1 0
Philly cheesesteak burger – inny niż wszystkie !

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
CIASTO DROŻDZOWE
100 g mąka pszenna
0.5 łyżeczki cukier
1 łyżeczka masło
60 ml mleko
szczypta sól
2 łyżki woda
16 g drożdże świeże można zastąpić suchymi 5g
MIĘSNE NADZIENIE
400 g wołowina mielona
40 g serek kremowy np. Philadelphia
40 g cebula
1 mała papryczka chili można zastąpić płatkami chili
3 szt ogórki korniszony
2 łyżeczki ketchup pikantny
2 łyżeczki musztarda
0.5 łyżeczki sól
do smaku pieprz kolorowy
30 g ser żółty- cheddar
do posypania bułek sezam biały
do posmarowania bułek żółtko jaja kurzego

Wartości odżywcze

843
Kalorie
47.2 g
Białko
50.4 g
Tłuszcz
48.3 g
Węglowodany

Philly cheesesteak burger – inny niż wszystkie !

  • 90
  • Porcje 2
  • Średnie

Składniki

  • CIASTO DROŻDZOWE

  • MIĘSNE NADZIENIE

Opis

Udostępnij

Phily cheesesteak to danie, które jadłam podczas naszej podróży po USA. To właśnie w Filadelfii skąd pochodzi ten przysmak jadłam go po raz pierwszy. Soczysta, pyszna wołowina i roztopiony ciągnący się ser z dodatkiem korniszonów i przypraw podane w chrupiącej bułce na zawsze zapadły w mojej pamięci. Philly cheesesteak to burger inny niż wszystkie! Takiego smaku się nie zapomina.

Niedawno zatęskniłam za tym smakiem. Dlatego też zrobiłam moją wersję philly cheesesteak. Wyszło obłędnie pyszne, a Łukasz stwierdził, że czegoś tak dobrego dawno nie jadł <3

Samo przygotowanie tego dania nie jest trudne. Po upieczeniu wygląda jak zwykłe maślane bułeczki posypane sezamem. Dopiero po przekrojeniu odkrywamy czym nafaszerowany jest ten burger. To danie idealnie sprawdzi się na obiad albo ciepłą kolację.

Jeśli znudziły Ci się już zwykłe burgery w bułce albo grillowany stek z warzywami to przygotuj burgery w tej wersji. Philly cheesesteak to burger inny niż wszystkie. Jeśli go spróbujesz to gwarantuję Ci, że miło zaskoczysz siebie i zrobisz tym daniem wrażenie na swoich domownikach i gościach.

Philly cheesesteak- gotujemywdomu.pl

 

Philly cheesesteak- gotujemywdomu.pl

 

(Visited 2 056 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe
5 mintut

CIASTO

Rozczyn drożdżowy: Mleko lekko podgrzewamy, żeby było letnie (po włożeniu palca może nas tylko lekko grzać). Do podgrzanego mleka dodajemy cukier, oraz rozkruszone drożdże - jeśli używasz suchych drożdży również wsyp je do mleka z cukrem. Wymieszaj wszystko łyżeczką, Dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na około 5 minut.

2
Gotowe

Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli oraz wlej rozczyn z kroku 1. Dodaj wodę oraz roztopione masło. Wszystko razem wymieszaj i zagnieć ciasto przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest idealnie wyrobione kiedy "odchodzi" od miski.

3
Gotowe

Z wyrobionego ciasta zrób kulkę. Zwilż ja całą ciepłą wodą. Włóż do miski. Przykryj mokrą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto znacznie zwiększy swoją objętość.

4
Gotowe

MIĘSNE NADZIENIE

Cebulkę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię- nie dodawaj żadnego tłuszczu. Dodaj wołowinę. Wszystko podsmaż około 5 minut.

5
Gotowe

Kiedy wołowina jest już lekko podsmażona, dodaj przyprawy - sól, pieprz. Pokrój drobno papryczkę chilli - bez pestek- będzie trochę mniej ostra. Wszystko podsmaż jeszcze 2-3 minuty. Zdejmij z pieca

6
Gotowe

Do miski pokrój w drobną kostkę korniszony, Dodaj kremowy serek, musztardę oraz ketchup. Wymieszaj wszystko razem oraz dodaj wołowinę i ponownie wymieszaj.

7
Gotowe

Piekarnik nagrzej do 210 stopni (termoobieg).

8
Gotowe

Na blat wysyp odrobinę mąki. Wyłóż wyrośnięte ciasto i jeszcze kilka razy zagnieć aby było elastyczne i nie kleiło się do rąk- jeśli się klei dodaj jeszcze odrobinę mąki i zagnieć kilka razy. Ciasto dzielimy na 4 części.

9
Gotowe

Z każdej części ciasta formujemy kulkę, którą następnie rozwałkujemy na podsypanym mąką blacie na cienki (2-3mm ) placek wielkości mniej więcej naszej dłoni. Na każdy placek na środku siekamy lub trzemy żółty ser.

10
Gotowe

Mięsny farsz dzielimy na 4 części i wykładamy na środek placków (na ser). Łapiemy i sklejamy brzegi, żeby cały farsz zamknąć w środku. Miejscem łączenia ciasta do dołu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy ręką, żeby kształtem przypominało bułkę do burgerów.

11
Gotowe

Każdą z bułek smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem.

12
Gotowe
20 minut

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Do zarumienienia się bułek.

13
Gotowe

Smacznego! :)

Wiosenna jajecznica ze szparagami- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Wiosenna jajecznica ze szparagami
Soczyste kotlety z piersi z kurczaka- gotujemywdomu.pl
następny
Soczyste kotlety z piersi z kurczaka
Wiosenna jajecznica ze szparagami- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Wiosenna jajecznica ze szparagami
Soczyste kotlety z piersi z kurczaka- gotujemywdomu.pl
następny
Soczyste kotlety z piersi z kurczaka

10 Comments Ukryj komentarze

Dzięki śliczne! 🙂 Jeśli już tego próbowałeś, wiesz, że nie tylko wygląda 😀 jeśli jeszcze nie próbowałeś , to zrób to konieczne. Smak zachwyca! <3

W tym miejscu dodaj swój komentarz