0 0
Kremowe kaszotto z borowikami i sorgo

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
400 g mięso z szynki wieprzowej
100 g sorgo można zastąpić kaszą pęczak
10 g grzyby suszone
1 łyżeczka masło
1 mała cebula
mały pęczek natka pietruszki
50 g śmietanka 30%
do smaku sól
do smaku pieprz kolorowy
4 kulki ziele angielskie
2 szt liść laurowy
1 łyżeczka tymianek suszony
do smaku przyprawa magi
0.75 litra woda

Wartości odżywcze

610
Kalorie
54 g
Białko
25.1 g
Tłuszcz
40.7 g
Węglowodany

Kremowe kaszotto z borowikami i sorgo

Cechy:
  • Bez glutenu
Kuchnia:
  • 80 minut
  • Porcje 2
  • Średnie

Składniki

Opis

Udostępnij

Dzisiaj przychodzę do Was z propozycją rewelacyjnego jednogarnkowego obiadu. Kremowe kaszotto z borowikami i sorgo oraz wieprzowiną to wspaniały, zdrowy i sycący obiad. Pyszny i kremowy sos śmietankowo- grzybowy doskonale łączy się z soczystymi kawałkami miękkiej szynki wieprzowej oraz lekko orzechowym smakiem białego sorgo.

Kaszotto możesz przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać, zapewniam że w tej wersji nie zrobi się z niego “paciaja”. Jeżeli zamierzasz użyć zwykłej kaszy lepiej zjeść to danie od razu po przygotowaniu.

W przepisie zamiast tradycyjnej kaszy pęczak użyłam nasion zboża sorgo. Zastanawiasz się czym jest sorgo?

Sorgo to zboże pochodzące z Afryki, w której jest bardzo popularne. W rejonach europejskich jest mniej znane ze względu na to, że rośnie jedynie w bardzo ciepłym klimacie. W naszych sklepach coraz częściej można je jednak znaleźć na półkach obok ryżów i kasz. Niewątpliwą zaletą sorgo jest to, że jest bezglutenowe, a zatem może być świetną alternatywą dla pszenicy. Dostępnych jest kilka gatunków sorgo m.in. białe i czarne.

Bez względu na to, który rodzaj wybierzemy musimy pamiętać, że dodając sorgo do potraw dostarczamy organizmowi sporą dawkę składników mineralnych. Są to między innymi: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz błonnik. Sorgo cechuje się wysoką (jak na zboże) zawartością białka (11g na 100 g produktu). Oprócz tego jest źródłem dwóch aminokwasów, których organizm nie jest w stanie sam syntezować- lizyny i tryptofanu. Lizyna jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu, wspomaga między innymi tworzenie przeciwciał, reguluje procesy hormonalne, wspomaga procesy myślowe. Tryptofan z kolei odpowiada m.in za jakość snu.

Głód wiedzy zaspokojony, więc teraz coś dla ciała.., zabieramy się za gotowanie! Przeczytaj najpierw cały przepis, przygotuj składniki, później już tylko kilka chwil i kremowe kaszotto z borowikami i sorgo gotowe! 🙂

Kremowe kaszotto z borowikami i sorgo- gotujemywdomu.pl

(Visited 72 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Sorgo zamocz w zimnej wodzie na kilka godzin- może być nawet na całą noc. Odlej wodę i zostaw je surowe. Jeśli używasz kaszy pęczak pomiń ten krok.

2
Gotowe

Grzyby opłucz pod zimną wodą. Wrzuć do garnka, zalej całą wodą i gotuj pod przykryciem około 15 minut, Po tym czasie wyłącz płomień i zostaw do ostygnięcia. Najlepiej użyć trochę większego garnka, żeby nie wykipiały.

3
Gotowe

Cebulę pokrój w dużą kostkę. Wrzuć do garnka. Lekko rozgrzej garnek nie dodając tłuszczu. Szynkę wieprzową pokrój w większą kostkę i wrzuć do rozgrzanego garnka. Dodaj pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Chwilę mieszaj, aż z mięsa zacznie lekko wytapiać się sos i tłuszcz.

4
Gotowe

Teraz do mięsa dodaj masło, około pół łyżeczki soli, suszony tymianek oraz magi. Wszystko chwilę razem podsmaż, aż kawałki mięsa lekko się zrumienią, a cebula zeszkli.

5
Gotowe

Całą zawartość garnka zalej wywarem z grzybów. Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem około 40 minut co jakiś czas delikatnie mieszając

6
Gotowe

Grzyby pokrój w mniejsze kawałki. Sorgo przepłucz pod zimną wodą i odcedź na sitku. Jeżeli używasz kaszy pęczak zrób dokładnie to samo.

7
Gotowe

Zdejmij pokrywkę garnka dodaj grzyby oraz wsyp sorgo/ pęczak. Wszystko razem zamieszaj, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem często mieszając kolejnych 25 minut.

8
Gotowe

Wyłącz płomień odstaw na 10 minut pod przykryciem. Dodaj śmietankę i wymieszaj.

9
Gotowe

Podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego! :)

Chleb odrywany z masłem ziołowym- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Chleb odrywany z masłem ziołowym!
Marynowana karkówka z grilla- gotujemywdomu.pl
następny
Marynowana karkówka z grilla
Chleb odrywany z masłem ziołowym- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Chleb odrywany z masłem ziołowym!
Marynowana karkówka z grilla- gotujemywdomu.pl
następny
Marynowana karkówka z grilla

W tym miejscu dodaj swój komentarz