Składniki
- 500 g rabarbarmożna zastąpić innymi owocami
- 360 g mąka pszenna
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 175 g cukier
- 65 g olej rzepakowy
- 3 szt jajko
- 2.5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 300 g jogurt naturalny
- do wysypania blachy bułka tarta
Opis
Wiosna w pełni, coraz więcej pysznych owoców w sklepach. I nareszcie na sklepowej półce można bez problemu znaleźć mój ukochany rabarbar! Jego kwaśny smak idealnie komponuje się ze słodkimi ciastami i deserami. Zazwyczaj z rabarbaru robiłam pyszny kompot albo uwielbiane przez całą rodzinę ciasto drożdżowe z rabarbarem. W ostatnim czasie postanowiłam znaleźć lżejszą i mniej kaloryczną wersję tego wiosennego ciasta. Tym właśnie sposobem najpierw do miski, a później do mojego piekarnika trafiło lekkie i szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. Jest przepyszne, lekko słodkie, ale też świetnie zrównoważone kwaskowym smakiem rabarbaru.
Na górze ciasto posypałam domową kruszonką z tego przepisu (wykorzystałam tylko połowę podanych proporcji), ale można zrobić bez kruszonki. Rabarbar można oczywiście zastąpić innymi owocami, ale trzeba pamiętać, żeby je dobrze osuszyć – inaczej ciasto namoknie i nie wyrośnie. Z podanych w tym przepisie proporcji otrzymujemy dużą blaszkę (40 cm x 25 cm) ciasta.
Całe ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie- jak ma to miejsce w przypadku ciasta drożdżowego, tylko wszystkie składniki mieszamy mikserem. Zajmuje to nie więcej niż 10 minut. Później pozostaje już tylko pieczenie, więc całe pyszne, wiosenne ciasto mamy gotowe w godzinę.
Smak… zachwyca! 🙂
Wykonanie przepisu krok po kroku znajdziesz też na YouTube: Szybkie ciasto jogurtowe
Kroki
1 Gotowe | Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałki długości 2-3 cm. Z lodówki wyjmij jogurt naturalny oraz jajka, żeby się lekko ogrzały. Formę na ciasto wysmaruj masłem lub olejem i lekko wysyp bułką tartą. |
2 Gotowe | Do miski wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Miksuj na najwyższych obrotach, aż masa stanie się puszysta i na dnie miski nie będzie już czuć cukru. |
3 Gotowe | Cały czas miksując na najwyższych obrotach do masy jajecznej małymi porcjami wlewaj olej. Miksuj chwilę do połączenia składników, |
4 Gotowe | Zmniejsz trochę obroty miksera, wlej jogurt i wszystko razem wymieszaj do połączenia się składników. |
5 Gotowe | Do masy jajecznej wsyp (najlepiej przesianą) mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj miksując na najniższych obrotach miksera lub drewnianą łyżką |
6 Gotowe | Ciasto przełóż na blaszkę i rozprowadź równomiernie. Na górę poukładaj kawałki rabarbaru. Jeżeli dodajesz kruszonkę dodaj ją teraz na górę ciasta. |
7 Gotowe 50 minut | Wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Piecz 45-50 minut. |
8 Gotowe | Smacznego! |
6 Comments Ukryj komentarze
Ciasto wyszło fantastyczne z braku owoców i otwartych sklepów zrobiłam je z kruszonką czekoladowa i też jest pycha :D!
I to lubię.. kreatywność w kuchni! <3 Cieszę się bardzo, że smakuje 😀 Miłego dnia 🙂
Agnieszka, wyszło mi przepyszne według Twojej receptury 😁 pozdrawiamy z Żoną
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało 🙂 I co najważniejsze, że wyszło przepyszne! 🙂 Pozdrawiam Was gorąco, miłego dnia <3
Apetycznie się prezentuje
Jest naprawdę pyszne 🙂