Składniki
- 40 g drożdże świeże
- 200 ml mleko
- 125 ml woda
- 300 g mąka pełnoziarnista
- 300 g mąka pszenna
- 1 szt jajko
- 0.5 łyżeczki cukier
- 2 łyżeczki sól
- 4 łyżki oliwa z oliwek
Opis
Kilka lat temu szukałam pomysłu na oryginalny dodatek do ciepłej kolacji dla gości. Przeszukałam wtedy internet w poszukiwaniu czegoś zaskakującego i pysznego. Niestety sporo przepisów się powtarzało. Właśnie wtedy z pomocą przyszła moja koleżanka, która podrzuciła mi pomysł na chleb odrywany z masłem ziołowym. Skorzystałam z jej przepisu, bo po pierwsze cenię sprawdzone przepisy, a po drugie eksperymentowanie w kuchni na dzień przed imprezą, na której chcemy zaskoczyć gości czymś pysznym nie zawsze jest dobrym pomysłem. Piszę o tym, bo wiem, że czasem z eksperymentów kulinarnych może wyjść coś, co owszem zaskoczy, ale nie koniecznie w pozytywnym tego słowa znaczeniu 🙂
Chlebek z tego przepisu piekłam mnóstwo razy. Długi czas modyfikując przepis, aż wyszedł idealny!
Jak wspomniałam, piekłam go mnóstwo razy, ale już od pierwszego razu uważałam, że jego przygotowanie jest naprawdę proste. Ten przepis bardzo lubię za to, że można go przygotować zarówno ze świeżych jak i suchych drożdży. Drugą zaletą jest to, że możesz przygotować go wcześniej. Po przygotowaniu wystarczy wstawić do piekarnika, a jak przyjdą goście tylko go upiec- co zajmuje około 30 minut.
Odrywany chleb z masłem ziołowym idealnie sprawdza się też jako świetny dodatek do grilla! Przyznaję, że to właśnie do grilla przygotowuję go najczęściej. Ciepły, mięciutki i bardzo ciekawie wyglądający chleb prosto z piekarnika z chrupiącą skórką. W dodatku z cudownym zapachem ziół i czosnku skusi każdego! 🙂
Składniki masła, którym smarujemy chleb przed pieczeniem można oczywiście dowolnie modyfikować i dodawać to co lubimy. Według mnie najlepiej smakuje jednak z masłem z tego przepisu.
Kroki
1 Gotowe 15 minut | Rozczyn drożdżowy: Mleko wymieszane z wodą lekko podgrzewamy, żeby było letnie (po włożeniu palca może nas tylko lekko grzać). Do podgrzanego mleka dodajemy cukier, oraz rozkruszone drożdże - jeśli używasz suchych drożdży również wsyp je do mleka z cukrem. Wymieszaj wszystko łyżeczką, Dodaj 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na około 10- 15 minut do wyrośnięcia. |
2 Gotowe | Do miski wsypujemy mąki, sól. Przelewamy drożdżowy rozczyn. Dodajemy jajko i oliwę. Wszystko razem zagniatamy około 5 minut. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. |
3 Gotowe | Przygotowujemy masło czosnkowo- ziołowe. |
4 Gotowe | Blat podsypujemy mąką pszenną. Wyjmujemy ciasto, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość około 0.5 cm. Rozsmarowujemy masło po całej powierzchni. |
5 Gotowe | Rozwałkowany placek kroimy na 5-6 pasków. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i układamy pionowo w formie wysmarowanej wcześniej masłem. |
6 Gotowe 30 minut | Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (termoobieg). Wkładamy formę i pieczemy 30-35 minut- w zależności od piekarnika- aż do uzyskania złocistej skórki. |
7 Gotowe | Podajemy jeszcze ciepły. Smacznego! |
2 Comments Ukryj komentarze
Dzisiaj upiekłam chlebek ziołowy, jego zapach podczas pieczenia przyciągnął wszystkich domowników do kuchni.Chlebek nie zdążył wystudzić się do końca i już go nie było.Zapewne byłby świetnym dodatkiem do deski serów i lampki wina.Polecam ! U nas w domu zagości na stałe.
To fakt, tym chlebkiem pachnie w całym domu 😀 Przyznam, że w połączeniu z deską serów i winem jeszcze go nie próbowałam, ale bardzo podoba mi się ten pomysł 😀 Muszę koniecznie wypróbować! Pozdrawiam <3