Składniki
- 500 g karkówka wieprzowa
MARYNATA
- 2 łyżki ketchup pikantny
- 1 łyżeczka musztarda
- 1 łyżeczka cukier brązowy
- 1 łyżeczka olej rzepakowy
- 0.5 łyżeczki kurkuma
- 0.5 łyżeczki papryka słodka
- 0.5 łyżeczki kmin rzymski (kumin)
- 0.5 łyżeczki czosnek suszony
- 0.5 łyżeczki sól
- do smaku pieprz kolorowy
Opis
Choć pogoda ostatnio nie sprzyja, to wiosna, majówka i zbliżające się nieśmiało lato nastrajają mnie mocno w grillowy klimat. Kilka dni temu planowaliśmy pysznego grilla, ale plany pokrzyżował nam deszcz. Nie odpuściliśmy jednak kulinarnych zachcianek, a marynowana karkówka z grilla… tym razem była karkówką z grilla, którą upiekliśmy w piekarniku. Przyznam, że smakowała równie rewelacyjnie jak ta, którą pieczemy na grillu. Była chyba nawet bardziej krucha. Jeżeli spędzasz w internecie czas szukając haseł „przepis na karkówkę” lub „jak zrobić karkówkę idealną?” ten przepis będzie odpowiedzią na Twoje poszukiwania! 🙂
Karkówkę przed pieczeniem marynuję około 2 godzin, dzięki temu świetnie przechodzi smakiem przypraw. Tak marynowana karkówka z grilla po upieczeniu smakuje rewelacyjnie. Jest soczysta, krucha i bardzo aromatyczna. Przygotowane W ten sposób mięso świetnie smakuje ze świeżymi warzywami, lekką sałatką lub chlebem odrywanym na przykład z tego przepisu.
Kroki
1 Gotowe | Karkówkę umyj, pokrój w plastry grubości 1-1.5 cm |
2 Gotowe | Wymieszaj w misce wszystkie składniki marynaty. |
3 Gotowe | Mięso lekko rozbij tłuczkiem z obu stron na grubość około 0.5 cm. Przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z marynatą. |
4 Gotowe | Przykryj folią i odstaw do lodówki na minimum 10 minut. Ja zazwyczaj odstawiam na około 1.5 - 2 h. |
5 Gotowe | Mięso piecz na rozgrzanym grillu. W przypadku jeżeli pieczesz w piekarniku: Rozgrzej piekarnik do 210 stopni (termoobieg). Mięso wyłóż na blaszkę. Piecz 20 minut, po czym odwróć na drugą stronę i piecz kolejne 20 minut. |
6 Gotowe |