Składniki
- 400 g mięso z szynki wieprzowej
- 100 g sorgomożna zastąpić kaszą pęczak
- 10 g grzyby suszone
- 1 łyżeczka masło
- 1 mała cebula
- mały pęczek natka pietruszki
- 50 g śmietanka 30%
- do smaku sól
- do smaku pieprz kolorowy
- 4 kulki ziele angielskie
- 2 szt liść laurowy
- 1 łyżeczka tymianek suszony
- do smaku przyprawa magi
- 0.75 litra woda
Opis
Dzisiaj przychodzę do Was z propozycją rewelacyjnego jednogarnkowego obiadu. Kremowe kaszotto z borowikami i sorgo oraz wieprzowiną to wspaniały, zdrowy i sycący obiad. Pyszny i kremowy sos śmietankowo- grzybowy doskonale łączy się z soczystymi kawałkami miękkiej szynki wieprzowej oraz lekko orzechowym smakiem białego sorgo.
Kaszotto możesz przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać, zapewniam że w tej wersji nie zrobi się z niego “paciaja”. Jeżeli zamierzasz użyć zwykłej kaszy lepiej zjeść to danie od razu po przygotowaniu.
W przepisie zamiast tradycyjnej kaszy pęczak użyłam nasion zboża sorgo. Zastanawiasz się czym jest sorgo?
Sorgo to zboże pochodzące z Afryki, w której jest bardzo popularne. W rejonach europejskich jest mniej znane ze względu na to, że rośnie jedynie w bardzo ciepłym klimacie. W naszych sklepach coraz częściej można je jednak znaleźć na półkach obok ryżów i kasz. Niewątpliwą zaletą sorgo jest to, że jest bezglutenowe, a zatem może być świetną alternatywą dla pszenicy. Dostępnych jest kilka gatunków sorgo m.in. białe i czarne.
Bez względu na to, który rodzaj wybierzemy musimy pamiętać, że dodając sorgo do potraw dostarczamy organizmowi sporą dawkę składników mineralnych. Są to między innymi: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz błonnik. Sorgo cechuje się wysoką (jak na zboże) zawartością białka (11g na 100 g produktu). Oprócz tego jest źródłem dwóch aminokwasów, których organizm nie jest w stanie sam syntezować- lizyny i tryptofanu. Lizyna jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu, wspomaga między innymi tworzenie przeciwciał, reguluje procesy hormonalne, wspomaga procesy myślowe. Tryptofan z kolei odpowiada m.in za jakość snu.
Głód wiedzy zaspokojony, więc teraz coś dla ciała.., zabieramy się za gotowanie! Przeczytaj najpierw cały przepis, przygotuj składniki, później już tylko kilka chwil i kremowe kaszotto z borowikami i sorgo gotowe! 🙂
Kroki
1 Gotowe | Sorgo zamocz w zimnej wodzie na kilka godzin- może być nawet na całą noc. Odlej wodę i zostaw je surowe. Jeśli używasz kaszy pęczak pomiń ten krok. |
2 Gotowe | Grzyby opłucz pod zimną wodą. Wrzuć do garnka, zalej całą wodą i gotuj pod przykryciem około 15 minut, Po tym czasie wyłącz płomień i zostaw do ostygnięcia. Najlepiej użyć trochę większego garnka, żeby nie wykipiały. |
3 Gotowe | Cebulę pokrój w dużą kostkę. Wrzuć do garnka. Lekko rozgrzej garnek nie dodając tłuszczu. Szynkę wieprzową pokrój w większą kostkę i wrzuć do rozgrzanego garnka. Dodaj pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Chwilę mieszaj, aż z mięsa zacznie lekko wytapiać się sos i tłuszcz. |
4 Gotowe | Teraz do mięsa dodaj masło, około pół łyżeczki soli, suszony tymianek oraz magi. Wszystko chwilę razem podsmaż, aż kawałki mięsa lekko się zrumienią, a cebula zeszkli. |
5 Gotowe | Całą zawartość garnka zalej wywarem z grzybów. Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem około 40 minut co jakiś czas delikatnie mieszając |
6 Gotowe | Grzyby pokrój w mniejsze kawałki. Sorgo przepłucz pod zimną wodą i odcedź na sitku. Jeżeli używasz kaszy pęczak zrób dokładnie to samo. |
7 Gotowe | Zdejmij pokrywkę garnka dodaj grzyby oraz wsyp sorgo/ pęczak. Wszystko razem zamieszaj, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem często mieszając kolejnych 25 minut. |
8 Gotowe | Wyłącz płomień odstaw na 10 minut pod przykryciem. Dodaj śmietankę i wymieszaj. |
9 Gotowe | Podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego! :) |