Składniki
CIASTO DROŻDZOWE
- 100 g mąka pszenna
- 0.5 łyżeczki cukier
- 1 łyżeczka masło
- 60 ml mleko
- szczypta sól
- 2 łyżki woda
- 16 g drożdże świeżemożna zastąpić suchymi 5g
MIĘSNE NADZIENIE
- 400 g wołowina mielona
- 40 g serek kremowy np. Philadelphia
- 40 g cebula
- 1 mała papryczka chilimożna zastąpić płatkami chili
- 3 szt ogórki korniszony
- 2 łyżeczki ketchup pikantny
- 2 łyżeczki musztarda
- 0.5 łyżeczki sól
- do smaku pieprz kolorowy
- 30 g ser żółty- cheddar
- do posypania bułek sezam biały
- do posmarowania bułek żółtko jaja kurzego
Opis
Phily cheesesteak to danie, które jadłam podczas naszej podróży po USA. To właśnie w Filadelfii skąd pochodzi ten przysmak jadłam go po raz pierwszy. Soczysta, pyszna wołowina i roztopiony ciągnący się ser z dodatkiem korniszonów i przypraw podane w chrupiącej bułce na zawsze zapadły w mojej pamięci. Philly cheesesteak to burger inny niż wszystkie! Takiego smaku się nie zapomina.
Niedawno zatęskniłam za tym smakiem. Dlatego też zrobiłam moją wersję philly cheesesteak. Wyszło obłędnie pyszne, a Łukasz stwierdził, że czegoś tak dobrego dawno nie jadł <3
Samo przygotowanie tego dania nie jest trudne. Po upieczeniu wygląda jak zwykłe maślane bułeczki posypane sezamem. Dopiero po przekrojeniu odkrywamy czym nafaszerowany jest ten burger. To danie idealnie sprawdzi się na obiad albo ciepłą kolację.
Jeśli znudziły Ci się już zwykłe burgery w bułce albo grillowany stek z warzywami to przygotuj burgery w tej wersji. Philly cheesesteak to burger inny niż wszystkie. Jeśli go spróbujesz to gwarantuję Ci, że miło zaskoczysz siebie i zrobisz tym daniem wrażenie na swoich domownikach i gościach.
Kroki
1 Gotowe 5 mintut | CIASTORozczyn drożdżowy: Mleko lekko podgrzewamy, żeby było letnie (po włożeniu palca może nas tylko lekko grzać). Do podgrzanego mleka dodajemy cukier, oraz rozkruszone drożdże - jeśli używasz suchych drożdży również wsyp je do mleka z cukrem. Wymieszaj wszystko łyżeczką, Dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na około 5 minut. |
2 Gotowe | Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli oraz wlej rozczyn z kroku 1. Dodaj wodę oraz roztopione masło. Wszystko razem wymieszaj i zagnieć ciasto przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest idealnie wyrobione kiedy "odchodzi" od miski. |
3 Gotowe | Z wyrobionego ciasta zrób kulkę. Zwilż ja całą ciepłą wodą. Włóż do miski. Przykryj mokrą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto znacznie zwiększy swoją objętość. |
4 Gotowe | MIĘSNE NADZIENIECebulkę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię- nie dodawaj żadnego tłuszczu. Dodaj wołowinę. Wszystko podsmaż około 5 minut. |
5 Gotowe | Kiedy wołowina jest już lekko podsmażona, dodaj przyprawy - sól, pieprz. Pokrój drobno papryczkę chilli - bez pestek- będzie trochę mniej ostra. Wszystko podsmaż jeszcze 2-3 minuty. Zdejmij z pieca |
6 Gotowe | Do miski pokrój w drobną kostkę korniszony, Dodaj kremowy serek, musztardę oraz ketchup. Wymieszaj wszystko razem oraz dodaj wołowinę i ponownie wymieszaj. |
7 Gotowe | Piekarnik nagrzej do 210 stopni (termoobieg). |
8 Gotowe | Na blat wysyp odrobinę mąki. Wyłóż wyrośnięte ciasto i jeszcze kilka razy zagnieć aby było elastyczne i nie kleiło się do rąk- jeśli się klei dodaj jeszcze odrobinę mąki i zagnieć kilka razy. Ciasto dzielimy na 4 części. |
9 Gotowe | Z każdej części ciasta formujemy kulkę, którą następnie rozwałkujemy na podsypanym mąką blacie na cienki (2-3mm ) placek wielkości mniej więcej naszej dłoni. Na każdy placek na środku siekamy lub trzemy żółty ser. |
10 Gotowe | Mięsny farsz dzielimy na 4 części i wykładamy na środek placków (na ser). Łapiemy i sklejamy brzegi, żeby cały farsz zamknąć w środku. Miejscem łączenia ciasta do dołu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy ręką, żeby kształtem przypominało bułkę do burgerów. |
11 Gotowe | |
12 Gotowe 20 minut | Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Do zarumienienia się bułek. |
13 Gotowe |
10 Comments Ukryj komentarze
Wygląda obłednie!
Dzięki śliczne! 🙂 Jeśli już tego próbowałeś, wiesz, że nie tylko wygląda 😀 jeśli jeszcze nie próbowałeś , to zrób to konieczne. Smak zachwyca! <3
No takiego burgera jeszcze nie jadłam! Lista zakupów już zrobiona, dzięki za genialną inspirację omnomnom <3
Cieszę się, że mogłam zainspirować 😀 Mam nadzieję, że smakowało 😉
Dzisiaj zrobione część z wołowiną część z kurczakiem pycha 🙂
O proszę! 😀 z kurczakiem to jeszcze tego przepisu nie próbowałam … dzięki za inspirację! <3
To danie wygląda niesamowicie apetycznie. Koniecznie muszę je wypróbować.
To danie to jest HIT! Moi goście zawsze się tymi burgerami zachwycają 😉
Chyba nie ma takiej osoby która nie uwielbiała by tych burgerów.
Chyba muszę się zgodzić Goście zawsze są tym daniem zachwyceni 😉