Składniki
- 2 szt jajko
- 2 łyżki mąka pszenna
- 1.5 łyżeczki cukier waniliowy
- szczypta sól
- do posmarowania patelni masło
Opis
W weekend jest czas na to, żeby trochę rozpieścić się śniadaniem. Na co dzień raczej jadamy śniadanie w wersji na słono i na szybko. Dlatego też w weekend przygotowuję coś co wymaga tylko trochę więcej czasu, a jest pyszne! Puszysty omlet na słodko po upieczeniu na patelni jest lekki i puszysty. Pachnie wanilią i smakuje jak biszkopt. Rozpływa się w ustach, a podany ze świeżymy owocami lub konfiturą smakuje jak przepyszne ciasto. Idealny do porannej weekendowej kawy!
Kroki
1 Gotowe | Rozgrzej patelnię o średnicy około 20 cm na dużym płomieniu. Do małej miseczki wsyp mąkę i cukier waniliowy. Oddziel białka od żółtek. |
2 Gotowe | Do większej miski wlej białka. Dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem na największych obrotach do uzyskania sztywnej piany. |
3 Gotowe | Dodaj żółtka i szybko wymieszaj na najwyższych obrotach do połączenia. |
4 Gotowe | Zmniejsz obroty miksera na najmniejsze. Wsyp mąkę i cukier waniliowy. Wymieszaj kilka sekund do połączenia. |
5 Gotowe | Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę masła i posmaruj nim dno i boki patelni. |
6 Gotowe | Delikatnie wylej ciasto na rozgrzaną patelnię. Zmniejsz płomień o połowę. Na średniej wielkości płomieniu piecz omlet około 4-5 minut bez przykrycia. Po podważeniu szpatułką powinien mieć złoty kolor. |
7 Gotowe | Odwróć omlet na drugą stroną przy użyciu dwóch łopatek lub zsuń go upieczoną stroną na pokrywkę i następnie przykładając z góry patelnię przeżuć ponownie na patelnię. |
8 Gotowe | Piecz około 2-3 minut. |
9 Gotowe | Najlepiej smakuje podany ze świeżymi owocami lub konfiturą. Smacznego! |