Składniki
- 400 g schab wieprzowy
- 1 łyżka miód prawdziwy
- 2 szt szalotka
- 1 ząbek czosnek
- 5 łyżek sos sojowy
- 1 łyżka sos teriyaki
- 150 ml ciepłej woda
- 400 ml zimnej woda
- 1 łyżeczka papryka słodka
- 1/4 łyżeczki chili
- do posypania szczypiorek
Opis
Kiedy nie miałam czasu na długie gotowanie, ani ochoty na kolejny gulasz z wieprzowiny wpadłam na pomysł ugotowania wieprzowiny w azjatyckim stylu. Mięso po azjatycku przygotowywałam już wiele razy, stąd też mój pomysł na to danie. Przyznam szczerze, że wieprzowina po wietnamsku skradła nasze serca i w najbliższych dniach znowu wyląduje u nas na talerzu!
Do przygotowania tego dania użyłam plastrów schabu bez kości. Myślę jednak, że np. szynka wieprzowa pokrojona na plastry też się sprawdzi. Wieprzowina po wietnamsku ma pikantny, słony i lekko słodki smak, który idealnie łączy się np. z kaszą lub makaronem. U nas ostatnio było mocno pikantne, bo zmęczona po całodziennej wyciecze zamyśliłam się i sypnęłam trochę za dużo chili :)) Ale ilość, którą podaję w przepisie będzie optymalna, więc bez obaw 🙂
Przygotowanie dania zajmuje nie więcej niż 30 minut, a zapewniam, że warto spróbować. Smak podsumuję jednym słowem…. REWELACJA!
Kroki
1 Gotowe | Schab pokrój w plastry grubości około 1.5 -2 cm. A następnie w paski szerokości około 2 cm. Przełóż do miski i wlej 3 łyżki sosu sojowego. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. |
2 Gotowe | Szalotkę pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj. |
3 Gotowe | Na patelni rozgrzej miód, kiedy będzie już bardzo płynny dolej gorącą wodę. Wymieszaj szpatułką i gotuj około 2 minut. |
4 Gotowe | Na patelnię, do gorącego miodu dodaj zamarynowany schab wraz z cały sosem z miski. Wsyp pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj paprykę, chili, sos teriyaki oraz 2 pozostałe łyżki sosu sojowego. Podsmaż około 3 minut cały czas mieszając. |
5 Gotowe | Na patelnię dolej połowę zimnej wody wymieszaj i znowu duś na dużym ogniu około 10 minut do odparowania wody. (Sos na chwilę zmętnieje, ale spokojnie po odparowaniu będzie krystalicznie czysty). |
6 Gotowe | Dolej pozostałą wodę, wymieszaj i ponownie duś na dużym ogniu około 7-10 minut do odparowania wody i uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Sos powinien być dosyć gęsty. |
7 Gotowe | Podawaj z ulubioną kaszą lub makaronem. Posypane posiekanym szczypiorkiem. |
8 Gotowe | Smacznego! :) |
2 Comments Ukryj komentarze
Wygląda bardzo efektowanie i przypuszczam że w smaku jest równie wspaniałe.
Jest rewelacyjne, wypróbuj koniecznie! Pozdrawiam 🙂