Składniki
- 400 g Ciecierzyca gotowana lub ze słoika
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnek
- ok. 4 cm imbir korzeń
- 350 ml bulion warzywnymożna użyć bulionu warzywnego w kostce
- 1 łyżka olej rzepakowy
- 400 ml mleko koksowe
- 200 ml białe wino
- 1.5 łyżeczki sól
- 3 łyżki przyprawa curry
- 1/2 sztuki limonka
- gałązka rozmaryn świeżymożna zastąpić suszonym
Do podania
- jogurt grecki
- mięta listki
- bazylia świeża
Opis
Na co dzień zdecydowanie jesteśmy mięsożerni. Jednak odkryciem ostatnich dni jest dla mnie orientalna zupa z ciecierzycą.
Czasami gotujemy też dania bez mięsa, czyli wegetariańskie (a gdyby pominąć jogurt grecki to nawet wegańskie ;)). Uwielbiam zupę krem z buraków, z czerwonej soczewicy i od niedawna tę zupę z ciecierzycy. Pierwszy raz jadłam ją kiedy przygotował ją jeden z moich znajomych i zachwyciła mnie smakiem!
Nie pamiętałam jednak dokładnego przepisu, więc metodą prób i błędów dopracowałam swój przepis na zupę. Jest rewelacyjna w smaku. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników, a jej bogaty lekko pikantny smak genialnie równoważy dodatek mleka kokosowego.
Sprawdź koniecznie i daj znać jak Ci smakowała!
Krótki film z przygotowania przepisu znajdziesz na moim YouTube: Zupa z ciecierzycy
Kroki
1 Gotowe | Ciecierzycę ugotuj. Jeśli używasz ciecierzycy ze słoik przepłucz ją pod zimną wodą i zostaw do ocieknięcia na stiku. |
2 Gotowe | Cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę. |
3 Gotowe | Imbir i czosnek obierz i drobno posiekaj. |
4 Gotowe | W garnku rozgrzej olej. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, imbir i czosnek. Podsmaż około 2 minut. |
5 Gotowe | Do garnka dodaj przyprawę curry, sól oraz pieprz. Wszystko przemieszaj i smaż około 2 minut. Aż cebula się zeszkli. |
6 Gotowe | Do garnka dodaj ciecierzycę. Podsmaż około 2 minut. |
7 Gotowe | Z garnka odłóż do miseczki około 2-3 łyżki ciecierzycy. |
8 Gotowe | Do garnka wlej bulion. Zgotuj. |
9 Gotowe | Wlej wino. Zagotuj. I co jakiś czas mieszając gotuj około 5 minut. |
10 Gotowe | Do zupy dodaj mleko koksowe i ponownie zagotuj. |
11 Gotowe | Wrzuć rozmaryn i wyciśnij sok z połowy limonki. Gotuj około 2 minut po czym wyłącz palnik. |
12 Gotowe | Podawaj z gęstym jogurtem. Posypane ciecierzycą i listkami mięty oraz bazylii. Smacznego! :) |