, że znika bardzo szybko! 😀 Dlatego też piekę bardzo często 😉