Składniki
- 400 g mąka pszenna
- 25 g proszek do pieczeniamałe opakowanie
- 1 małe opakowanie cukier wanilinowy
- 250 g kefirmożna zastąpić jogurtem naturalnym
- 150 g cukier
- 2 sztuki jajko
- 150 g masło
- ok 300g mrożone owoce
- 1 łyżka skrobia ziemniaczanado obsypania owoców
- opcjonalnie do posypania cukier puder
Opis
Dzisiaj przepis na… „puszyste ciasto na kefirze”, bo czasami w kuchni chodzi o prostotę!
Puszyste ciasto na kefirze to klasyka, która nigdy nie zawiedzie. Jest lekką alternatywą dla mojego ciasta jogurtowego, a dodatek kefiru sprawia, że ciasto jest puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które możesz przygotować w mgnieniu oka, to właśnie ten sprawdzi się idealnie.
Kefir, który jest bazą tego ciasta, nie tylko nadaje mu delikatnej konsystencji, ale również wzbogaca smak o subtelną nutę kwasowości. Dzięki temu ciasto nie jest przesadnie słodkie, co sprawia, że świetnie komponuje się z owocami. Do jego przygotowania możesz użyć mrożonych lub świeżych owoców, w zależności od sezonu. Ja polecam mix mrożonych owoców leśnych, maliny, jeżyny, truskawki, a w sezonie – jabłka czy śliwki.
Warto też dodać, że to puszyste ciasto na kefirze jest naprawdę szybkie i łatwe do przygotowania. Wystarczy kilka minut, by wrzucić wszystkie składniki do miski, a potem przełożyć ciasto do blachy. Brak skomplikowanych etapów sprawia, że jest to świetna opcja, gdy masz mało czasu, ale chcesz zaskoczyć domowników czymś smacznym. To świetny sposób na wykorzystanie kefiru, który zalega w lodówce. Ten przepis na ciasto na kefirze w Thermomixie zawsze się udaje – nawet jeśli pieczesz „od święta”. A jeśli raz spróbujesz, do jogurtowego pewnie nieprędko wrócisz!
Dodatkowo, ciasto na kefirze doskonale pasuje do kawy, herbaty, ale również jako deser po obiedzie. Jeśli chcesz dodać mu więcej słodkości, posyp je cukrem pudrem lub przygotuj szybki lukier cytrynowy, który doda mu świeżości.
Ten przepis na puszyste ciasto na kefirze z owocami to prawdziwy hit na dużą blachę, dlatego sprawdzi się nie tylko na codzienny deser, ale także na większe przyjęcia, czy okazje typu „kiermasz ” w szkole lub przedszkolu.
Jego prostota i smak sprawiają, że każdy kawałek znika w mgnieniu oka. Zrób je raz, a stanie się Twoim ulubionym ciastem na każdą okazję! Upiecz je koniecznie i daj znać jak smakowało Tobie i Twoim najbliższym, bo ja i moja Rodzina je uwielbiamy! 😉
To klasyczna wersja tego przepisu, a TUTAJ znajdziesz sposób na przygotowanie go w Thermomix’ie.
PS: przed przygotowaniem jajka i kefir powinny mieć temperaturę pokojową (wystaw je więc z lodówki na około 2-3 h przed pieczeniem).
Kroki
1 Gotowe | Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (najlepiej termoobieg). |
2 Gotowe | Dużą prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. |
3 Gotowe | Masło roztop w małym garnku. |
4 Gotowe | Do miski lub misy miksera wsyp wszystkie suche składniki poza skrobią ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj je łyżką. |
5 Gotowe | Do miski dodaj 2 jajka oraz wlej kefir. Wszystko razem miksuj aż do uzyskania jednolitej masy. |
6 Gotowe | Kiedy wszystkie składniki w misce będą już dokładnie połączone wlej roztopione masło i miksuj chwilę do połączenia się składników. |
7 Gotowe | Ciasto wylej na wcześniej przygotowaną blaszkę |
8 Gotowe | Owoce mrożone wsyp do miski (dokładnie tak samo postąp ze świeżymi wcześniej umytymi i osuszonymi owocami jeśli takich używasz) dodaj jedną łyżkę skrobi ziemniaczanej i wymieszaj razem, aby skrobia lekko oblepiła owoce. |
9 Gotowe | Rozłóż równomiernie owoce na wcześniej przygotowanym cieście. |
10 Gotowe | Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni około 50/60 minut w zależności od mocy Twojego piekarnika. Przed wyjęciem nakłuj patyczkiem i sprawdź czy jest suchy. |
11 Gotowe | Ciasto gotowe, po lekkim przestudzeniu możesz je lekko posypać cukrem pudrem lub polać domowym lukrem. |
12 Gotowe | Smacznego! |