Składniki
- 4 łyżki miód prawdziwy
- kawałek ok. 5 cm imbir korzeń
- 1 szt cytryna
- 1 szt pomarańcza
- 250 ml woda
Opis
Przynajmniej dwa razy w roku jest czas, kiedy pogoda szaleje, a nasza odporność wymaga szybkiego wsparcia. Wtedy z ratunkiem przychodzi syrop do herbaty- wzmacniający odporność. Wczesną wiosną i jesienią nie ma wieczorem nic lepszego niż kubek gorącej i pachnącej herbaty. A ten syrop przygotowuję nawet zimą do świątecznej herbaty, wtedy dorzucam tylko kilka goździków i gwiazdkę anyżu, aby bardziej pachniało świętami.
Wszyscy wiemy, że to co w naturalny sposób najlepiej wspomaga naszą odporność to imbir, miód i cytryna. Nie zawsze mam jednak ochotę obierać i kroić imbir, wydrapywać miód ze słoika czy wyciskać sok z cytryny. Przygotowuję więc ten syrop, który później spokojnie przez 7 dni mogę przechowywać w lodówce. Z podanych składników otrzymujemy około 400-450 ml syropu – dodając do herbaty około 5 łyżeczek, wystarcza go na około 17/18 mocnych aromatycznych herbat.
Biegnę robić herbatę z tym syropem, a tutaj zostawiam przepis dla chętnych!
[ Syrop do herbaty wzmacniający odporność można przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce do 7 dni ]
Kroki
1 Gotowe | Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. |
2 Gotowe | Pomarańczę i cytrynę myjemy bardzo dokładnie, a następnie sparzamy wrzątkiem. |
3 Gotowe | Przygotowujemy słoik lub inny szczelny pojemnik o pojemności ok. 500ml . Z doświadczenia słoik sprawdza się najlepiej. |
4 Gotowe | Obieramy bardzo cienko skórkę z cytryny i pomarańczy (tak aby mieć samą skórkę, bez białej warstwy- albedo) i kroimy ją na większe kawałki. |
5 Gotowe | Wyciskamy sok z całej cytryny (bez pestek) i z połowy pomarańczy. Przelewamy do słoika, dodajemy miód. |
6 Gotowe | Do garnuszka wrzucamy pokrojony imbir oraz skórkę z pomarańczy i cytryny, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 25-30 minut. |
7 Gotowe | Odstawiamy do przestudzenia na około pól godziny. |
8 Gotowe | Kiedy wywar ma temperaturę nie wyższą niż 70 stopni, wlewamy przez sitko do słoika z miodem i cytryną. |
9 Gotowe | Zawartość słoika dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się miodu. |
10 Gotowe | Dodajemy po kilka łyżeczek do lekko przestudzonej herbaty – nie dodawać do wrzątku, gdyż zniszczy zdrowe właściwości miodu i cytryny. |