Składniki
- 200 g mąka pszenna
- 300 g maślanka
- 1.5 łyżki cukier
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 szt jajko
- 4 łyżki olej rzepakowy
- do posypania cukier puder
- 1 szt jabłko
Opis
Ostatnio jestem trochę zabiegana, dlatego też staram się robić możliwie szybkie obiady. Od dłuższego czasu miałam ochotę na obiad na słodko. Tym oto sposobem na nasze talerze trafiły niezwykle puszyste racuchy z jabłkiem na maślance, które idealnie zaspokoiły ochotę na słodki obiad. Same racuchy genialnie sprawdzą się też w formie deseru.
Oczywiście w internecie można znaleźć różne przepisy na racuchy. Jedne są na drożdżach, inne z dodatkiem budyniu. Ja jednak najbardziej lubię te, które pamiętam z dzieciństwa. Racuchy na maślance są puszyste i pachnące. Co warte podkreślenia nie są tłuste! Wspomnianą w przepisie maślankę możesz zastąpić kefirem lub zsiadłym mlekiem. Z proporcji, które podałam w przepisie wychodzi około 20 racuchów.
Ich słodki smak lekko kontrastują zapieczone w nich plasterki jabłka. Przepis mam od mojej Babci i chyba stąd w nich ta magiczna moc smaku. Za każdym razem wychodzą mi smaczniejsze i już bardzo niewiele brakuje im do mistrzowskich racuchów Babci.
Puszyste racuchy z jabłkiem na maślance to cudowne, proste i pyszne danie. Widziałam już z różne wersje podania racuchów np. z kwaśną śmietaną, sosem waniliowym lub dżemem. Mnie najlepiej smakują racuchy posypane tylko cukrem pudrem.
Kroki
1 Gotowe | Wszystkie składniki oprócz oleju i jabłka wymieszać trzepaczką do połączenia. Odstawić na 10 minut, |
2 Gotowe | Jabłko umyć, obrać ze skórki. Wykroić gniazdo nasienne. Przekroić na ćwiartki, a następnie każdą z nich pokroić w plasterki grubości około 2-3 mm. |
3 Gotowe | Na patelni mocno rozgrzać olej, wtedy racuchy nie nasiąkną olejem. |
4 Gotowe | Na rozgrzany olej nakładać po jednej łyżce ciasta, lekko wyrównać łyżką. Następnie poukładać (lekko wciskając w ciasto) plasterki jabłka. |
5 Gotowe | Smażyć około 3 minut z każdej strony. |
6 Gotowe | Zdjąć z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby wchłonął ewentualne resztki oleju. |
7 Gotowe | Podawać posypane cukrem pudrem. |
8 Gotowe | Smacznego! |