0 0
Wieprzowina po wietnamsku

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
400 g schab wieprzowy
1 łyżka miód prawdziwy
2 szt szalotka
1 ząbek czosnek
5 łyżek sos sojowy
1 łyżka sos teriyaki
150 ml ciepłej woda
400 ml zimnej woda
1 łyżeczka papryka słodka
1/4 łyżeczki chili
do posypania szczypiorek

Wartości odżywcze

310
Kalorie
39.1 g
Białko
10.2 g
Tłuszcz
10.1 g
Węglowodany

Wieprzowina po wietnamsku

Cechy:
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Ostre
Kuchnia:
  • 30
  • Porcje 2
  • Średnie

Składniki

Opis

Udostępnij

Kiedy nie miałam czasu na długie gotowanie, ani ochoty na kolejny gulasz z wieprzowiny wpadłam na pomysł ugotowania wieprzowiny w azjatyckim stylu. Mięso po azjatycku przygotowywałam już wiele razy, stąd też mój pomysł na to danie. Przyznam szczerze, że wieprzowina po wietnamsku skradła nasze serca i w najbliższych dniach znowu wyląduje u nas na talerzu!

Do przygotowania tego dania użyłam plastrów schabu bez kości. Myślę jednak, że np. szynka wieprzowa pokrojona na plastry też się sprawdzi. Wieprzowina po wietnamsku ma pikantny, słony i lekko słodki smak, który idealnie łączy się np. z kaszą lub makaronem. U nas ostatnio było mocno pikantne, bo zmęczona po całodziennej wyciecze zamyśliłam się i sypnęłam trochę za dużo chili :)) Ale ilość, którą podaję w przepisie będzie optymalna, więc bez obaw 🙂

Przygotowanie dania zajmuje nie więcej niż 30 minut, a zapewniam, że warto spróbować. Smak podsumuję jednym słowem…. REWELACJA!

Wieprzowina po wietnamsku- gotujemywdomu.pl

(Visited 12 423 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Schab pokrój w plastry grubości około 1.5 -2 cm. A następnie w paski szerokości około 2 cm. Przełóż do miski i wlej 3 łyżki sosu sojowego. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

2
Gotowe

Szalotkę pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj.

3
Gotowe

Na patelni rozgrzej miód, kiedy będzie już bardzo płynny dolej gorącą wodę. Wymieszaj szpatułką i gotuj około 2 minut.

4
Gotowe

Na patelnię, do gorącego miodu dodaj zamarynowany schab wraz z cały sosem z miski. Wsyp pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj paprykę, chili, sos teriyaki oraz 2 pozostałe łyżki sosu sojowego. Podsmaż około 3 minut cały czas mieszając.

5
Gotowe

Na patelnię dolej połowę zimnej wody wymieszaj i znowu duś na dużym ogniu około 10 minut do odparowania wody. (Sos na chwilę zmętnieje, ale spokojnie po odparowaniu będzie krystalicznie czysty).

6
Gotowe

Dolej pozostałą wodę, wymieszaj i ponownie duś na dużym ogniu około 7-10 minut do odparowania wody i uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Sos powinien być dosyć gęsty.

7
Gotowe

Podawaj z ulubioną kaszą lub makaronem. Posypane posiekanym szczypiorkiem.

8
Gotowe

Smacznego! :)

Puszyste racuchy z jabłkiem na maślance- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Puszyste racuchy z jabłkiem na maślance
Omlet na słodko- gotujemywdomu.pl
następny
Omlet na słodko- bardzo puszysty
Puszyste racuchy z jabłkiem na maślance- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Puszyste racuchy z jabłkiem na maślance
Omlet na słodko- gotujemywdomu.pl
następny
Omlet na słodko- bardzo puszysty

2 Comments Ukryj komentarze

W tym miejscu dodaj swój komentarz