0 0
Orientalna zupa z ciecierzycą

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
400 g Ciecierzyca gotowana lub ze słoika
1 duża cebula
3 ząbki czosnek
ok. 4 cm imbir korzeń
350 ml bulion warzywny można użyć bulionu warzywnego w kostce
1 łyżka olej rzepakowy
400 ml mleko koksowe
200 ml białe wino
1.5 łyżeczki sól
3 łyżki przyprawa curry
1/2 sztuki limonka
gałązka rozmaryn świeży można zastąpić suszonym
Do podania
jogurt grecki
mięta listki
bazylia świeża

Wartości odżywcze

500
Kalorie
15 g
Białko
36.1 g
Tłuszcz
30.2 g
Węglowodany

Orientalna zupa z ciecierzycą

Cechy:
  • Wegetariańskie
Kuchnia:
  • 25 minut
  • Porcje 3
  • Łatwe

Składniki

  • Do podania

Opis

Udostępnij

Na co dzień zdecydowanie jesteśmy mięsożerni. Jednak odkryciem ostatnich dni jest dla mnie orientalna zupa z ciecierzycą.

Czasami gotujemy też dania bez mięsa, czyli wegetariańskie (a gdyby pominąć jogurt grecki to nawet wegańskie ;)). Uwielbiam zupę krem z buraków, z czerwonej soczewicy i od niedawna tę zupę z ciecierzycy.  Pierwszy raz jadłam ją kiedy przygotował ją jeden z moich znajomych i zachwyciła mnie smakiem!

Nie pamiętałam jednak dokładnego przepisu, więc metodą prób i błędów dopracowałam swój przepis na zupę. Jest rewelacyjna w smaku. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników, a jej bogaty lekko pikantny smak genialnie równoważy dodatek mleka kokosowego.

Sprawdź koniecznie i daj znać jak Ci smakowała!

 

Krótki film z przygotowania przepisu znajdziesz na moim YouTube: Zupa z ciecierzycy

 

Orientalna zupa z ciecierzycą- gotujemywdomu.pl

(Visited 129 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Ciecierzycę ugotuj. Jeśli używasz ciecierzycy ze słoik przepłucz ją pod zimną wodą i zostaw do ocieknięcia na stiku.

2
Gotowe

Cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę.

3
Gotowe

Imbir i czosnek obierz i drobno posiekaj.

4
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, imbir i czosnek. Podsmaż około 2 minut.

5
Gotowe

Do garnka dodaj przyprawę curry, sól oraz pieprz. Wszystko przemieszaj i smaż około 2 minut. Aż cebula się zeszkli.

6
Gotowe

Do garnka dodaj ciecierzycę. Podsmaż około 2 minut.

7
Gotowe

Z garnka odłóż do miseczki około 2-3 łyżki ciecierzycy.

8
Gotowe

Do garnka wlej bulion. Zgotuj.

9
Gotowe

Wlej wino. Zagotuj. I co jakiś czas mieszając gotuj około 5 minut.

10
Gotowe

Do zupy dodaj mleko koksowe i ponownie zagotuj.

11
Gotowe

Wrzuć rozmaryn i wyciśnij sok z połowy limonki. Gotuj około 2 minut po czym wyłącz palnik.

12
Gotowe

Podawaj z gęstym jogurtem. Posypane ciecierzycą i listkami mięty oraz bazylii.

Smacznego! :)

Omlet na słodko- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Omlet na słodko- bardzo puszysty
Pancakes owsiane bez cukru - gotujemywdomu.pl
następny
Pancakes owsiane bez cukru
Omlet na słodko- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Omlet na słodko- bardzo puszysty
Pancakes owsiane bez cukru - gotujemywdomu.pl
następny
Pancakes owsiane bez cukru

W tym miejscu dodaj swój komentarz