Składniki
CIASTO
- 125 g mąka pszenna
- 1 łyżka olej rzepakowy
- 70 ml woda
- 0.5 łyżeczki sól
Farsz
- 250 g cukinia
- 250 g filet z kurczaka
- 80 g pieczarki
- 40 g marchew
- 20 g por
- 15 g sezam biały
- 1 łyżka olej rzepakowy
- do smaku sól
- do smaku pieprz kolorowy
- 2 łyżki sos sojowy
- 1.5 łyżeczki przyprawa chińska 5 smaków
- 0.5 łyżeczki imbir mielony
Opis
Azjatyckie pierożki- domowe dim sum- z mięsem i warzywami są jedną z najpopularniejszych azjatyckich przekąsek.
Te małe pierożki popularnie nazywane „dim sum” w zależności od tego, gdzie w Azji jesteśmy mają różne nadzienie. Niektórzy robią je z mięsem, inni z krewetkami albo z mięsem i warzywami. Azjaci przyrządzają je na dwa sposoby czyli, smażą na oleju lub gotują na parze. Dodatkowo w zależności od kucharza pierożki przybierają różne kształty. Zazwyczaj są to sakiewki, małe uszka lub najpopularniejszy kształt podobny małych polskich pierogów.
Do przygotowania tego przepisu zainspirowała mnie nasza cudowna wyprawa na Tajwan, gdzie spędziliśmy miesiąc zwiedzając i smakując lokalną kuchnię. Zawsze, kiedy tęskno mi za tym miejscem robię te pierożki i wtedy na chwilę przenoszę się w samo serce Tajpej <3
Azjatyckie pierożki- domowe dim sum- z mięsem i warzywami nie są tak trudne do zrobienia na jakie z pozoru wyglądają. Do ich przygotowania czasami wykorzystuję mięso z kurczaka z tego przepisu. Z podanych proporcji zazwyczaj wychodzi mi około 24 małych pierożków. Bardzo często przygotowuję je dzień wcześniej, a na drugi dzień tylko podsmażam. Podaję posypane sezamem z sosem sojowym lub lub moim sosem do potraw azjatyckich. Zapraszam do wypróbowania!
Kroki
1 Gotowe | CIASTOWodę zagotowujemy i odstawiamy na około 5 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz gorącą wodę. Wszystko mieszamy przez chwilę łyżką, żeby się nie poparzyć. Po około 2-3 minutach wyrabiamy ciasto ręką, aż zrobi się jednolita gładka masa bez grudek. |
2 Gotowe | Ciasto zamykamy do szczelnego pojemnika albo zostawiamy w misce szczelnie przykrytej folią, żeby odpoczęło. |
3 Gotowe | FARSZWszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchew obieramy, z cukinii odkrawamy końce. Rozgrzewamy patelnię. |
4 Gotowe | |
5 Gotowe | Marchew i pieczarki również scieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy na patelnię. Wszystko razem podsmażamy około 10 minut. |
6 Gotowe | |
7 Gotowe | |
8 Gotowe | |
9 Gotowe | |
10 Gotowe | |
11 Gotowe | W dużym garnku zagotowujemy około 3 litry wody z łyżeczką soli i odrobiną oleju. |
12 Gotowe | Na gotująca się wodę wrzucamy pierogi, lekko je mieszamy i od wypłynięcia na górę gotujemy nie dłużej niż 2-3 minuty. Wyjmujemy i od razu jemy, albo zostawiamy do ostygnięcia, jeśli chcemy je podsmażyć. |
13 Gotowe | WERSJA PODSMAŻANANa patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub oleju sezamowego. |
14 Gotowe | Na rozgrzanym oleju podsmażamy około 2 minut z każdej strony na złoty kolor pierogi. |
15 Gotowe | Przekładamy na talerz. Podajemy posypane sezamem z odrobiną sosu sojowego lub moim sosem do potraw azjatyckich. |
16 Gotowe | Smacznego! |
2 Comments Ukryj komentarze
Smakowicie wyglądają te pierożki. Z przyjemnością skorzystam z przepisu.
Bardzo się cieszę, daj znać czy smakowały 🙂