0 0
Chleb odrywany z masłem ziołowym!

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
40 g drożdże świeże
200 ml mleko
125 ml woda
300 g mąka pełnoziarnista
300 g mąka pszenna
1 szt jajko
0.5 łyżeczki cukier
2 łyżeczki sól
4 łyżki oliwa z oliwek

Chleb odrywany z masłem ziołowym!

Kuchnia:
  • 55
  • Porcje 1
  • Średnie

Składniki

Opis

Udostępnij

Kilka lat temu szukałam pomysłu na oryginalny dodatek do ciepłej kolacji dla gości. Przeszukałam wtedy internet w poszukiwaniu czegoś zaskakującego i pysznego. Niestety sporo przepisów się powtarzało. Właśnie wtedy z pomocą przyszła moja koleżanka, która podrzuciła mi pomysł na chleb odrywany z masłem ziołowym. Skorzystałam z jej przepisu, bo po pierwsze cenię sprawdzone przepisy, a po drugie eksperymentowanie w kuchni na dzień przed imprezą, na której chcemy zaskoczyć gości czymś pysznym nie zawsze jest dobrym pomysłem. Piszę o tym, bo wiem, że czasem z eksperymentów kulinarnych może wyjść coś, co owszem zaskoczy, ale nie koniecznie w pozytywnym tego słowa znaczeniu 🙂

Chlebek z tego przepisu piekłam mnóstwo razy. Długi czas modyfikując przepis, aż wyszedł idealny!

Jak wspomniałam, piekłam go mnóstwo razy, ale już od pierwszego razu uważałam, że jego przygotowanie jest naprawdę proste. Ten przepis bardzo lubię za to, że można go przygotować zarówno ze świeżych jak i suchych drożdży. Drugą zaletą jest to, że możesz przygotować go wcześniej. Po przygotowaniu wystarczy wstawić do piekarnika, a jak przyjdą goście tylko go upiec- co zajmuje około 30 minut.

Odrywany chleb z masłem ziołowym idealnie sprawdza się też jako świetny dodatek do grilla! Przyznaję, że to właśnie do grilla przygotowuję go najczęściej. Ciepły, mięciutki i bardzo ciekawie wyglądający chleb prosto z piekarnika z chrupiącą skórką. W dodatku z cudownym zapachem ziół i czosnku skusi każdego! 🙂

Składniki masła, którym smarujemy chleb przed pieczeniem można oczywiście dowolnie modyfikować i dodawać to co lubimy. Według mnie najlepiej smakuje jednak z masłem z tego przepisu.

Chleb odrywany z masłem ziołowym- gotujemywdomu.pl

(Visited 1 781 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe
15 minut

Rozczyn drożdżowy: Mleko wymieszane z wodą lekko podgrzewamy, żeby było letnie (po włożeniu palca może nas tylko lekko grzać). Do podgrzanego mleka dodajemy cukier, oraz rozkruszone drożdże - jeśli używasz suchych drożdży również wsyp je do mleka z cukrem. Wymieszaj wszystko łyżeczką, Dodaj 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na około 10- 15 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Do miski wsypujemy mąki, sól. Przelewamy drożdżowy rozczyn. Dodajemy jajko i oliwę. Wszystko razem zagniatamy około 5 minut. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

3
Gotowe

Przygotowujemy masło czosnkowo- ziołowe.

4
Gotowe

Blat podsypujemy mąką pszenną. Wyjmujemy ciasto, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość około 0.5 cm. Rozsmarowujemy masło po całej powierzchni.

5
Gotowe

Rozwałkowany placek kroimy na 5-6 pasków. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i układamy pionowo w formie wysmarowanej wcześniej masłem.

6
Gotowe
30 minut

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (termoobieg). Wkładamy formę i pieczemy 30-35 minut- w zależności od piekarnika- aż do uzyskania złocistej skórki.

7
Gotowe

Podajemy jeszcze ciepły. Smacznego!

Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem
Kremowe kaszotto z borowikami i sorgo- gotujemywdomu.pl
następny
Kremowe kaszotto z borowikami i sorgo
Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem
Kremowe kaszotto z borowikami i sorgo- gotujemywdomu.pl
następny
Kremowe kaszotto z borowikami i sorgo

2 Comments Ukryj komentarze

Dzisiaj upiekłam chlebek ziołowy, jego zapach podczas pieczenia przyciągnął wszystkich domowników do kuchni.Chlebek nie zdążył wystudzić się do końca i już go nie było.Zapewne byłby świetnym dodatkiem do deski serów i lampki wina.Polecam ! U nas w domu zagości na stałe.

To fakt, tym chlebkiem pachnie w całym domu 😀 Przyznam, że w połączeniu z deską serów i winem jeszcze go nie próbowałam, ale bardzo podoba mi się ten pomysł 😀 Muszę koniecznie wypróbować! Pozdrawiam <3

W tym miejscu dodaj swój komentarz