0 0
Domowy chleb z garnka

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
750 g mąka pszenna można dodać 550 g mąki pszennej i 200 g mąki np. orkiszowej
25 g drożdże świeże lub 7 g drożdży suchych
1 łyżka cukier
2 łyżeczki sól
2 łyżki olej rzepakowy
500 ml woda ciepła, ale nie gorąca

Domowy chleb z garnka

Cechy:
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
Kuchnia:
  • 120 minut
  • Porcje 1
  • Średnie

Składniki

Opis

Udostępnij

Przepyszny gorący chleb, z chrupiącą skórką, którym pachnie w całym domu.  Taki właśnie jest domowy chleb z garnka. Zazwyczaj piekę go w sobotę, bo wtedy mam czas. Uwielbiam, kiedy pachnie nim w całym domu. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły posmarowany masłem. Uwaga… zazwyczaj połowa znika nim ostygnie 😉

Sam chleb robi się naprawdę szybko i zawsze się udaje. Do jego przygotowania nie potrzeba specjalnej formy do pieczenia czy koszyków do wyrastania. Upieczesz go zarówno z drożdży świeżych jak i drożdży suchych (dodajesz wtedy 7 g drożdży suchych). Wyrabiamy go w misce, a pieczemy w zwykłym garnku lub w naczyniu żaroodpornym.

chleb- gotujemy w domu

(Visited 6 166 times, 2 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Do dużej miski wlewamy wodę, drożdże, sól, cukier, olej, mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę wszystko razem wyrabiamy - ciasto będzie dosyć rzadkie.

2
Gotowe

Przykrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, najlepiej na kilka godzin lub nawet na całą noc.

3
Gotowe

Po wyrośnięciu ciasta

Do piekarnika wkładamy razem z przykrywką naczynie żaroodporne lub garnek (uważać by nie miał elementów, które mogą się stopić pod wpływem temperatury!) - u mnie jest to naczynie żaroodporne o pojemności 4,5 litra. Włączamy termoobieg na 200 stopni i rozgrzewamy piec razem z garnkiem w środku.

4
Gotowe

Na blat wysypujemy trochę mąki. Wykładamy z miski ciasto i wyrabiamy jeszcze raz. Pozostawiamy około 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Na tym etapie ciasto straci swoją objętość, ale spokojnie, w piekarniku będzie znowu rosło.

5
Gotowe

Wyjmujemy naczynie z piekarnika - UWAGA żeby się nie poparzyć, będzie bardzo gorące. Zdejmujemy pokrywkę i do gorącego naczynia przekładamy chleb - nie przejmować się jeśli ciasto ma luźniejszą konsystencję. Można naciąć namoczonym w wodzie nożem wzór.

6
Gotowe

Przykrywamy naczynie pokrywką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 30 minut.

7
Gotowe

Odkrywamy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut :)

8
Gotowe

Wyjmujemy i studzimy na kratce lub desce.

9
Gotowe

Smacznego!

Mus czekoladowy z avocado - gotujemywdomu.pl
poprzedni
Mus czekoladowy z awokado
Syrop do herbaty- wzmacniający odporność- gotujemywdomu.pl
następny
Syrop do herbaty- wzmacniający odporność
Mus czekoladowy z avocado - gotujemywdomu.pl
poprzedni
Mus czekoladowy z awokado
Syrop do herbaty- wzmacniający odporność- gotujemywdomu.pl
następny
Syrop do herbaty- wzmacniający odporność

2 Comments Ukryj komentarze

Dzisiaj upiekłam chlebek jest rewelacyjny skórka złota, chrupiąca a środek mięciutki i puszysty.Polecam ma tylko jedną wadę znika bardzo szybko! 🙂

Bardzo się cieszę, że smakował! 🙂 U nas też jest ten problem, że znika bardzo szybko! 😀 Dlatego też piekę bardzo często 😉

W tym miejscu dodaj swój komentarz