0 0
Omlet na słodko- bardzo puszysty

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
2 szt jajko
2 łyżki mąka pszenna
1.5 łyżeczki cukier waniliowy
szczypta sól
do posmarowania patelni masło

Wartości odżywcze

242
Kalorie
14.6 g
Białko
11.2 g
Tłuszcz
21.1 g
Węglowodany

Omlet na słodko- bardzo puszysty

Kuchnia:
  • 15 min
  • Porcje 1
  • Średnie

Składniki

Opis

Udostępnij

W weekend jest czas na to, żeby trochę rozpieścić się śniadaniem. Na co dzień raczej jadamy śniadanie w wersji na słono i na szybko. Dlatego też w weekend przygotowuję coś co wymaga tylko trochę więcej czasu, a jest pyszne! Puszysty omlet na słodko po upieczeniu na patelni jest lekki i puszysty. Pachnie wanilią i smakuje jak biszkopt. Rozpływa się w ustach, a podany ze świeżymy owocami lub konfiturą smakuje jak przepyszne ciasto. Idealny do porannej weekendowej kawy!

Omlet na słodko- gotujemywdomu.pl

(Visited 1 860 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Rozgrzej patelnię o średnicy około 20 cm na dużym płomieniu. Do małej miseczki wsyp mąkę i cukier waniliowy. Oddziel białka od żółtek.

2
Gotowe

Do większej miski wlej białka. Dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem na największych obrotach do uzyskania sztywnej piany.

3
Gotowe

Dodaj żółtka i szybko wymieszaj na najwyższych obrotach do połączenia.

4
Gotowe

Zmniejsz obroty miksera na najmniejsze. Wsyp mąkę i cukier waniliowy. Wymieszaj kilka sekund do połączenia.

5
Gotowe

Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę masła i posmaruj nim dno i boki patelni.

6
Gotowe

Delikatnie wylej ciasto na rozgrzaną patelnię. Zmniejsz płomień o połowę. Na średniej wielkości płomieniu piecz omlet około 4-5 minut bez przykrycia. Po podważeniu szpatułką powinien mieć złoty kolor.

7
Gotowe

Odwróć omlet na drugą stroną przy użyciu dwóch łopatek lub zsuń go upieczoną stroną na pokrywkę i następnie przykładając z góry patelnię przeżuć ponownie na patelnię.

8
Gotowe

Piecz około 2-3 minut.

9
Gotowe

Najlepiej smakuje podany ze świeżymi owocami lub konfiturą.

Smacznego!

Wieprzowina po wietnamsku- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Wieprzowina po wietnamsku
Orientalna zupa z ciecierzycą- gotujemywdomu.pl
następny
Orientalna zupa z ciecierzycą
Wieprzowina po wietnamsku- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Wieprzowina po wietnamsku
Orientalna zupa z ciecierzycą- gotujemywdomu.pl
następny
Orientalna zupa z ciecierzycą

W tym miejscu dodaj swój komentarz