Składniki
- 100 g kasza jęczmienna
- 2.5 l bulion wieprzowylub 400g schabu wieprzowego/ szynki wieprzowej + 2,5 l wody
- 1 szt marchew
- 1 szt pietruszka korzeń
- 1 szt ziemniaki
- 1 łyżka masłow wersji bez laktozy pomiń masło
- 2 szt liść laurowy
- 3 szt ziele angielskie
- do smaku sól
- do smaku pieprz kolorowy
- 2 ząbki czosnek
- do dekoracji natka pietruszki
Opis
Jedna z najbardziej polskich zup. Zawsze niepowtarzalnie smakuje u mojej Babci. Podrzucam Wam mój przepis na domowy krupnik.
Niezwykle łatwa do przygotowania zupa. Bardzo ją lubię, bo ma prosty skład. Do jej przygotowania często wykorzystuję rosół, który został mi z poprzedniego dnia po ugotowaniu wieprzowiny (najczęściej schabu), więc nic się nie zmarnuje! Krupnik to rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa. Z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu i warzyw jest świetnym pomysłem na obiad.
Jeśli mamy gotowy bulion to jej ugotowanie zajmuje około 25 minut.
Dla zabieganych zaletą na pewno będzie też to, że domowy krupnik możemy spokojnie ugotować z wyprzedzeniem, a po powrocie z pracy wystarczy podgrzać i obiad gotowy!
Kroki
1 Gotowe | Przygotowanie bulionu- jeśli już masz przejdź od razu do kroku 2.Mięso myjemy wkładamy do garnka, dodajemy sól, pieprz i gotujemy około 1h. |
2 Gotowe | Kaszę przepłucz pod bieżącą zimną wodą. |
3 Gotowe | Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach |
4 Gotowe | Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę |
5 Gotowe | Do gotującego się bulionu wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, kaszę, ziemniaki i starte warzywa. |
6 Gotowe | Gotuj ok. 20 minut pod przykryciem, aż kasza i ziemniaki będą miękkie. |
7 Gotowe | Przeciśnij do zupy ząbek czosnku, zagotuj i wyłącz płomień. |
8 Gotowe | Dopraw do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami wedle uznania. Dodaj łyżeczkę masła, wymieszaj |
9 Gotowe | Podawaj w miseczkach posypane natką pietruszki. |
10 Gotowe | Smacznego! |