0 0
Syrop do herbaty- wzmacniający odporność

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
4 łyżki miód prawdziwy
kawałek ok. 5 cm imbir korzeń
1 szt cytryna
1 szt pomarańcza
250 ml woda

Syrop do herbaty- wzmacniający odporność

Cechy:
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
Kuchnia:
  • 40 minut
  • Porcje 18
  • Łatwe

Składniki

Opis

Udostępnij

Przynajmniej dwa razy w roku jest czas, kiedy pogoda szaleje, a nasza odporność wymaga szybkiego wsparcia.  Wtedy z ratunkiem przychodzi syrop do herbaty- wzmacniający odporność. Wczesną wiosną i jesienią nie ma wieczorem nic lepszego niż kubek gorącej i pachnącej herbaty. A ten syrop przygotowuję nawet zimą do świątecznej herbaty, wtedy dorzucam tylko kilka goździków i gwiazdkę anyżu, aby bardziej pachniało świętami.

Wszyscy wiemy, że to co w naturalny sposób najlepiej wspomaga naszą odporność to imbir, miód i cytryna. Nie zawsze mam jednak ochotę obierać i kroić imbir, wydrapywać miód ze słoika czy wyciskać sok z cytryny. Przygotowuję więc ten syrop, który później spokojnie przez 7 dni mogę przechowywać w lodówce. Z podanych składników otrzymujemy około 400-450 ml syropu – dodając do herbaty około 5 łyżeczek, wystarcza go na około 17/18 mocnych aromatycznych herbat.

Biegnę robić herbatę z tym syropem, a tutaj zostawiam przepis dla chętnych!

[ Syrop do herbaty wzmacniający odporność można przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce do 7 dni ]

(Visited 9 186 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę.

2
Gotowe

Pomarańczę i cytrynę myjemy bardzo dokładnie, a następnie sparzamy wrzątkiem.

3
Gotowe

Przygotowujemy słoik lub inny szczelny pojemnik o pojemności ok. 500ml . Z doświadczenia słoik sprawdza się najlepiej.

4
Gotowe

Obieramy bardzo cienko skórkę z cytryny i pomarańczy (tak aby mieć samą skórkę, bez białej warstwy- albedo) i kroimy ją na większe kawałki.

5
Gotowe

Wyciskamy sok z całej cytryny (bez pestek) i z połowy pomarańczy. Przelewamy do słoika, dodajemy miód.

6
Gotowe

Do garnuszka wrzucamy pokrojony imbir oraz skórkę z pomarańczy i cytryny, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 25-30 minut.

7
Gotowe

Odstawiamy do przestudzenia na około pól godziny.

8
Gotowe

Kiedy wywar ma temperaturę nie wyższą niż 70 stopni, wlewamy przez sitko do słoika z miodem i cytryną.

9
Gotowe

Zawartość słoika dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się miodu.

10
Gotowe

Dodajemy po kilka łyżeczek do lekko przestudzonej herbaty – nie dodawać do wrzątku, gdyż zniszczy zdrowe właściwości miodu i cytryny.

chleb z garnka-gotujemy w domu
poprzedni
Domowy chleb z garnka
Spaghetti z kurczakiem i oliwkami- gotujemywdomu.pl
następny
Spaghetti z kurczakiem i oliwkami
chleb z garnka-gotujemy w domu
poprzedni
Domowy chleb z garnka
Spaghetti z kurczakiem i oliwkami- gotujemywdomu.pl
następny
Spaghetti z kurczakiem i oliwkami

W tym miejscu dodaj swój komentarz