Składniki
- 210 g mąka pszenna
- 100 g cukier
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 250 ml mleko
- 60 g masłomożna zastąpić margaryną
- 1 szt jajko
Opis
Ostatnio nie dysponuję nadmiarem wolnego czasu, więc dziś szybki przepis na muffinki bez miksera !
Czasami najdzie nas ochota na coś słodkiego, a akurat nic smacznego nie chowa się w czeluściach szafki ze słodyczami. To właśnie wtedy sięgam po ten przepis.
Muffiny bez miksera, to mój tajemny (od dzisiaj już nie ;)) przepis, który zawsze się udaje!
Za co lubię te muffinki?
- nie potrzebuje miksera, wystarczy łyżka lub trzepaczka
- można je szybko wymieszać i udają się nawet jak w cieście wyjdą grudki (mi zostają prawie zawsze, a po upieczeniu nie ma po nich śladu)
- wychodzą z każdym nadzieniem- były już muffiny z owocami; muffiny z konfiturą; świąteczne muffiny z makiem-na które niedługo wrzucę przepis
- wychodzą też bez jakiegokolwiek nadzienia
- naprawdę szybko się je robi 🙂
Surowe ciasto nakładaj do papilotów na muffiny do mniej więcej 3/4 wysokości (jeżeli robisz bez nadzienia) lub do 1/2 wysokości jeśli dodajesz nadzienie (kawałki owoców, kostka czekolady lub pół łyżeczki konfitury na porcję).
Z podanych proporcji wychodzi 12 dużych muffinek lub 24 małe.
Przepis równie łatwy i szybki, jak na te pączki z mascarpone.
A z czym Ty robisz dzisiaj swoje muffinki bez miksera?
PS: krem na babeczki możecie zrobić z tego przepisu od Ania Gotuje.
(Visited 5 570 times, 1 visits today)
Kroki
1 Gotowe | Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (termoobieg). |
2 Gotowe | Masło rozpuść na wolnym ogniu. |
3 Gotowe | Do rozpuszczonego masła dodaj mleko oraz jajko. Wymieszaj. |
4 Gotowe | Wszystkie suche składniki wymieszaj razem w misce. |
5 Gotowe | Do suchych składników dodaj mleko z masłem i jajkiem. Wszystko razem wymieszaj łyżką - mogą zostać grudki. |
6 Gotowe | Ciasto nakładaj do papilotów na muffiny do mniej więcej 3/4 wysokości (jeżeli robisz bez nadzienia) lub do 1/2 wysokości jeśli dodajesz nadzienie (kawałki owoców, kostka czekolady lub pół łyżeczki konfitury na porcję). |
7 Gotowe | Piecz w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut (w zależności od piekarnika). |
8 Gotowe |
2 Comments Ukryj komentarze
Koniecznie muszę spróbować!
A jak koniecznie muszę się dowiedzieć czy smakowały? 🙂
Pozdrawiam