0 0
Azjatyckie pierożki- domowe dim sum

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
CIASTO
125 g mąka pszenna
1 łyżka olej rzepakowy
70 ml woda
0.5 łyżeczki sól
Farsz
250 g cukinia
250 g filet z kurczaka
80 g pieczarki
40 g marchew
20 g por
15 g sezam biały
1 łyżka olej rzepakowy
do smaku sól
do smaku pieprz kolorowy
2 łyżki sos sojowy
1.5 łyżeczki przyprawa chińska 5 smaków
0.5 łyżeczki imbir mielony

Wartości odżywcze

414
Kalorie
32.9 g
Białko
12.9 g
Tłuszcz
49.2 g
Węglowodany

Azjatyckie pierożki- domowe dim sum

Cechy:
  • Bez laktozy
Kuchnia:
  • 50
  • Porcje 2
  • Średnie

Składniki

  • CIASTO

  • Farsz

Opis

Udostępnij

Azjatyckie pierożki- domowe dim sum- z mięsem i warzywami są jedną z najpopularniejszych azjatyckich przekąsek.

Te małe pierożki popularnie nazywane „dim sum” w zależności od tego, gdzie w Azji jesteśmy mają różne nadzienie. Niektórzy robią je z mięsem, inni z krewetkami albo z mięsem i warzywami. Azjaci przyrządzają je na dwa sposoby czyli, smażą na oleju lub gotują na parze. Dodatkowo w zależności od kucharza pierożki przybierają różne kształty. Zazwyczaj są to sakiewki, małe uszka lub najpopularniejszy kształt podobny małych polskich pierogów.

Do przygotowania tego przepisu zainspirowała mnie nasza cudowna wyprawa na Tajwan, gdzie spędziliśmy miesiąc zwiedzając i smakując lokalną kuchnię. Zawsze, kiedy tęskno mi za tym miejscem robię te pierożki i wtedy na chwilę przenoszę się w samo serce Tajpej <3

Azjatyckie pierożki- domowe dim sum- z mięsem i warzywami nie są tak trudne do zrobienia na jakie z pozoru wyglądają. Do ich przygotowania czasami wykorzystuję mięso z kurczaka z tego przepisu.  Z podanych proporcji zazwyczaj wychodzi mi około 24 małych pierożków. Bardzo często przygotowuję je dzień wcześniej, a na drugi dzień tylko podsmażam. Podaję posypane sezamem z sosem sojowym lub lub moim sosem do potraw azjatyckich. Zapraszam do wypróbowania!

 

 

Azjatyckie pierożki- domowe dim sum-gotujemywdomu.pl

(Visited 1 672 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

CIASTO

Wodę zagotowujemy i odstawiamy na około 5 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz gorącą wodę. Wszystko mieszamy przez chwilę łyżką, żeby się nie poparzyć. Po około 2-3 minutach wyrabiamy ciasto ręką, aż zrobi się jednolita gładka masa bez grudek.

2
Gotowe

Ciasto zamykamy do szczelnego pojemnika albo zostawiamy w misce szczelnie przykrytej folią, żeby odpoczęło.

3
Gotowe

FARSZ

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchew obieramy, z cukinii odkrawamy końce. Rozgrzewamy patelnię.

4
Gotowe

Na tarce o dużych oczkach scieramy cukinię. Dajemy na patelnię i podsmażamy z odrobiną soli i pieprzu.

5
Gotowe

Marchew i pieczarki również scieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy na patelnię. Wszystko razem podsmażamy około 10 minut.

6
Gotowe

Filet z kurczaka kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy na patelnię (jeśli mamy już wcześniej upieczone mięso też dodajemy je w tym momencie). Por kroimy w półplasterki dodajemy na patelnię. Wlewamy sos sojowy i wszystko razem dusimy kolejne 10 minut.

7
Gotowe

Dodajemy sezam, odrobinę suszonego imbiru oraz pół łyżeczki przyprawy 5 smaków. Mieszamy i zdejmujemy z ognia, żeby farsz trochę się ostudził.

8
Gotowe

Z pojemnika na blat podsypany lekko mąką wyjmujemy ciasto na pierogi- powinno być bardzo elastyczne. Rozwałkowujemy je na dosyć cienki placek (ok 2-3 mm grubości). Szklanką o średnicy około 8-10 cm wykrawamy koła.

9
Gotowe

Na każde kółko układamy kulkę farszu- nie za dużą, bo pierogi się nie skleją. Uważamy, aby nie pobrudzić farszem brzegów koła, wtedy ciasto może nam się nie skleić.

10
Gotowe

Sklejamy pierogi i odkładamy na obsypaną mąką deskę/ blat.

11
Gotowe

W dużym garnku zagotowujemy około 3 litry wody z łyżeczką soli i odrobiną oleju.

12
Gotowe

Na gotująca się wodę wrzucamy pierogi, lekko je mieszamy i od wypłynięcia na górę gotujemy nie dłużej niż 2-3 minuty. Wyjmujemy i od razu jemy, albo zostawiamy do ostygnięcia, jeśli chcemy je podsmażyć.

13
Gotowe

WERSJA PODSMAŻANA

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub oleju sezamowego.

14
Gotowe

Na rozgrzanym oleju podsmażamy około 2 minut z każdej strony na złoty kolor pierogi.

15
Gotowe

Przekładamy na talerz. Podajemy posypane sezamem z odrobiną sosu sojowego lub moim sosem do potraw azjatyckich.

16
Gotowe

Smacznego!

Sos do kuchni azjatyckiej-gotujemywdomu.pl
poprzedni
Sos azjatycki
Szarlotka na kruchym spodzie- gotujemywdomu.pl
następny
Szarlotka na kruchym spodzie
Sos do kuchni azjatyckiej-gotujemywdomu.pl
poprzedni
Sos azjatycki
Szarlotka na kruchym spodzie- gotujemywdomu.pl
następny
Szarlotka na kruchym spodzie

2 Comments Ukryj komentarze

W tym miejscu dodaj swój komentarz