0 0
Marynowana karkówka z grilla

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
500 g karkówka wieprzowa
MARYNATA
2 łyżki ketchup pikantny
1 łyżeczka musztarda
1 łyżeczka cukier brązowy
1 łyżeczka olej rzepakowy
0.5 łyżeczki kurkuma
0.5 łyżeczki papryka słodka
0.5 łyżeczki kmin rzymski (kumin)
0.5 łyżeczki czosnek suszony
0.5 łyżeczki sól
do smaku pieprz kolorowy

Wartości odżywcze

580
Kalorie
50.8 g
Białko
40.2 g
Tłuszcz
3.4 g
Węglowodany

Marynowana karkówka z grilla

Kuchnia:
  • 60
  • Porcje 2
  • Łatwe

Składniki

  • MARYNATA

Opis

Udostępnij

Choć pogoda ostatnio nie sprzyja, to wiosna, majówka i zbliżające się nieśmiało lato nastrajają mnie mocno w grillowy klimat. Kilka dni temu planowaliśmy pysznego grilla, ale plany pokrzyżował nam deszcz. Nie odpuściliśmy jednak kulinarnych zachcianek, a marynowana karkówka z grilla… tym razem była karkówką z grilla, którą upiekliśmy w piekarniku. Przyznam, że smakowała równie rewelacyjnie jak ta, którą pieczemy na grillu. Była chyba nawet bardziej krucha. Jeżeli spędzasz w internecie czas szukając haseł “przepis na karkówkę” lub “jak zrobić karkówkę idealną?” ten przepis będzie odpowiedzią na Twoje poszukiwania! 🙂

Karkówkę przed pieczeniem marynuję około 2 godzin, dzięki temu świetnie przechodzi smakiem przypraw. Tak marynowana karkówka z grilla po upieczeniu smakuje rewelacyjnie. Jest soczysta, krucha i bardzo aromatyczna. Przygotowane W ten sposób mięso świetnie smakuje ze świeżymi warzywami, lekką sałatką lub chlebem odrywanym na przykład z tego przepisu.

Marynowana karkówka z grilla- gotujemywdomu.pl

(Visited 232 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Karkówkę umyj, pokrój w plastry grubości 1-1.5 cm

2
Gotowe

Wymieszaj w misce wszystkie składniki marynaty.

3
Gotowe

Mięso lekko rozbij tłuczkiem z obu stron na grubość około 0.5 cm. Przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z marynatą.

4
Gotowe

Przykryj folią i odstaw do lodówki na minimum 10 minut. Ja zazwyczaj odstawiam na około 1.5 - 2 h.

5
Gotowe

Mięso piecz na rozgrzanym grillu.

W przypadku jeżeli pieczesz w piekarniku: Rozgrzej piekarnik do 210 stopni (termoobieg). Mięso wyłóż na blaszkę. Piecz 20 minut, po czym odwróć na drugą stronę i piecz kolejne 20 minut.

6
Gotowe

Smacznego! :)

Kremowe kaszotto z borowikami i sorgo- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Kremowe kaszotto z borowikami i sorgo
Sernik na zimno stracciatella z mango- gotujemywdomu.pl
następny
Sernik na zimno stracciatella z mango
Kremowe kaszotto z borowikami i sorgo- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Kremowe kaszotto z borowikami i sorgo
Sernik na zimno stracciatella z mango- gotujemywdomu.pl
następny
Sernik na zimno stracciatella z mango

W tym miejscu dodaj swój komentarz