0 0
Prosty chleb na zakwasie

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

230 g zakwas żytni chlebowy dokarmiony min. 12 h wcześniej
340 g ciepła woda
600 g mąka pszenna
2.5 łyżeczki sól
1 łyżeczka drożdże suche opcjonalnie, jeśli mamy słaby zakwas
do wysmarowania miski olej rzepakowy może być dowolny olej

Prosty chleb na zakwasie

Cechy:
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
Kuchnia:
  • 135 minut
  • Średnie

Składniki

Opis

Udostępnij

Dzisiaj szybki i łatwy przepis na prosty chleb na zakwasie.

To za co lubię ten przepis, to duża swoboda jeżeli chodzi o mieszanie różnego rodzaju mąki. Ja zazwyczaj dodaję większą część mąki pszennej oraz pół na pół mąkę żytnią i orkiszową. Tutaj ważne jest, żeby po podsumowaniu waga zgadzała się z tą podaną w przepisie.

Chleb zawsze wychodzi pachnący i z chrupiącą skórką. Pachnie tak, że trudno mu się oprzeć. Jeśli jednak nie zniknie w mgnieniu oka… To wierzcie mi, że ten prosty chleb na zakwasie będzie pyszny i zachowa swoją świeżość nawet 4-5 dni! 🙂

Jeżeli korzystasz ze stosunkowo świeżego zakwasu możesz dodać łyżeczkę suchych drożdży. Dodanie drożdży sprawi, że chleb na pewno pięknie wyrośnie. Ponadto jeśli dodamy drożdży czas wyrastania chleba skróci się w stosunku do wyrastania chleba na samym zakwasie.

Prosty chleb na zakwasie wcale nie musi być „prosty” możesz do niego dodać np.  zioła prowansalskie/ siemię lniane/ kminek/ rozgnieciony czosnek/ suszone pomidory czy podsmażoną cebulkę.

Ja zazwyczaj piekę go w żeliwnym garnku, ale bez problemu uda się też w naczyniu żaroodpornym lub po prostu w formie bochenka na blaszce.

W przepisie wspominam o składaniu chleba w czasie wyrastania -tutaj można zobaczyć jak to robić ( od 00:33 minuty). Z kolei od 01:40 pokazano jak formować bochenek 🙂 Link: https://www.youtube.com/watch?v=1mzuy63ZcRo

Oczywiście bez składania chleb też się uda. Możemy go po prostu zostawić na 2-3 godziny, żeby sobie rosnął, ale taki składany moim zdaniem jest lepszy.

 

Co daje składanie ciasta na chleb?

Otóż składanie po pierwsze sprawia, że zmienia się gęstość ciasta – poprzez takie wyrabianie wzmacniają się cząsteczki glutenu, które później lepiej utrzymają „powietrze” w chlebie. Dzięki temu, chleb ma piękne nieregularne dziurki (zupełnie inaczej niż chleb na samych drożdżach); nie kruszy się oraz łatwiej uformować go w bochenek.

 

PS: jeżeli szukasz przepisu na domowy chleb bez zakwasu, zajrzyj do tego przepisu na chleb z garnka!

 

Prosty chleb na zakwasie- gotujemywdomu.pl

(Visited 1 358 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Do miski wsyp mąkę oraz sól. Wymieszaj. Jeżeli dodajesz drożdże również dodaj je w tym momencie.

2
Gotowe

Do miski dodaj zakwas oraz wodę. Wszystko dokładnie wyrabiaj, aż uzyskasz jednolite ciasto, które będzie "odchodziło" od ścianek miski.
(Ja wykorzystuję do tego robota z końcówką do ciasta drożdżowego - hak, na najwolniejszych obrotach około 10 minut).

3
Gotowe

Dużą miskę lub szczelnie zamykany pojemnik wysmaruj w środku olejem lub oliwą. Ważne by pojemnik był szklany lub plastikowy- nie metalowy. Przełóż do niej wyrobione ciasto. Przykryj szczelnie folią lub pokrywką z pojemnika i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 55 minut.

4
Gotowe

Po około 55 minutach odkryj ciasto. Zwilż ręce i złóż ciasto w pojemniku 4 razy. Link do tego jak to zrobić w pierwszej części przepisu- przyp. 00:33 minuta filmu.

5
Gotowe

Znowu szczelnie przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut, po czym znowu złóż chleb. Takie składanie w sumie wykonaj najlepiej 3 razy.

6
Gotowe

Nagrzej piekarnik do 240 stopni (albo tyle ile maks. ma Twój piekarnik) i włóż do niego garnek/ naczynie żaroodporne aby również się nagrzało. Jeśli pieczesz na blaszce przygotuj sobie blachę wysypaną mąką pszenną, ale nie wkładaj jej teraz do piekarnika.

7
Gotowe

Na blat obficie posypany mąką wyłóż ciasto i uformuj z niego bochenek. Pokazane na filmie, o którym wspominałam wcześniej - 01:40 minuta filmu. Odłóż na chwilę do wyrośnięcia na bawłnianą/ lnianą ściereczkę posypaną mąką pszenną do wyrośnięcia- około 10 minut wystarczy.

8
Gotowe

Wyjmij naczynie/ garnek z piekarnika - UWAGA będzie bardzo gorące! lub przygotuj blachę z mąką.

9
Gotowe

Przełóż chleb do naczynia/ garnka lub na blachę - najłatwiej odwracając ściereczkę do góry nogami. Nie przejmuj się tym, że chleb stracił swój ładny kształt ;) W czasie pieczenia na pewno go odzyska.

10
Gotowe

Natnij chleb ostrym nożem kilka razy -wzór nie ma znaczenia ;)

11
Gotowe

Przykryj pokrywkę i włóż chleb do piekarnika. Jeżeli korzystasz ze zwykłej blachy włóż ją po prostu o piekarnika.

12
Gotowe

Piecz około 35 minut. (Jeśli pieczesz na blasze wydłuż czas do koło 45 minut i pomiń kolejny krok).

13
Gotowe

Zdejmij pokrywkę i piecz kolejnych 10-15 minut- w zależności od tego jak mocno chcesz mieć zrumienioną skórkę.

14
Gotowe

Wyjmij chleb z piekarnika i wystudź na kratce.

15
Gotowe

Smacznego! :)

Muffinki bez miksera
poprzedni
Muffinki bez miksera
Muffinki bez miksera
poprzedni
Muffinki bez miksera

9 Comments Ukryj komentarze

Pani Agnieszko 😁 chlebek według Pani przepisu smakował nam baaaardzo. Cieszymy się z żoną z dobrych przepisów, które znajdujemy na Pani blogu. Pozdrawiamy 🤗

Bardzo mi miło czytać takie słowa 🙂 Też jestem zdania, że domowy chleb jest najlepszy na świecie! W zasadzie u nas chleba już nie kupujemy, domowy nam lepiej smakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Jak najbardziej 😉 Ważne, żeby nie przesadzić z ilością. Ja dodaję maksymalnie 200g różnych nasion 😉

Pozdrawiam!

W tym miejscu dodaj swój komentarz