0 0
Puszyste racuchy z jabłkiem na maślance

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
200 g mąka pszenna
300 g maślanka
1.5 łyżki cukier
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 szt jajko
4 łyżki olej rzepakowy
do posypania cukier puder
1 szt jabłko

Wartości odżywcze

715
Kalorie
18.7 g
Białko
27 g
Tłuszcz
101.5 g
Węglowodany

Puszyste racuchy z jabłkiem na maślance

Cechy:
  • Wegetariańskie
Kuchnia:
  • 25 minut
  • Porcje 2
  • Łatwe

Składniki

Opis

Udostępnij

Ostatnio jestem trochę zabiegana, dlatego też staram się robić możliwie szybkie obiady. Od dłuższego czasu miałam ochotę na obiad na słodko. Tym oto sposobem na nasze talerze trafiły niezwykle puszyste racuchy z jabłkiem na maślance, które idealnie zaspokoiły ochotę na słodki obiad. Same racuchy genialnie sprawdzą się też w formie deseru.

Oczywiście w internecie można znaleźć różne przepisy na racuchy. Jedne są na drożdżach, inne z dodatkiem budyniu. Ja jednak najbardziej lubię te, które pamiętam z dzieciństwa. Racuchy na maślance są puszyste i pachnące.  Co warte podkreślenia nie są tłuste! Wspomnianą w przepisie maślankę możesz zastąpić kefirem lub zsiadłym mlekiem. Z proporcji, które podałam w przepisie wychodzi około 20 racuchów.

Ich słodki smak lekko kontrastują zapieczone w nich plasterki jabłka. Przepis mam od mojej Babci i chyba stąd w nich ta magiczna moc smaku. Za każdym razem wychodzą mi smaczniejsze i już bardzo niewiele brakuje im do mistrzowskich racuchów Babci.

Puszyste racuchy z jabłkiem na maślance to cudowne, proste i pyszne danie. Widziałam już z różne wersje podania racuchów np. z kwaśną śmietaną, sosem waniliowym lub dżemem. Mnie najlepiej smakują racuchy posypane tylko cukrem pudrem.

Puszyste racuchy z jabłkiem na maślance- gotujemywdomu.pl

(Visited 1 420 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Wszystkie składniki oprócz oleju i jabłka wymieszać trzepaczką do połączenia. Odstawić na 10 minut,

2
Gotowe

Jabłko umyć, obrać ze skórki. Wykroić gniazdo nasienne. Przekroić na ćwiartki, a następnie każdą z nich pokroić w plasterki grubości około 2-3 mm.

3
Gotowe

Na patelni mocno rozgrzać olej, wtedy racuchy nie nasiąkną olejem.

4
Gotowe

Na rozgrzany olej nakładać po jednej łyżce ciasta, lekko wyrównać łyżką. Następnie poukładać (lekko wciskając w ciasto) plasterki jabłka.

5
Gotowe

Smażyć około 3 minut z każdej strony.

6
Gotowe

Zdjąć z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby wchłonął ewentualne resztki oleju.

7
Gotowe

Podawać posypane cukrem pudrem.

8
Gotowe

Smacznego!

Sernik na zimno stracciatella z mango- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Sernik na zimno stracciatella z mango
Wieprzowina po wietnamsku- gotujemywdomu.pl
następny
Wieprzowina po wietnamsku
Sernik na zimno stracciatella z mango- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Sernik na zimno stracciatella z mango
Wieprzowina po wietnamsku- gotujemywdomu.pl
następny
Wieprzowina po wietnamsku

W tym miejscu dodaj swój komentarz