0 0
Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
500 g rabarbar można zastąpić innymi owocami
360 g mąka pszenna
1 łyżeczka cukier waniliowy
175 g cukier
65 g olej rzepakowy
3 szt jajko
2.5 łyżeczki proszek do pieczenia
300 g jogurt naturalny
do wysypania blachy bułka tarta

Wartości odżywcze

267
Kalorie
5.0 g
Białko
13.0 g
Tłuszcz
33.3 g
Węglowodany

Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem

Kuchnia:
  • 60 minut
  • Porcje 10
  • Łatwe

Składniki

Opis

Udostępnij

Wiosna w pełni, coraz więcej pysznych owoców w sklepach. I nareszcie na sklepowej półce można bez problemu znaleźć mój ukochany rabarbar! Jego kwaśny smak idealnie komponuje się ze słodkimi ciastami i deserami. Zazwyczaj z rabarbaru robiłam pyszny kompot albo uwielbiane przez całą rodzinę ciasto drożdżowe z rabarbarem. W ostatnim czasie postanowiłam znaleźć lżejszą i mniej kaloryczną wersję tego wiosennego ciasta. Tym właśnie sposobem najpierw do miski, a później do mojego piekarnika trafiło lekkie i szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. Jest przepyszne, lekko słodkie, ale też świetnie zrównoważone kwaskowym smakiem rabarbaru.

 Na górze ciasto posypałam domową kruszonką z tego przepisu (wykorzystałam tylko połowę podanych proporcji), ale można zrobić bez kruszonki. Rabarbar można oczywiście zastąpić innymi owocami, ale trzeba pamiętać, żeby je dobrze osuszyć – inaczej ciasto namoknie i nie wyrośnie. Z podanych w tym przepisie proporcji otrzymujemy dużą blaszkę (40 cm x 25 cm) ciasta.

Całe ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie- jak ma to miejsce w przypadku ciasta drożdżowego, tylko wszystkie składniki mieszamy mikserem. Zajmuje to nie więcej niż 10 minut. Później pozostaje już tylko pieczenie, więc całe pyszne, wiosenne ciasto mamy gotowe w godzinę.

Smak… zachwyca! 🙂

 

Wykonanie przepisu krok po kroku znajdziesz też na YouTube: Szybkie ciasto jogurtowe

Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem- gotujemywdomu.pl

 

(Visited 553 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałki długości 2-3 cm. Z lodówki wyjmij jogurt naturalny oraz jajka, żeby się lekko ogrzały.

Formę na ciasto wysmaruj masłem lub olejem i lekko wysyp bułką tartą.
Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni (grzałka góra + dół)

2
Gotowe

Do miski wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Miksuj na najwyższych obrotach, aż masa stanie się puszysta i na dnie miski nie będzie już czuć cukru.

3
Gotowe

Cały czas miksując na najwyższych obrotach do masy jajecznej małymi porcjami wlewaj olej. Miksuj chwilę do połączenia składników,

4
Gotowe

Zmniejsz trochę obroty miksera, wlej jogurt i wszystko razem wymieszaj do połączenia się składników.

5
Gotowe

Do masy jajecznej wsyp (najlepiej przesianą) mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj miksując na najniższych obrotach miksera lub drewnianą łyżką

6
Gotowe

Ciasto przełóż na blaszkę i rozprowadź równomiernie. Na górę poukładaj kawałki rabarbaru. Jeżeli dodajesz kruszonkę dodaj ją teraz na górę ciasta.

7
Gotowe
50 minut

Wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Piecz 45-50 minut.

8
Gotowe

Smacznego!

Kruszonka do ciasta- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Kruszonka do ciasta
Chleb odrywany z masłem ziołowym- gotujemywdomu.pl
następny
Chleb odrywany z masłem ziołowym!
Kruszonka do ciasta- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Kruszonka do ciasta
Chleb odrywany z masłem ziołowym- gotujemywdomu.pl
następny
Chleb odrywany z masłem ziołowym!

4 Comments Ukryj komentarze

Ciasto wyszło fantastyczne z braku owoców i otwartych sklepów zrobiłam je z kruszonką czekoladowa i też jest pycha :D!

I to lubię.. kreatywność w kuchni! <3 Cieszę się bardzo, że smakuje 😀 Miłego dnia 🙂

Bardzo się cieszę, że ciasto się udało 🙂 I co najważniejsze, że wyszło przepyszne! 🙂 Pozdrawiam Was gorąco, miłego dnia <3

W tym miejscu dodaj swój komentarz