Składniki
- 230 g zakwas żytni chlebowydokarmiony min. 12 h wcześniej
- 340 g ciepła woda
- 600 g mąka pszenna
- 2.5 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka drożdże sucheopcjonalnie, jeśli mamy słaby zakwas
- do wysmarowania miski olej rzepakowymoże być dowolny olej
Opis
Dzisiaj szybki i łatwy przepis na prosty chleb na zakwasie.
To za co lubię ten przepis, to duża swoboda jeżeli chodzi o mieszanie różnego rodzaju mąki. Ja zazwyczaj dodaję większą część mąki pszennej oraz pół na pół mąkę żytnią i orkiszową. Tutaj ważne jest, żeby po podsumowaniu waga zgadzała się z tą podaną w przepisie.
Chleb zawsze wychodzi pachnący i z chrupiącą skórką. Pachnie tak, że trudno mu się oprzeć. Jeśli jednak nie zniknie w mgnieniu oka… To wierzcie mi, że ten prosty chleb na zakwasie będzie pyszny i zachowa swoją świeżość nawet 4-5 dni!
Jeżeli korzystasz ze stosunkowo świeżego zakwasu możesz dodać łyżeczkę suchych drożdży. Dodanie drożdży sprawi, że chleb na pewno pięknie wyrośnie. Ponadto jeśli dodamy drożdży czas wyrastania chleba skróci się w stosunku do wyrastania chleba na samym zakwasie.
Prosty chleb na zakwasie wcale nie musi być „prosty” możesz do niego dodać np. zioła prowansalskie/ siemię lniane/ kminek/ rozgnieciony czosnek/ suszone pomidory czy podsmażoną cebulkę.
Ja zazwyczaj piekę go w żeliwnym garnku, ale bez problemu uda się też w naczyniu żaroodpornym lub po prostu w formie bochenka na blaszce.
W przepisie wspominam o składaniu chleba w czasie wyrastania -tutaj można zobaczyć jak to robić ( od 00:33 minuty). Z kolei od 01:40 pokazano jak formować bochenek Link: https://www.youtube.com/watch?v=1mzuy63ZcRo
Oczywiście bez składania chleb też się uda. Możemy go po prostu zostawić na 2-3 godziny, żeby sobie rosnął, ale taki składany moim zdaniem jest lepszy.
Co daje składanie ciasta na chleb?
Otóż składanie po pierwsze sprawia, że zmienia się gęstość ciasta – poprzez takie wyrabianie wzmacniają się cząsteczki glutenu, które później lepiej utrzymają „powietrze” w chlebie. Dzięki temu, chleb ma piękne nieregularne dziurki (zupełnie inaczej niż chleb na samych drożdżach); nie kruszy się oraz łatwiej uformować go w bochenek.
PS: jeżeli szukasz przepisu na domowy chleb bez zakwasu, zajrzyj do tego przepisu na chleb z garnka!
Kroki
1 Gotowe | Do miski wsyp mąkę oraz sól. Wymieszaj. Jeżeli dodajesz drożdże również dodaj je w tym momencie. |
2 Gotowe | Do miski dodaj zakwas oraz wodę. Wszystko dokładnie wyrabiaj, aż uzyskasz jednolite ciasto, które będzie "odchodziło" od ścianek miski. |
3 Gotowe | Dużą miskę lub szczelnie zamykany pojemnik wysmaruj w środku olejem lub oliwą. Ważne by pojemnik był szklany lub plastikowy- nie metalowy. Przełóż do niej wyrobione ciasto. Przykryj szczelnie folią lub pokrywką z pojemnika i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 55 minut. |
4 Gotowe | Po około 55 minutach odkryj ciasto. Zwilż ręce i złóż ciasto w pojemniku 4 razy. Link do tego jak to zrobić w pierwszej części przepisu- przyp. 00:33 minuta filmu. |
5 Gotowe | Znowu szczelnie przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut, po czym znowu złóż chleb. Takie składanie w sumie wykonaj najlepiej 3 razy. |
6 Gotowe | Nagrzej piekarnik do 240 stopni (albo tyle ile maks. ma Twój piekarnik) i włóż do niego garnek/ naczynie żaroodporne aby również się nagrzało. Jeśli pieczesz na blaszce przygotuj sobie blachę wysypaną mąką pszenną, ale nie wkładaj jej teraz do piekarnika. |
7 Gotowe | Na blat obficie posypany mąką wyłóż ciasto i uformuj z niego bochenek. Pokazane na filmie, o którym wspominałam wcześniej - 01:40 minuta filmu. Odłóż na chwilę do wyrośnięcia na bawłnianą/ lnianą ściereczkę posypaną mąką pszenną do wyrośnięcia- około 10 minut wystarczy. |
8 Gotowe | Wyjmij naczynie/ garnek z piekarnika - UWAGA będzie bardzo gorące! lub przygotuj blachę z mąką. |
9 Gotowe | Przełóż chleb do naczynia/ garnka lub na blachę - najłatwiej odwracając ściereczkę do góry nogami. Nie przejmuj się tym, że chleb stracił swój ładny kształt ;) W czasie pieczenia na pewno go odzyska. |
10 Gotowe | Natnij chleb ostrym nożem kilka razy -wzór nie ma znaczenia ;) |
11 Gotowe | Przykryj pokrywkę i włóż chleb do piekarnika. Jeżeli korzystasz ze zwykłej blachy włóż ją po prostu o piekarnika. |
12 Gotowe | Piecz około 35 minut. (Jeśli pieczesz na blasze wydłuż czas do koło 45 minut i pomiń kolejny krok). |
13 Gotowe | Zdejmij pokrywkę i piecz kolejnych 10-15 minut- w zależności od tego jak mocno chcesz mieć zrumienioną skórkę. |
14 Gotowe | Wyjmij chleb z piekarnika i wystudź na kratce. |
15 Gotowe | Smacznego! :) |
9 Comments Ukryj komentarze
Pani Agnieszko
chlebek według Pani przepisu smakował nam baaaardzo. Cieszymy się z żoną z dobrych przepisów, które znajdujemy na Pani blogu. Pozdrawiamy 
Bardzo mi miło czytać takie słowa
Też jestem zdania, że domowy chleb jest najlepszy na świecie! W zasadzie u nas chleba już nie kupujemy, domowy nam lepiej smakuje
Pozdrawiam serdecznie 
Chętnie wypróbuję ten przepis w swoim domu. Wygląda smakowicie.
Bardzo ciekawy przepis. Chętnie wykorzystam go w swoim domu.
Mam nadzieję, że chleb sie udał i smakował
Podoba mi się ten przepis
Apetycznie się prezentuje
Pani Agnieszko,czy do chleba można dodać nasiona?
Jak najbardziej
Ważne, żeby nie przesadzić z ilością. Ja dodaję maksymalnie 200g różnych nasion 
Pozdrawiam!